Szeged – Félévi nyelvi vizsga

Szeged – Félévi nyelvi vizsga

Január 29-én a szegedi Közösségi Ház zárta a félévi szóbeli nyelvi vizsgák sorát. A fejlesztőink mellett. Vendégként köszönthettük Rachel McVey-t Fulbright ösztöndíjast, aki vizsgáztatóként értékelte a gyerekek feleleteit.

A szóbeli vizsga oldott légkörben, gördülékenyen telt. Koruknak és készültségi szintjüknek megfelelő feleleteket produkáltak a gyerekek két – B2 és C1 – szinten. A témakörök ismeretében október óta készültünk a vizsgára, mely alaposan előkészíti a nyáron rájuk váró „éles” nyelvvizsgát. Úgy gondolom, ha továbbra is ilyen mértékkel készülünk, akkor jó eséllyel indulnak neki a kihívásnak. Luczay Orsolya, nyelvi fejlesztő

„A Csányi Alapítvány kedves meghívásának eleget téve vettem részt a Szegedi Közösségi Házában zajló Alapítványi nyelvi vizsgán, amely a mai délután volt (2016. január 29.). Az elmúlt néhány hónapban magántanárként dolgoztam a Csányi Alapítvány egyik diákjával, aki a Pázmány Péter Egyetem hallgatója. Nagyon jó volt segíteni és ekkor jött a lehetőség, hogy részt vegyek az Alapítvány fiatalabb tanítványainak vizsgáztatásában. Mivel jómagam is nyelvtanuló vagyok, tudom milyen az, amikor egy anyanyelvi tanárral tudok beszélgetni, sőt, olyan anyanyelviekkel, akik nem beszélik az én nyelvemet. És hirtelen, a nyelv, amit szorgalmasan és kitartóan tanultál a tanórán, a szavak, mondatok, kifejezések és párbeszédek egyszerre életre kelnek és „működnek!”
A vizsga alatt minden tanulóval megismerkedhettem egy kicsit és közös pontokat is sikerült találnunk. A vizsga menete innovatív volt; a tanulók írás és angol nyelvi képességeit tesztelte különböző feladatokon keresztül, mint például a képleírás vagy a történetek befejezése, illetve különböző szituációk eljátszása a vizsgáztatóval. Természetesen a nevetés sem maradt el a vizsga folyamán. Néhány diák félénk volt, mások merészek, de biztos vagyok benne, hogy fényes jövő vár a gyerekekre egy olyan támogató Alapítvánnyal a hátuk mögött, mint a Csányi Alapítvány.” Rachel McVay

A szegedi nyelvi vizsga felkeltette a helyi média, sajtó figyelmét is. A Délmagyarország, a Szeged Ma és  a Rádió88 is képviselte magát. Riportok és fotók születtek. Köszönjük az érdeklődést!

Pécs – A nyelvi verseny utolsó előtti állomásának Pécs adott otthont (január 28.). Nagy öröm volt, hogy elsőként a mi Közösségi Házunkban köszönthettük Csányi Gabriellát a Csányi Alapítvány Kurátorát, aki vizsgáztatóként erősítette a fejlesztők csapatát. Jó volt megtapasztalni azt, hogy mind angol és német nyelvből közép- és felsőfokon, mindenki a maximumot hozta ki magából és ennek köszönhetően szép feleletek születtek. Jó eséllyel indulnak a diákok a jutalom kirándulásért, amit idén is a legjobb nyolcvan tanuló nyer el. Hajrá Pécs, hajrá Fiatalok, csak így tovább!

„Az alapítványnál délután találkozhattam Judittal és részt vehettem a nyelvi versenyen vizsgáztatóként. Most ültem előszőr a másik oldalon, és nagyon érdekes érzése volt látni a diákokat tudva, hogy pontoson mit is éreznek. Óriási élmény volt. Habár páran feszültek voltak és izgultak ennek ellenére nagyon szépen szerepeltek.”

