Eastboure nyelvi tábor

Eastboure nyelvi tábor

Szerencsésen megérkeztünk.

Egy nyári tábor emlékére – Igen, sajnos már csak emlék, de szép és élményekkel gazdag emlék, mellyel a Csányi Alapítvány jóvoltából gazdagodhattunk az angliai Eastbourne-ban. Gyorsan elszállt az a két hét, amit 49-en tölthettünk Anglia délin részén, hogy nyelvtudásunk, világlátásunk és szociális hálónk még tovább gyarapodjon, bővüljön. Mindannyian szeretnénk köszönetet mondani a Csányi Alapítványnak, hogy egy ilyen élménydús két hétben lehetett részünk ismét.

Az eastbourne-i táborozók

A mai nap délután (július 10.) szerencsésen megérkeztek a londoni repülőtérre a nyelvi verseny legjobban teljesítő diákjai Pécsről, Nagybajomból, Jászberényből, Kaposvárról és Szegedről. A napot mindenki nagyon korán kezdte, de az utazás fáradalmait gyorsan feledtette, hogy újra találkozhattak egymással a gyerekek. Helyi idő szerint délután kettőkor szállt le a gép Londonban, ahol az ELAC képviselője várta a csoportot és elkísérte a transzferhez. Eastbourne-ban az iskola képviselői várták a csapatot és a folyamatosan érkező szülők vitték el a gyerekeket az új lakhelyükre. Holnap reggel veszi majd kezdetét az iskolai szintfelmérő és az oktatás. Addig is mindenki az új családjával ismerkedik meg.

A második napon a gyerekek az iskolákban kezdték a napot, ahova korosztály szerint kerültek be. AZ Eastbourne School of Englishbe a 18 éven felüliek, a St Andrew’s Schoolba pedig a 18 éven aluliak kerültek. A gyerekek az első órán a szintfelmérő teszteket írták meg, melyek alapján a megfelelő nyelvi szintű csoportba lettek besorolva. Az ebéd után következett egy orientációs túra a városban és egy rövid séta a Sandy Beach-hez.

A fiatalabbak két csoportra, kék és piros, lettek osztva, majd a két csoport felváltva írták meg a szintfelmérőt és vettek részt szintén egy orientációs túrán a városban. A két csapat további csoportokra lett osztva a felmérőik alapján, mely a holnap munkát is már előre vetíti.

Eastbourne Summer Programme 18+ ahogy láttam

A második napon (július 11.) a 18 éven felüli csoportunk első napját töltötte az Eastbourne School of English iskolájában. A csoport egy szintfelmérő tesztet írt meg reggel, mely alapján tanulóinkat különböző nyelvi szintű csoportokba osztották be. Szerencsére a fiatalok valamennyien magasabb szintű csoportokba kerültek, amire méltán nagyon büszkék vagyunk, hiszen ezt az eredményt még az iskola tanárai is kiemelték. Az első tanórák előtt körbevezettek minket az intézményben, majd kezdődött a tanítás. A mai órák folyamán elsősorban beszédkészség és szövegértés feladatokat oldottak meg a diákok. Sok alkalom nyílt az angol nyelv gyakorlására, mert az iskolában kizárólag ezt használhatják. A tanórák után városi séta következett, melyet a tengerparti kikötőnél fejeztünk be. A nagy szél ellenére többen is belemerészkedtek a tengerbe, ami számunkra mindig különleges élmény. A nap végén a diákok hazatértek a családjukhoz, akik vacsorával várták őket. A mai nap folyamán én is sok tapasztalatot szereztem, mert betekinthettem egy külföldi iskola belső életébe. Gál András, önkéntes

A harmadik napon (június 12.) a három csoport három különböző irányba indult a nap kezdetén. A legidősebbek intenzív órákon vettek részt a nap folyamán, majd az esti program gyanánt bowlingozni mentek el a többi nemzetközi diákkal. A fiatalok közül a piros csapat a vasútállomáson kezdte a napját, mert egy egész napos kirándulásra mentek a közeli Brightonba. A túra a Pier-nél kezdődött, ezután a Royal Pavilonban néztek szét a gyerekek, délután pedig egy kis vásárlásra és önálló városnézésre nyílt lehetőség.

