Épületek, virágok, madarak, nyuszik

A tavaszi szünet hétvégéje szerencsére megfelelő időjárást biztosított számunkra, hogy az Életút Nap utáni első Fotós Klub és Természetbúvár Klub foglalkozásainkat a szabadban tölthessük.

Pénteken a Fotós Klub néhány tagja Benczúr Anna és Berta Luca vezetésével a legújabb közös projektükbe, Szeged város nevezetességeinek fotózásába segítettek be.

A fotósok feladat az volt, hogy a történelmi belváros minden apró részletét, motívumát próbálják lefotózni, persze mindenki saját szemszögéből. Anna és Luca a főbb épületeket, nevezetességeket „kapták lencsevégre, míg a fiatalabbak Peti bácsival a városi szobrok és motívumok „nyomába” eredt és fotózta le. Az elkészült anyagból később Benczúr Anna fog egy összefogó Szeged város nevezetességei és motívumai oktatóanyagot és prezentációt összeállítani.

A városi fotózás és egy gyors ebéd után természetesen nem maradhatott el a kedvenc fotós helyünk, a Mórahalom mellet található bivalyrezervátum meglátogatása sem. A kedvező időjárásnak köszönhetően most fattyúszerkők étkezését, és egy búbos vöcsök pár násztáncát is sikerült megörökítenünk.

Hazafelé rengeteg őz és nyúl bukkant fel az út szélén, és szerencsékre egy nagyon szép naplementét és holdkeltét éltünk át együtt.

A második napon a természetbúvárok népes csapatával indultunk útnak. A napot a tojásbontással kezdtük, majd Turuczki Szabolcs mutatta be a házban üzemelő napelemes vízibolhás aquapónia rendszert, beszélt az eddigi kutatásairól, majd Makra Sarolta 10. osztályos tanulóval mutatták be a kert virágain a manuális beállítású makrófotózás technikáját.

Ebéd után Zsana és környékének élővilágát próbáltuk feltérképezni, sajnos a szeszélyes tavaszi időjárás nem nekünk kedvezett ezen a területen. Egy erdőszakaszt sikerült a homokbuckák között találnunk, ahol fürtös gyöngyikékre bukkantunk, de semmilyen más érdekes növény és állatfajjal nem találkoztunk. így az előző naphoz hasonlóan Mórahalom mellé vezetett az utunk.

A nagyok és kicsik itt két csoportra váltak, a nagyok Saci és Szabi a cserkelés mellett döntöttek, ami sikerrel is járt a szeles időben.

Sacinak sikerült egy párzó gulipánpár táncát megörökíteni, Szabi pedig gólyatöcsök és partfutók közelébe tudott cserkelni, így 300-as objektívval is sikerült neki közeli madárfotókat készítenie.

Mórahalmot elhagyva egy repceföldes kitérő után a tápai rétre vezettet utunk, ahová Szabit hazavittük. Abban a reményben indultunk útnak, hogy sikerül búbos bankát fotózni, megtalálni megtaláltuk őket, azonban a fény viszonyok már nem nekünk kedveztek.

Ez nem keserített el minket, mert Szabi megmutatta nekünk a nyúltenyészetének minden tagját, akiket szeretettel simogattunk, etettünk meg ezen a hosszú, de tartalmas napon.

Mikics Péter mentor

Szeged 2-es csoport