Darvadozás a Fehér-tavon

Darvadozás a Fehér-tavon

A Kiskunsági Nemzeti Park idén 6. alkalommal szervezte meg a Fehértavi Darvadozás – a madárvonulás dél-alföldi ünnepe elnevezésű rendezvényét november 10-11. között a szegedi természetfotós csapat nagy lelkesedéssel vett részt idén is a rendezvényen.

Pénteken iskola után indultunk ki a Sándorfalva melletti Macskási-gyepre, ahol már rengeteg ember kémlelte az eget az első darucsapatok berepülését várva. Nagy szerencsékre érkezésünk idején már elindultak a darvak esti pihenőhelyük felé, a szegedi Fehér-tó tavai felé. Így „lencsevégre” kaphattuk ezt az egyedülálló természeti jelenséget.

Sötétedésig több tízezer egyedszámú daru vonult végig felettünk, melyeket új fotós ismereteinkkel is igyekeztünk megörökíteni, miközben a fiatalabb fotóstársainkat is tanítottuk a blende és a zár idő használatára.

A látványos madárbehúzás után a Szatymaz melletti Postakocsi csárdához autóztunk, ahol a rendezvény központja volt, itt a környékbeli profi természetfotósok pályázati képeiből álló galériát tekintettük meg.

A Darvadozás programja ezzel nem ért véget számunkra, néhány természetfotóssal beszélgetve a szombati programra is meghívtak minket egy számunkra eddig ismeretlen helyszínre a tavak egyik gátjára. A szombati foglalkozások után így ismét fényképezőgépet „ragadtunk” és fotósok kedvelt helyszínére, a tavak közzé siettünk újabb képeket készíteni.

Kicsit fáradtan, de élményekkel és rengeteg gyönyörű fotóval zártuk ezt fotós hétvégét is.

Makra Sarolta,Nádudvari Nóra, Szeged 2-es, 3-as csoport