A kék csapat bele vetette magát a tanulásba. Csoportokban oldottak meg vicces és furfangos feladatokat, amely során rengeteg alkalom adódott ománi, spanyol és olasz társaikkal beszélgetni. Minden óráról mosolygós arccal és élményekkel gazdagon jöttek ki. Nem volt ez másként délután sem. Vacsora után discoba invitáltak minden táborozót, amire bár fáradtan, de izgatottan készültek. Egy újabb csodás nap ért véget itt Eastbourne-ban.

Eastbourne Summer Plus 18+

A második iskolai napon (július 12.) az idősebb diákjaink tanórákon vettek részt. Főképpen szóbeli és nyelvtani feladatokat csináltak az órákon, de néhány csoportnak lehetősége volt kipróbálni okos telefonjaik és internet segítségével interaktív feladatokat is. Ezzel a módszerrel otthon még találkoztak ezért ezt különösen élvezték fiataljaink. A délutáni tanóra után a városban tölthettük szabadidőnket, melyet többen pihenéssel, vásárlással töltöttek el. Majd este az iskola programszervezői elkísértek minket a város bowling klubjába, ahol valamennyien játszhattunk csoportokban egymás ellen. A bowling gyorsan elnyerte mindenkinek a tetszését így többen is ott maradtunk a szervezett játék után is. A nap végén fáradtan, de újabb élményekkel gazdagodva térhettünk haza szállásadóinkhoz. Gál András, önkéntes

A negyedik nap a csoportok ismét az iskolában kezdték a napot. Az idősebbek a délelőtt folyamán az ESE-ben intenzív nyelvórákon vettek részt. Nyelvi játékokkal, irányított szituációs feladatokkal és nyelvtani feladatokkal csiszolták a fiatalok nyelvtudását. Délután az Arundel-kastélyhoz látogatott el a csoport, amelyet ma is használ a brit királyi család. Este pedig a parton a tűzijátékot nézték meg a diákok nemzetközi társaikkal együtt. A fiatalabbak a hét elején kialakított csoportok szerint kezdték a napot a St Andrew’s iskolában. Míg az egyik csoport tanórákon vett részt, a másik csoport tagjai „activity futószalagon” vettek részt. Több tevékenység közül lehetett választani melyeknek a célja a kommunikáció erősítése volt. Vacsorára grillezett hot-dog volt a menü, ezt követően pedig sportvetélkedőn vettek részt a gyerekek. A nap mindhárom csoportnak nagyon jól sikerült és már nagy várakozással tekint mindenki a következő nap elé.

Eastbourne Summer Programme 18+ ahogy láttam

Élveztük a mai nap óráit is az iskolában, tanultunk és sokat játszottunk. A délutáni órák még jobbak, mert a tanáraink izgalmassá és interaktívvá teszik őket. Sajnos ma ez elmaradt, mert az Arundel kastélyt látogattuk meg. A kastély lenyűgöző volt, a kert és a kastély belseje pedig segített elképzelni, hogy hogyan is nézhetettt ki a múltban. A legjobb élményem az volt, hogy beléptem egy nagyon nagy terembe, ami nagyobb is volt, mint egy templom, tele öreg bútorokkal, eszközökkel és festményekkel. Láttam pár képet, amit 2011-ben készítettek, egy nagy vacsora volt látható rajta, mindenki szép ruhát és öltönyt viselt, hatalmas élmény lehetett ott lenni. A kastélylátogatás után fish&chips-et ehetett, aki szeretett volna, szóval egy igazán „angol napunk” volt ma; kastély, fish&chips, forgalmi dugó és eső. Orsós Melinda, Pécs

A tábor ötödik napja (június 14.) a már megszokott rendben indult. Az idősebb csányis gyerekek a délelőtt folyamán az angol nyelv mélyebb rejtelmeivel ismerkedtek meg, délután pedig kommunikatív órákon vehettek részt mielőtt a közeli parkba mentek kosárlabdát, amerikai focit vagy kézilabdát játszani. A napot egy nemzetközi diszkóval zárták a gyerekek. A város másik oldalán eközben az ifjabb csányisok egyik fele tanáraik vezetésével órákon vettek részt, ahol a kommunikációt gyakorolták, míg a csapat másik fele az iskola sportpályáján csinálták végig az ügyességi sport programokat. Az estét mindenki a vendéglátó családjával töltötte, hogy ne csak a tantermi környezetben, hanem a valós életben is használják a gyerekek a nyelvet.

