Dombház – gömbház

A mai délután (11. 16.) egy kis csoportban elindultunk a szatymazi Tisza-völgyi bemutatóházhoz. A látogatóközpont állandó kiállítása az Alsó-Tisza-vidék védett természeti értékeit mutatja be. Rengeteg új információt szereztünk, megismerhettük a kurgán fogalmát. A kurgán török-tatár eredetű szó, melynek jelentése sírhalom.  Olyan sírhelyeket neveznek így, ahol a gödörsír felé emelnek halmot építőik. Az általunk megtekintett kurgán viszont nem rejt ilyen meglepetéseket. Ezt a nevet találták ki építőik, ami nagyjából egy dombház fogalmának felel meg.  Azt is megtudtuk, hogy milyen tudatosan építették fel. A Nap járása szerint pontosan betájolt épület mellé egy tavat hoztak létre. A tó mellé pedig elkészült az acélszerkezetű építmény, melyre a megfelelő hőszigetelés után rákerült az a földréteg, mely a tó létrehozásakor megmaradt. Így borítja fű és virág az építmény tetejét. Ez egy magyarországi hobbit lakként fogható fel. Nagyon lakájos, barátságos, a természettel harmóniában lévő építmény. A hőháztartása kiváló, a legnagyobb melegben sem emelkedik a hőmérséklet 22 fok fölé, és most, míg kint köd, szél, eső és 6 fok volt, bent élvezhettük a plusz 17 fok melegét.  Ez az épület  a vele ,,született” tóval közösen, felülnézetből egy tökéletes kört alkot. Végig hallgathattunk egy természettudományi előadást is a Fehér-tó környékén előforduló növény-és állatvilágról. Krisztián bácsi részletesen is bemutatott néhány állatot. Megtudtuk, hogy a kanalasgém igazából a gólyafélék családjába tartozik. Érdekességeket tudtuk meg a hermelinről, aki vedlés után, télen fehér bundát növeszt és ezzel sajnos prédájává válik a ragadozó madaraknak. Ez az „öltözet” a téli hóra lett kitalálva számára, de a felmelegedéshez nem tud olyan gyorsan alkalmazkodni, mint ahogy a légkör változik. Ismertette a szegedi hullámterek különleges élővilágát. A hód például sajnos már nem őshonos Magyarországon, németországi betelepítéssel próbálkoztak, mely nagyon sokáig nem volt sikeres. Rájöttek, hogy a hódok oda mennek, ahol a családjuk is van. Ha egy-egy egyedet költöztetnek el egy-egy családból, akkor ők több száz kilométert is úsznak annak érdekében, hogy megkeressék a családjukat. Amióta erre rájöttek és az egész családot összeszedve telepítették át őket, elfogadták a helyüket. Sajnos az időjárást következtében nem volt lehetőségünk megfigyelni a darvak behúzását. Köszönjük ezt a csodálatos programot.

Török Fanni, Faragó Hanna, Kohári Bánk Sz3-as csoport