Eger városa…

Eger városa…

A második napunk Egerben is hasonló csodákat rejtegetett számunkra, mint az első. A várossal és történelmével nem lehet betelni.

Reggeli után városnézésre indultunk Gabi nénivel, az idegenvezetőnkkel. Vele már tagnap is találkoztunk, nagyon kedves, barátságos személyiség. (Bárcsak a történelem tanárunk is ilyen lenne.:) )

Az első állomásunk az Egri Bazilika volt, ahol ismét interaktív módon fedezhettük fel a templom szépségét, és gazdagíthattuk tudásunkat. Majd a bazilikával szembeni líceumba mentünk, ahol a Főegyházmegyei Könyvtár található. A könyvállványok a teljes belső falfelületet beborítják. Ebben a könyvtárban őrzik többek közt Mikes Kelemen összes levelét, Mozart egyetlen, Magyarországon őrzött levelét és a 15. századi Budai Krónikát is. Majd a lépcsőkön feljebb haladva találtuk a Specula Csillagvizsgálót, melynek teraszáról csodálatos kilátásban gyönyörködhetünk.

A nap második felében a Kopcsik Marcipániába látogattunk, ahol Kopcsik Lajos Oscar-díjas, olimpiai- és viágbajnok, Guinness rekorder mestercukrász alkotásait tekinthettük meg. A 120 tárgy mindegyike cukormasszából és marcipánból készült. Igazi édesség. 🙂

A sok édesség után sportolni invitáltak bennünket. Megtekinthettük a város Sport Múzeumát, ahol feleleveníthettük sporttörténelmi tudásunkat és átadhattuk egymásnak az olimpiai fáklyát. Igaz, a 2010-es Vencuver-it, de nagyon nagy élmény volt. 🙂

„Számomra a mai nap legmeghatározóbb élménye a 2010-es vencuveri olimpiai fáklya megérintése volt. Könnyeimmel küszködve vettem tudomásul, hogy éppen azt a fáklyát fogom, amit két éve még Vencuverben vittek.”- Major Márk

A következő utunk a Minaretbe vezetett, bár igaz nem mindenki bátorkodott a 40 méter magas faragott homokkőből épült torony megmászására. Ez európa legészakibb török kori emléke.

Mai utolsó felfedezőutunk a föld alá vezetett „Város a város alatt” program keretében. Az egykori érseki pincerendszert, az ország hét „építészeti csodájának” egyikét idegenvezető segítségével ismertük meg, ízelítőt kapva a város gazdag történelmi múltjából.