Az iskola 5. napján az Eastbourne School of English-ben a délelőtti órákon ismerkedtünk a különböző kultúrákkal, így bemutathattuk a saját kultúránkat. Majd egy kis angol nyelvtanozás után megírtuk az iskolai tesztet. A délután folyamán szó esett az elsődleges angliai problémáról, a túlsúlyról. Előadást tartottunk a csoportokban megszületett esetleges megoldásokról, amik megszüntethetik, vagy esetleg csökkenthetik a probléma mértékét. Ezek után az iskola sporteseményt rendezett, ahol lehetőség volt focizni, kosárlabdázni, röplabdázni és rögbizni. Este nemzetközi diszkón vehettünk rész az iskolatársainkkal.
Koza Attila Szeged 2.

A hatodik nap (július 15.) az idősebb csányisok szerepjátékokkal és interaktív tanórával fejlesztették nyelvtudásukat a délelőtt folyamán, délután pedig a fakultatív programok közül lehetett választani, mint a görkorcsolyázás vagy a mozi. Az este folyamán pedig egy barátságos focimeccsen vettek részt a gyerekek a belváros egy parkjában a tengerparton. A fiatalabbak a nap folyamán szintén kommunikatív nyelvórákon vettek részt a délelőtt folyamán, míg délután kézműves foglalkozáson és sportvetélkedőkön vehettek részt, vagy az uszodában lehetett felfrissülni egy kicsit. A délután folyamán csoportvetélkedők és tanórák voltak a vacsora után esti programként mozi és kosárlabda vagy krikett meccsen vehettek részt a gyerekek.

Az iskolahét utolsó napja a szokásos jó hangulatban telt. Ma csak a délelőtti órák voltak megtartva, ahol elbúcsúztunk néhány csoporttársunktól, akik befejezték a kurzust. Az órák után gyorsan megebédeltünk, és kiválasztottuk a filmet, amelyet a délutáni program keretein belül tekinthettünk meg a város régi, nosztalgikus hangulatú mozijában. A délutánunk ezután szabad volt, focival, görkorcsolyával és városnézéssel ütöttük el az időt. Mindenki hamar nyugovóra tért, ugyanis holnap korai indulással Canterbury felé visz utunk. Járay Bianka, Pécs 2

Ez az első szombat (július 16.), hogy megérkezésünket követően a teljes csoport élvezheti egymás társaságát. Bár korán kellett kelni, de csodás reggelre ébredtünk. Az időjárás ideális volt egy kiránduláshoz. Canterbury magával ragadó hely volt, ideális arra, hogy meglepetést vásároljunk szeretteinknek. Jó volt együtt lenni, véleményt cserélni, élményeket megosztani társainkkal.

Szombaton Canterburyben jártunk. Meglátogattuk a híres katedrálist, amelyben az Anglikán Egyház érsekének a székhelye van. Az épület belseje káprázatos volt, színes ablakok és látványos építészeti művek tárultak elénk. A hátsó részben még kert is volt, ahol szép virágokat és növényeket láthattunk. Ez után szabadidő következett, ahol körbejártuk a környéket, és kicsit felfedeztük a belvárost is. A nap végén visszatértünk Eastbournebe a családjainkhoz. Szőllősi Andrea, Pécs 2

A mai nap (július 17.) volt az első pihenőnapunk. Voltak családok, akik programmal készültek és a náluk elszállásolt fiatalokat kirándulni vitték, vagy közös főzéssel, vidámpark belépővel lepték meg. Azonban azok sem unatkoztak, akik nem ilyen gondos családod fogtak ki. Voltak, akik Brightonba kirándultak, mások Hop on – Hop off buszokkal fedezték fel a környéket. Így jutottunk el a Beachy Headhez is, ahol a kellemes napsütésben sétálva lépten, nyomon meg-meg álltunk fotókat készíteni. Fantasztikus volt az elénk táruló látvány. Kora este értünk vissza a városba, majd a szabad programot követően hazaindultunk a vendéglátó családokhoz. Nagyon gyorsan telik az idő már csak egy hét van hátra. Holnap ismét kezdődik a tanulás és a kötött program az iskolában. Izgatottan várjuk.

