VÉGET ÉRT A II. ÉLETÚT FESZTIVÁL

2024. ÁPRILIS 18., CSÜTÖRTÖK

Az utolsó csoport is megérkezett délig az Életút Fesztiválra, ezzel elkezdődhetett az első nap. A szokásokhoz híven dr. Radoszáv Miklós minden csoportot külön köszöntött, amit egy közös nyitóesemény követett. Ezzel együtt a már korábban is betanult koreográfiát a Mi vagyunk a Grund című zenére ismét eltáncolta valamennyi táborozó. A legújabb támogatottjainkat is felavattuk, a tavalyi évben már elkészült óriás labdára az ő kézlenyomataik is rákerültek. Ez a nap, mint mindig, az előkészületekről szólt, a kiállítások, pályázati anyagok, projektmunkák megépítése, kutatási laborok berendezése. Párhuzamosan pedig a sakk-, csocsó- és FIFA-bajnokságok is kezdetét vették. Este a Csányi Band és a Kamarazenekar próbálták a már megszokott közös produkciójukat.

“Kézfogások, ölelések, széles mosolyok százai töltötték meg a napot, amint az ország különböző pontjairól megérkező gyerkőcök egymásra találtak. Nekem ez adja az Életút Napok, illetve Fesztiválok esszenciáját. A Gyermekparlament által meghirdetett pályázatok, valamint a változatos projektbemutatók kiállításai szorgosan épültek, mialatt a sportversenyek izzasztó versengéssel zajlottak. Mindezek alatt és után az egész helyszínt – de legalábbis a színháztermet – betöltő zenei aláfestést nyújtottak a próbák. Biztos vagyok benne, hogy mindenki pozitív energiával feltöltve dől ágyba és várja a következő napot!” Gázsik László, Nagybajom 1-es csoport

2024. ÁPRILIS 19., Péntek

A délelőtt folyamán izgalmas és színvonalas produkciók sora színesítette a Színezd ki a világod! színpadát. Nem véletlen, hogy a zsűri számára kihívást jelentett a végső döntés meghozatala, hiszen nagyon sokszínű előadásokat láthattak.

A Zene kategóriában első helyezést ért el a Handabanda formáció, valamint velük holtversenyben Torma Krisztián, a Mohács 1-es csoport tagja. Második helyen végzett az erdélyi énekes lányok csapata. Harmadik helyre pedig a Prevácz Viktória és Santos-Horváth Emily, a Mohács 1-es csoport duója futott be.

Az előadás inspirálta Señor-különdíjban részesült Wensofszky Balázs, a Pécs 3-as csoport tagjának és Móczó Martin, a Szeged 2-es csoport tagjának produkciója.

A Performansz kategóriában a vegyes jászsági csoportok Hófehérke produkciója szerezte meg az első helyezést. A második helyezést osztottan a Bogdán testvérek és a Kaposvár 1-es és 2-es csoportjainak közös előadása érte el. A harmadik helyen szintén osztottan a pécsi Közösségi Ház rövid produkciója, valamint a szentesi Közösségi Ház előadása végzett.

Különdíjban a Jászság 2-es csoport és a Szentes 1-es csoport részesült.

Próza és Vers kategóriában első helyen Bali János, a Jászság 2-es csoport tagja, második helyen Cseke Szilveszter, a Mohács 1-es csoport tagja, harmadik helyen pedig Mocsel Szabrina, erdélyi támogatott végzett.

Különdíjban Tana Hunor, erdélyi támogatott és Török Fanni, a Szeged 3-as csoport tagja részesült.

Ezen kívűl a Vagyok, aki vagyok pályázatra érkezett pályaművek kiállítását is értékelte a válogatott szakemberekből álló zsűri:

Szépirodalom kategóriában Pretz Jázmin, a Kaposvár 2-es csoport tagja, Képzőművészet kategóriában osztott helyen Heilmann Dominik, a Mohács 2-es csoport tagja és Horváth Vanda, a Szentes 1-es csoport tagja vitte el a díjat, míg Természetfotó kategóriában az első helyen Tóth Kristóf, a Nagybajom 3-as csoport tagja, második helyen Turuczki Szabolcs, a Szeged 2-es csoport tagja, harmadik helyen Molnár Emma, a Szeged 2-es csoport tagja végzett.