Bianca Frota Torres, AIESEC önkéntes Brazíliából

Kaposvár: A mai nappal (január 27-én) a kaposvári diákok is számot adtak tudásukról. A nyelvi verseny első szóbeli megmérettetése várt rájuk az előre meghatározott témákból. Volt, aki jobban, volt, aki kevésbé izgult, hiszen a 8. osztályosok számára ez az időszak a megmérettetésekről szól. Az év végi eredményekhez képest mindenki fejlődött, sokat készült, ami nem csoda, hisz nagy a tét, ugyanis a nyári külföldi nyelvi táborban való részvételért megy a küzdelem. Mindenki nagyon jó, de mégis csak a legjobbak juthatnak el Londonba, Eastbourn-be vagy Berlinbe.

Nagybajom: Már sokadszorra vizsgáztunk az Alapítványban a választott idegen nyelvből (január 26.), ennek ellenére mindenki izgatott volt. Judit néni és nyelvtanáraink mellett, AIESEC önkéntesünk Pamela és a COMPASS egyesület önkéntesei is részt vettek a vizsgáztatásban. A nagy izgalom ellenére szerencsére mindegyikünk jól vette az akadályt. Remélem, hogy továbbra is sikerül jól teljesíteni a nyelvi versenyben. Bogdán István Nagybajom 1

Először vettem részt a nyelvi vizsgán, de nagyon örülök, hogy itt lehettem és „vizsga” helyzetben is láthattam a diákokat. Nem is gondoltam, hogy az órákon mindig bolondozó fiúk ennyire tudnak izgulni. Pedig nem kellett volna! 🙂 Mindannyian ügyesen, sokszor igazán kreatívan oldották meg a feladatokat. Örülök, hogy megismertem és taníthatom Őket, és, hogy az Alapítványtól is ilyen elhívatott, nagyszerű emberekkel találkoztam. (Kiss Anett, nyelvi fejlesztő)

Fantasztikus tapasztalat. Tiszteletreméltó, ahogyan felkészítés után vizsgáztatják a fiatalokat. Nem volt egyszerű az elején, mert mindig a másik oldalon ültem eddig. Átéreztem a nyomást a tanulokon és mégis olyan felemelő volt mindennek részese lenni, mert kiváló feleleteket hallhattunk. Nagyon hálás vagyok a lehetőségért és a legjobbakat kívánom a tanulóknak. Simone Guzzi, COMPASS önkéntes Olaszországból

Új és érdekes tapasztalat volt részt venni a vizsgákon. Néhány hónapja már voltam itt és mint barátunk beszélgettem kötetlenül, most mint vizsgáztató hallgattam meg őket. Nagyon jó lesz visszajönni néhány hét múlva ismét részese lenni egy kézműves foglalkozásnak, ami tökéletes alkalom lesz a kapcsolatépítésre. COMPASS önkéntesek: Christoph Merth Németországból, Küllike Reineberg Észtországból, Rocío Andrés Granados Spanyolországból

Jászberény: Pamela utolsó Jászberényben töltött napján különleges szerepet kapott: felkértük, hogy legyen a félévi nyelvvizsga bizottság egyik tagja (január 25.). A gyerekek is nagyon megörültek ennek, mivel az itt töltött két hét alatt sokukkal összebarátkozott. Diákjaink az együtt töltött programok során angol nyelvtudásukat gyarapíthatták, így bátran indulhattak neki a mai megmérettetésnek, feleveníthették a közös élményeket is. A beszélgetések kötetlen hangulatban, gördülékenyen zajlottak. A vizsgáztatók elégedetten nyilatkoztak a gyerekek délután nyújtott teljesítményéről. A napot Pamela búcsúztatásával zártuk, mindenki aláírhatott egy igazi brazil zászlót, amit önkéntesünk magával vihet a Jászságban töltött napok emlékére.