A tábor hetedik napján egy ismerős helyre, Brightonba utaztunk. Amikor megérkeztünk kellemes érzés telített el bennünket, legtöbbünknek már volt szerencséje heteket eltölteni ott. Először Brighton egyik legnevezetesebb helyét látogattuk meg, a Brighton Pier-t, ahol a vidámparkban is jártunk. Ezután Brighton egyik leghíresebb szimbólumát tekintettük meg, a Royal Pavilliont, ami egy gyönyörű épület. A nevezetes helyeken kívül számos kisutcában is jártunk, amiknek mondani sem kell, milyen kellemes hangulatuk van. A napot végül a parton zártuk, ahol egy kellemes beszélgetés mellett felfedeztük a Lamanche csatorna élővilágát, mivel számos dolgot mos partra a tenger. Összességében egy élménydús és vidám napot töltöttünk Brightonba. Kovács Dániel, Pécs 2

Magabiztosan indultunk útnak a mai reggelen (július 18.) hiszen már lassan több, mint egy hete Eastbourne vendégszeretetét élvezzük. Ragyogó napsütés fogadott az iskolában és a vezetőink megérkezésünket követően a foglalkozásokra invitáltak minket. Rengeteget beszélgettünk nem csak egymással, hanem a többi külföldi diákkal is, lassan kezdenek kialakulni új barátságok, ismeretségek. Szünetben önfeledt fociba kezdtünk, majd siettünk vissza a tanórákra. Amíg mi az iskola falai között töltöttük a délelőttünket, addig a csoport másik fele lesétált a belvárosba és az időt a tengerparton vagy a városban töltötte. Egy óra magasságában jól esett a kiadós ebéd és az sem volt meglepetés a számunkra hogy délután forgószínpad szerűen mi voltunk azok, akik tanultak és társaink voltak azok, akik sétálni indultak. Hamar elszalad ez a nap is, de rengeteg élménnyel gazdagodtunk. Izgatottan készülünk a héten előttünk álló programokra, hiszen a focibajnokságon felül, ki mit tud és disco is fog várni ránk.

Az angliai tábor kilencedik napján (július 19.) a csoportok a váltott program szerint indították a napot. A piros csoport az iskolában tanultak délelőtt és délután is, míg a kék csapat Brightonba látogatott el. Az iskolában töltött órák azonban nem csak nyelvórák voltak, hanem dráma órákon is részt vettek a gyerekek, ahol egy képzeletbeli filmet kellett felépíteni és előadni. A legjobb kellékekért Oscar-díjat kapott a magyar csapat. Ez idő alatt Brightonban a fiatalok a híres Brighton Pier-t és a Royal Paviliont látogatták meg, majd a jó időt kihasználva a tengerparton élvezték a napsütést. Az idősebb csányisok a délelőttöt az iskolában töltötték és a jó időt kihasználva kiszabadultak a tanterem falai közül. A délután folyamán pedig a tengeri fürdőzést is kipróbálhatták a fiatalok.

Óriási lendülettel indult a keddi napunk, mert a szokottnál is melegebb idő volt. Az órák egy részét a kertben tartottuk és élveztük a napsütést. Az iskola  végeztével a délután további részét a parton töltöttük, ahol megmártóztunk a tengerben. A csapat egy része napozással, a másik pedig úszással töltötte az időt. A napot pedig egy sétával zártunk.
Kovács Bonita

Elérkezett a tábor tízedik napja (július 20.). Lassan a vége felé közeled az eastbourne-i nyelvi tábor, de a lelkesedés nem hagyott alább. A csoportok a szokásos felosztás szerint nyelvórán vagy sporttevékenységen vettek részt, délután pedig fordított sorrendben élvezhették a gyerekek kint az angol szeszélyes időjárást vagy bent a nyelv rejtelmeit. Az idősebb csányisok délelőtt szintén nyelvórákon vettek részt, a délutánt pedig szervezett kirándulás keretében Brightonban töltötték. A mai napon a kísérőtanárokat is meglepték egy angolórával és egy rövid kirándulásra a környéken.

