Egy újabb nagyszerű nap Yinával

A mai napot (november 19.) korán reggel kezdtük a szegedi Bálint Sándor Általános Iskolában

Egy újabb nagyszerű nap Yinával

A mai napot korán reggel kezdtük a szegedi Bálint Sándor Általános Iskolában, ahova két csányis tanulónk is jár. Az első órában egy rendhagyó angolóra keretében tartott Yina bemutató előadást a 8. osztályos tanulóknak. Mind a tanárok, mind a diákok nagy örömmel és érdeklődéssel fogadták vendégünket. Az előadás közben sok érdekes információt és még több érdekes képet láthattunk és hallhattunk Szingapúrról. Az óra végén a tanulók sok-sok kérdéssel árasztották el Yinát.

A napot a Móra Ferenc Múzeumban folytattuk, ahol Yina megismerkedhetett a régi korok szegedi mesterségeivel, Munkácsy Mihály és Benczúr Gyula festményeivel is. Ebéd után – szerencsére – a Fekete Házba látogattunk el, ahol legnagyobb meglepetésünkre a néprajztörténeti kiállítás helyett a múmiák, valamint a 300 évvel ezelőtti betegségek modern orvostudománnyal való kapcsolatáról láthattunk egy meglepő kiállítást.
Kora délután a közösségi házat a szállingózó gyerekek hangja töltötte be, akik közül sokan

kihasználták Yina jelenlétét és beszédbe elegyedtek vele. A rendhagyó angolórán Yina nekünk is bemutatta hazáját. Megtudtuk, hogy Szingapúrban nincs a szó szoros értelmében vett anyanyelve senkinek, és az iskolákban minél kevesebb pontja (jegye) van valakinek, annál jobb. Az óra után közösen néztük meg a Madarak vándorlása című feliratos természettudományos filmet a hétvégi darules levezetéseként. Filmezés után a legbátrabbak hosszasan beszélgettek Yinával és kiderült, hogy mennyi minden azonos a két országban és hiába van közöttünk több ezer kilométer, nagyon hasonló dolgokat csinálunk a mindennapjainkban.
Martincsek Zoltán, mentor