Egészség és környezet – Szülők Akadémiája Szentesen

A Szülők Akadémiája László Gyöngyi pszichológust látta vendégül, aki projekttémánkban gondolkodva arról tartott előadást, hogyan befolyásolja gyermekeink lelki fejlődését az egészség és a környezet. Fontos információkat tudtunk meg arról, milyen szoros is a kapcsolat az említett fogalmak között. Elhangzott, hogyan hat az egyénre az őt körülvevő mikrokörnyezet és szocializációs közeg(ek) normarendszere, miért fontos a családon belül a szülők számára nemcsak a gyermekek, hanem saját egészségük védelme is, hogyan hathatnak jól vagy rosszul az általuk közvetített mintákkal, amelyek a kicsik szokásrendszerét formálják és elsődleges, életre szóló hatást fejtenek ki. Számos vizsgálat példáin keresztül ismerhettünk meg kutatási eredményeket arról, mi az, ami a 11-15 éves korosztály számára az egészséget és a rendezett környezetet jelenti, milyen fogalmakat társítanak ezekhez. Megtudtuk, noha általában nehéz rávenni a kamaszokat a családdal közösen együtt töltendő, elsősorban szabadtéri, mozgással egybekötött tevékenységekre, valójában ezek mindenki számára fontosak és örömet okoznak. A boldogsághormonok termelődése pedig nemcsak közérzetünk szempontjából fontos, de segít immunrendszerünk erősítésében is, amely ellenállóbbá teszi szervezetünket a külső környezeti hatásokkal szemben. A résztvevő szülők az előadás után még sok kérdést vetettek fel a témában és azon kívül is. Ismét hasznos időt töltöttünk együtt, a tanácsok megfogadásával pedig remélhetőleg könnyebben elérjük családunkban a minél nagyobb harmóniát. -Kovács Sándor Szentes 1 és Őzéné Törőcsik Márta Szentes 2. csoport mentorai