A 18+ csoportja a délelőtti órákat követően elindultunk közös túráink egyikére, mely ezúttal Brightonba vezetett. Az időnk kellemes volt, ideális egy jókora városnézésre. Utunkat egy ún. double decker (kétemeletes) busszal tettük meg, mely csak tovább fokozta az izgalmakat a gyönyörű kilátás révén. Sokan jártunk már előzőleg Brightonban, mégis azt mondom, ide mindig érdemes visszatérni. Megtekinthettük a pier-t, illetve elegendő szabadidőnk jutott vásárlásra is.
Megfáradva bár, de törve nem, hazafelé vettük utunkat.
Kovács Liliána

A tábor 11. napján (július 21.) sem unatkozott senki az eastbourne-i nyelviskolákban. A szokásoknak megfelelően a két fiatalabb csoport a délelőtt folyamán felváltva vett részt tanórákon és a sportfoglalkozásokon. A délelőtti órákat a kísérőtanárok is végignézhették, hogy betekintést nyerhessenek a diákok munkájába és nyelvi képességeik fejlődésébe. Az idősebbek a délelőtt és a délután folyamán nyelvórákon vettek részt, délután pedig fakultatív óra keretében a kikötőbe látogattak el tanárukkal, míg az esti program diszkó volt.

A 18+ csoport csütörtöki napja délelőtti tanítással indult. Ez az utolsó előtti nap volt az iskolában, így a délután folyamán több csoportban is játékot vagy kirándulást engedtek meg a tanárok. Természetesen a játékoknak nyelvi tartalma és célja is volt, de érezhetően szabadabb légkörű tanórán vehettek részt a diákok. A feladatok között volt rajzolás, nyelvhelyességi játék csoportmunkában és jutalmazás gumicukorral.  Az órák után több programhoz is csatlakozhattunk, sport, kikötő látogatás vagy esti disco. Szerencsére azért jutott idő megvásárolni az ajándékokat is az otthoniaknak. A jó időnek köszönhetően a kikötő melletti homokpadokon egy sütkérező fókát is megszemlélhettünk.

A tábor 12. napja az utolsó iskolai nap volt mind a St Andrew’s, mind pedig az Eastbourne School of English diákjainak. A nap a szokott menetrendben indult. Délelőtt tanórák és sportfoglalkozások, délután pedig az esti program készültek fel a diákok, illetve megtörtént az oklevelek átadása. Mindenki büszkén vette kezébe az elismervényt és sokakat meglepetésként ért, hogy a vártnál sokkal jobb eredményt értek el. Az este egy tehetség show-val zárult, ahol a magyar diákok is meglepték a többi ország képviselőit tehetségükkel. Az idősebb csányisok délelőtt az utolsó nyelvóráikon vettek részt, délután pedig a mini-golfpályán tesztelhették golftudásukat.

Ma volt az utolsó napunk az iskolában, így a búcsúzásé volt a főszerep. Elköszöntünk csoporttársainktól és tanárainktól, néhányan még ajándékot is készítettek nekünk. Megkaptuk a tanúsítványokat, hogy mindannyian elvégeztük a két hetes nyelvi kurzust. Úgy érzem a nyelviskolában mindennap hasznosan telt. Délután minigolfozni voltunk vagy, ahogy a programban szerepelt „crazy golfozni”. Én most próbáltam először és nagy élmény volt számomra. Mindenki jól érezte magát. Vacsora után, akinek még volt ereje és ideje, bement a városba találkozni a többiekkel.

Orbán Máté

Elérkezett az utolsó napunk is. Ma mindenki összegyűlt és együtt mentünk Winchesterbe. Óriási dugók és 3 óra utazás után csodálatos időre érkeztünk meg. Meglátogattuk a katedrálist és, hogy még izgalmasabbá tegyük a napot játszottunk egy kicsit. Rengeteg mindent kellett megkeresnünk a katedrálison belül, például hogy milyen királyokat temettek el oda. Miután megvoltak a nyertesek közösen elmentünk ebédelni, majd körbenéztünk az egész városban. Annak ellenére, hogy fantasztikus két hetet töltöttünk Eastbourne-ben, mindenki izgatottan várja, hogy hazaérkezzen.

Andalics Enikő