Csíráztatás, szövetelés

Csíráztatás, szövetelés

A legutóbbi két természetbúvár foglalkozáson gombacsírát szöveteltettünk szalmára, egy új hidropóniás rendszerrel kísérleteztünk. A második óránkon az eddigi foglalkozásaink munkáit mutattuk be Guillhermenek, a Brazíliából érkező AIESEC önkéntesünknek.

A múlt hét folyamán (február 28.) egy új hidropóniás módszert próbáltunk ki, most szivacsdarabkákban szeretnénk növényeket csíráztatni, amit később az ablakfarmunkba és a akvapóniánkban helyezünk el, reményeink szerint ezzel sokkal erősebb és ellenállóbb növényeket sikerül nevelnünk ezekre a rendszerekre.

A foglalkozás során megvizsgáltuk az előző órán beoltott baktériumainkat is, amiből kiderült számunkra, hogy az udvaron vett kenetek sokkal nagyobb számú baktériumfajt tartalmaznak, mint a benti minták.

Az óra második felében az első laskagomba csíránkat szöveteltettünk át szalmára, ha sikerült az átoltásunk, akkor egy hónap múlva már kész szalmazsákunk lesz.

A legutóbbi foglalkozásunkon itt volt velünk a Brazíliából érkezett önkéntesünk is, akit bevontunk az akváriumhátterezés rejtelmeibe, majd bemutattuk neki eddigi kutatásainkat. A foglalkozás során vízmintákat vettünk a kis tavunkból és az udvari biorektorainkból, amiket mikroszkóppal vizsgáltunk meg közösen. Nagy örömünkre szolgált, hogy a kinti vízivilág már kipihente a zord telet. Papucsállatkák és ostoros algák jelenlétét sikerült felfedeznünk minden mintából.

A foglalkozás végén megmutattuk Guillherme-nek a kedvenc fotós helyünket, amikor is közösen kimentünk a jeges ár utáni Tisza partra a Boszorkány szigetre. A jeges ár elvonulása nagyon szerencsére nem hagyott nagyon sok szemetet maga után, habár egy-egy eldobott palackkal még a tőkés récék is találkoznak.

Természetbúvár csapatunk idén szorgosan készül az Életút Napra, ennek érdekében a múlt héttől folyamatosan Time-laps videókat készítünk a Közösségi Házban, melynek állóképe most így néz ki:

Élőkép-Cam1

A rögzítés állóképei a nap 24 órájában nyomon követhetőek a következő linken:

http://www.csanyiskutatok.atw.hu

Berecki Tamás
szegedi 3-as csoport