Egri hősök – történelmi tábor

Egri hősök – történelmi tábor

A rekkenő hőség ellenére motiváltan indultunk az egri történelmi táborba (július 20.).

A hosszú út után ínycsiklandó vacsora várt minket szállásunkon, a város felett rejlő Rubinia Panzióban. Egy rövid szabályzat- és programismertetés után mindenki fáradtan tért nyugovóra.

2. nap – Másnap reggel üdén indultunk neki a városnak, ahol találkoztunk egy kedves idegenvezető hölggyel, aki frappáns és szórakoztató feladatokat állított össze nekünk az egyéni városismereti versenyre, melyet a még mindig perzselő forróságban is nagyon élveztünk. Ezután közös túrára indultunk ahol megismerkedtünk Eger csodálatos világával – megtekintettük a Líceum könyvtárat, a Bazilikát (amely mellesleg az ország második legnagyobb Bazilikája, az ország második legnagyobb orgonájával); ott leültünk pár pillanatra, s meghallgattunk egy csodálatos orgona hangversenyt. Természetesen fellátogattunk a híres Eger várába is. Megilletődve hallgattuk idegenvezetőnk, Gabi történeteit a Hősök termében, majd egy röpke időutazáson vettünk részt a várban megtalálható tárlat segítségével. Ezután megpihentünk a basa sátorban, ahol baklavával és almateával öblítettük le a csatás-háborús szájízünket. Végül cukorkoronával koronáztuk a napot – Marcipániában nézhettünk körül. (Személyes kedvencem volt a Van Gogh – Napraforgók sorozat egy képe, teljes édességből!) A napot medencézéssel, vacsorával és egy röpke sétával zártuk a völgyben, s izgatottan várjuk az elkövetkezendő programokat.

3. nap – Mai első megállónk a siroki várnál volt, mely magasan tornyosult fölénk. Megismerhettük a harccal bevehetetlen építmény történetét, amely régre tekint vissza. Ezután a recski munkatáborban zajló esemény kegyetlenségeit olvashattuk el a múzeum falain, majd a barakkba lépve, illetve az emlékművel szemben állva érezhettük át a kommunizmus áldozatainak szenvedéseit. A délutánt a sástói szabadidő parkban töltöttük.

4. nap – A Bükk-hegység lábánál, a heves megyei Szilvásváradon folytattuk a kirándulást. Az erdei kisvasúttal bejártuk a  Szalajka-völgyet, mely olyan természeti érdekességek és látványosságok otthonául is szolgál, mint például a Fátyol vízesés és az Istállós-kői-barlang. Megnéztük a szilvásváradi lipicai ménest, ahol örömmel láttuk a kiscsikók hancúrozását, valamint a  kocsikiállítást, mely  a ló vontatta közlekedési eszközök széles körű gyűjteményét mutatta be, az egyszerű szekértől kezdve a legdíszesebb hintókig. Nyári zápor kíséretében értünk a szállásunkra. Este az  V. Egri Érsekkerti Nyári Játékok keretében megnéztük az utóbbi évek legsikeresebb vígjátékát, a Boeing, Boeing – Leszállás Párizsbant.

5. nap – Irány Miskolc! Fantasztikus kiállítások szemtanúi lehettünk. Miklós bácsival találkoztunk, aki a nap során igyekezett minden nevezetes, szép helyet megmutatni. A Hermann Ottó Múzeum két nagysikerű tárlatát néztük meg. A  2007 júliusában a bükkábrányi külszíni fejtés során napvilágra került kb. 7 millió éves mocsárciprus-erdő részletet  a Pannon-tenger Múzeum interaktív kiállító tere mutatja be.  Az Év kiállítása 2014 címet elnyert „ELIT ALAKULAT” – a Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori temetői tárlat pedig gazdag leletanyaggal kápráztatott el bennünket. Délután Lillafüreden az Anna barlangban hűtöttük magunkat  a nagy melegben. Sétáltunk a szépen felújított függőkertben, ahol József Attila verseit olvasgattuk, megcsodáltuk  az ékes virágágyásokat. Hazafelé megálltunk a Diósgyőri várnál, mely felújítási munkálatai nagyon jól sikerültek. Tartalmas, szép nap volt a mai.

6. nap – Egerszalók és Noszvaj látnivalói maradtak a szombat délelőtti kirándulásra. Egerszalókon a Sódomb érdekes képződményei kápráztattak el minket, Noszvaj barlanglakásai pedig felüdülést nyújtottak a tikkasztó hőségben.  A délután a miénk volt! Aki akart strandra ment, aki akart sütizett-fagyizott Eger egyik legjobb cukrászdájában. Este a Szépasszonyvölgyben pihentük ki a hét „fáradalmait”.

7. nap – A kora reggeli órákban indultunk haza Pécsre, illetve Nagybajomba. Köszönjük, hogy ilyen jól telt a hetünk, sok mindent megcsodáltunk, kellemesen elfáradtunk. Pécs 2 és Nagybajom 1 csoport

Önkéntes szemmel

Önkéntesként vettem részt az egyhetes egri történelem táborban, ahol az Alapítvány Pécs 2-es és a Nagybajom 1-es csoportját kísértem el történelem tanárként.

A hét folyamán a gyerekek a 37 fokos hőség ellenére bejárhatták a Török Hódoltság korabeli Eger városát és annak nevezetességeit, különös tekintettel az 1552-es híres egri győzelem eseményeire, valamint a török uralom utáni időszak építményeivel is találkozhattak. A tábor résztvevői végigjárhatták a küzdelmek helyszíneit a várban és a csata résztvevőit is megismerhették a Hősök termében, valamint képet kaphattak az „ellenség”, vagyis a törökök kulturális szokásairól is a pasa sátorban. Természetesen nem csak Egerben voltunk, hanem a környező települések nevezetességeit is megismerhettük, ellátogattunk a recski munkatáborba, a felújított siroki várba, Szilvásváradon megnéztük a lipicai ménest, valamint a Szalajka-völgyet, ahol az Istállóskői barlang, a Fátyol vízesés és pisztrángos tavak találhatók. Miskolcon megtekintettük az ország legnagyobb honfoglalás-kori gyűjteményét és a Pannon tenger interaktív kiállító termét, továbbá Lillafüreden a palotaszállót csodálhattuk meg az Anna barlanggal együtt. A diósgyőri vár látványban mindenkit lenyűgözött, történelem tanároknak és történelem kedvelőknek kihagyhatatlan élmény. Végül az egerszalóki sódomb és a noszvaji barlanglakások megtekintése után jutott a gyerekeknek szabadidő is Egerben, melyet városnézéssel és strandolással tölthettek.

Összegzésképpen a tábor nagyban hozzájárult, hogy a résztvevők megismerjék Egert és környékét mind földrajzilag, mind történelmileg és kulturálisan is. Ismereteiket tanulmányaikba is beilleszthetik, remélem ebben én is segítettem nekik néhány érdekesség és történelmi háttér átadásával. A programok színességét csak abból vettem észre, hogy a napok gyorsan és jó hangulatban teltek. A társasággal jó volt együtt kirándulni, dolgozni és tanulni, köszönettel tartozom a szervezőknek, hogy ott lehettem! Gál András, önkéntes