Történelmi és honismereti tábor Felvidéken

A 2014-es év júniusában megkezdődött a történelmi tábor a Nagybajom 1 és Pécs 2 csoportok számára. Az elkövetkezendő néhány napot (június 29-július 5), Szlovákiában töltik, ahol megismerhetik egy új ország érdekességeit, és tudást szerezhetnek rengeteg a történelemhez kapcsolódó témában. A tábor időtartama alatt a megannyi program és a színes környezet nyújt remek élményt a gyerekek számára.

Érkezés a Felvidékre
Június 29-én elindultunk az idei év nyári táborába, mely történelmi témát foglal magában. Első nap Pozsonyba érkezvén végigrobogtunk a hömpölygő Duna mellett, mely Magyarország érzetét idézte elő a fejünkben. Az idegenvezetőnk rengeteg új és érdekes információval látott el minket, melyek gazdagították tudásunkat e számunkra új országról. A város néhány történelmi jellegzetességének megtekintése után, az utazástól fáradtan, elindultunk szálláshelyünkre. A Méh Skanzen, vagyis külföldi lakhelyünk, újabb érdekességeket mutatott számunkra. Sajnos a nap nagy részében az eső nehezítette meg dolgunkat, de így is nagyon élveztük az eseményeket. Reméljük, hogy az egész tábor hasonlóan jó hangulatban fog telni.

Második nap:
A mai napon egy kiadós reggeli után Pozsony városába utaztunk. Ugyan az idő nagy részében esett az eső, kedvünket ez sem szegte, meglátogattuk a Szent Márton katedrálist majd a pozsonyi várat. Érdekes élmény volt olyan helyen állni, ahol korábban nagy királyaink, királynőink (úgymint Mária Terézia) koronázási ceremóniája zajlott. Régi idők építményei mellett egy modern épületbe is ellátogattunk, az Eurovea bevásárlóközpontba.

Harmadik nap:
A tegnapi eső után reményt adtak a reggeli napsugarak. Az idő melegebb volt, a kedvünk pedig jobb. A reggeli után érdekes túrát tettünk a világ fullánkosai közt – a házigazda sok-sok érdekességet osztott meg velünk a méhek életéről. Ezután buszra pattantunk és Kistapolcsány felé vettük az irányt, ahol megnéztük a kastélyt, amit uralkodók adtak (vagy ittak) kézről kézre, köztük Mária Terézia és Rákóczi Ferenc fia is. Átsétáltunk a nagy lipicai ménes istállóihoz is, ahol öt fajtát mutattak be nekünk: a híres-neves lipicai lovakat, arab telivéreket, szlovák sportlovakat, huculokat és shagya arabokat. A csodaszép paripák körüli ábrándozásból a nyitrai várban eszméltünk fel; újabb templomok, újabb meghökkentő történetek. Egy fagyi után egy szusszanásnyi szabadidőt is kaptunk.  A pihenés után elfoglaltuk az új szállásunkat, majd egy kiadós vacsora után mindenki elégedetten tért nyugovóra.

Negyedik nap:
A mai napon fantasztikus élményekben volt részünk, leereszkedtünk a Driny barlangba mely a Kis-Kárpátok Tájvédelmi Körzet területén található. A barlangot 1929-ben fedezték fel, különlegessége az elefántfül alakú cseppkő. Majd a Pálffy család ősi fészkét, a vöröskő-i várat jártuk be egy izgalmas idegenvezetés kíséretében. A vár parkjában vadászsólymot és hollót csodálhattunk meg. Egy kiadós ebéd után látogatást tettünk Modrán, ahol a térség híres kerámiagyára működik. Megnéztük az agyagedényeket az égető kemencéket és kipróbálhattuk a korongozást is. Fáradtan, esőben értünk haza, de az élmények minden mászást-ázást megértek.
Járay Bianka

Ötödik nap:
Bőséges reggeli után frissen indultunk a mai nap első színterére: a Kis Duna partján álló, öreg Jókai malomhoz. Az idős úr, aki körbe vezetett minket, ontotta magából a régi idők történeteit, csakúgy, mint az épület dohos gerendái, rozsdás fogaskerekei. Az idegenvezetés után volt egy kofolányi szabadidőnk (helyi specialitású üdítőital). Meglátogattuk Nagyfödémesen a tájházat. A nap fénypontja három szó: Szilver Lake Ranch. A lenyűgöző farm mindenkit belerántott a western hangulatba: szénátropogtató elégedett lovak, traktorok, western felszerelések, szekerek mindenütt és csodás környezet. Az ebéd befejeztével felfedeztük a terepet, és paintballoztunk. A munka végén vidáman vettük utunkat hazafelé.
A Krónikás

Hatodik nap:
Ha utolsó előtti nap, akkor csapatépítés!  A reggeli után szabadfoglalkozást kaptunk: teniszeztünk, fürödtünk, fociztunk, kosaraztunk, kondiztunk. Ebédre mindenki elfáradt és a társaság összeboronálódott. Délután lesétáltunk a városba, ahol a nagy meleget igazi szlovák fagyival próbáltuk leküzdeni. Visszafelé érdekességeket hallhattunk a legrégebbi családról, a torony nélküli Szent György templomról és a több száz méteres pincerendszerekről. Vacsora után együtt zenéltünk. Holnap élményekkel telve indulunk haza. Köszönjük!
A Krónikás