Köszönjük Csányi Erikának, a Kuratórium Elnök Asszonyának, dr. Aáry-Tamás Lajosnak, az oktatási jogok biztosának, Török András kulturális menedzsernek, Küttel Dávidnak, a Kultúrpart vezetőjének, Virovecz Vandának, a Café Communications munkatársának, Kiss Gergely vizuális szakembernek, Kalla Andreának, a Csányi Band vezetőjének, és Kuckó Nadinnak, a Gyermekparlament volt elnökének!

A délután folyamán a gyerekek kézműves foglalkozásokon nemezelhettek, készíthettek bőr karkötőket, kulcstartókat, nyomott pólókat és táskákat, valamint természetesen a szokásos Focibajnokságon szurkolhattak sportoló társaiknak.

Az eredmények itt tekinthetők meg!

Köszönjük Csányi Ádám és Marosi Gábor kurátoroknak a megtisztelő részvételt a díjak átadásakor!

Idén a Gyermekparlament által 2024-ben alapított Vándorserleget az Alapítvány válogatott csapata és az erdélyi vendégcsapat közötti 6-5-re végződő mérkőzést követően az erdélyi vendégcsapat vihette haza! Gratulálunk nekik!

Az este folyamán a teljes nagybajomi ház szervezésében megvalósuló Ricsaj! éjszakai kalandverseny kötötte le a gyereksereget, az esti hideg ellenére, egészen takarodóig.

Köszönjük a kicsiknek és nagyoknak is a segítséget, valamint Győző Zalánnak és Balogh Ádámnak a főszervezést!

2024. ÁPRILIS 20., Szombat

A szombati nap, rendhagyó módon, más forgatókönyv szerint alakult. A megnyitót követően, a délelőtt folyamán, vendégeink a gyermekek vezette bemutatóműhelyeknél leshettek bele támogatottjaink egész éves projektmunkáiba, valamint a színpadon a versmondó előadást követően a dráma szekció színészpalántái adták elő Kocsonya Mihály házassága, illetve az Abigél c. darabokat. Az Életút Fesztivál főprogramja, a Tehetségek Színpada, ezúttal délután valósult meg. A Tehetségek Színpadát Alapítónk, Dr. Csányi Sándor nyitotta meg, üdvözölve vendégeket, gyerekeket, kollégákat, aki az elmúlt 19 év értékelése mellett sok motiváló gondolatot is megfogalmazott a fiatalság felé.

A Tehetségek Színpadán számos díj és elismerés került átadásra:

Csányi Alapítvány Nagykövete díjat idén a szegedi Fotós Klub nyerte el a sokéves fáradhatatlan munkájukért, mellyel beírták neveiket a hazai fotóversenyek állandó győztesei közé.

Az idei évben Ágoston Attila-díjat vehetett át Vancsuráné Sárközi Angéla, kaposvári mentor, Halász Gáborné, a központi iroda munkatársa, az Életút Program kiemelkedő színvonalon végzett végrehajtásáért, Járay Bianka (Pécs 2-es csoport, mentora: Gál András) és Benczúr Anna (Szeged 2-es csoport, mentora: Mikics Péter) az Életút Program példaértékűen való teljesítéséért. A Támogatók közül a díjat idén a CSAM munkatársai kapták.

Az idei búcsúzók csapatából dr. Faragó Brúnó, a Szeged 1-es csoport tagja, valamint Berta Luca, a Szeged 2-es csoport tagja mondott érzelmes búcsúbeszédet, melyben minden társuk nevében megköszönték a sokéves támogatást és fáradhatatlan munkát, amely nélkül nem válhattak volna azokká az emberekké, akik ma a színpadon álltak.

Köszönjük minden kedves Támogatónknak, Kuratóriumi Tagunknak, Mentorunknak, Fejlesztőnknek, Önkéntesünknek, hogy napról napra bebizonyíthatjuk: a lehetetlen nem egy tény, csupán vélemény!

Külön köszönjük Alapítónknak, Dr. Csányi Sándornak és Csányi Erikának, a Kuratórium elnök asszonyának, hogy az alapítás óta a mindennapjainkban is mindent elkövetnek a támogatott fiatalok tehetségének kibontakoztatásáért és sikeres életútjukért.