FLOW természettudományos projekt- Pécs

FLOW természettudományos projekt- Pécs

A természettudományos projekt (február 21-22.) harmadik, „Utak” elnevezésű programeleme a tudomány eltérő területeihez kapcsolódóan életutakat mutatott be. Az első blokkban a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának négy tehetséges, végzős tanulója tartott előadást saját kutatási témájuk bemutatásával. A két előadás szerteágazó ismeretanyagra épült, amely a 3D nyomtatás, tervezés, elektronika és a terhesség alatti dohányzás magzatra gyakorolt hatása közötti összefüggést vizsgálta. Megtapasztalhattuk, hogy korban hozzánk közelálló tanulók is lehetnek a természettudományon belül egy téma elkötelezettjei és motivációjuk, eredményeik már most pozitív mintaként szolgálnak.

Második blokkban előadónk, dr. Lustyik György, Gábor Dénes Díjas biofizikus volt. Nagy öröm volt számunkra, hogy elfogadta meghívásunkat és az előadásán keresztül részesei lehettünk annak az áramlatnak, amely átszőtte a tanár úr életét. A beszélgetés során nem csak egy életút mérföldköveit ismerhettük meg, hanem útravalót is kaptunk. Útravalóul kaptuk: legyenek céljaink, kitartásunk, szorgalmunk.

Harmadik blokkban Schnell Richárd, a Kaposvári Egyetem agrármérnök hallgatója mutatta be eredményeit. Az ő munkája teljesen más gyökerekből táplálkozik, mint az előző két blokkban hallott előadóké. Édesapja segítségével, saját fogyasztásra kezdtek el chili paprikát termeszteni, néhány négyzetméteren. Ebből a hobbiból nőtte ki magát egy érettségi projektmunka és hozzá kapcsolódó tudományos igényű megfigyelés. Előadásán keresztül megismerhettük azt az utat, hogyan lehet a tudományt bevinni és kamatoztatni a mindennapi életben.

A projekt negyedik programeleme az „Úton” elnevezésű programunk, kettő külső elemet foglalt magába. Első helyszínük a Zsolnay Negyedben található cukorkakészítő mester műhelye volt. Megismerhettük a cukorka készítését, annak fizikai és kémiai hátterét. Ezt követően a Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kertjébe látogattunk. Megtekintettük a pálma- és kaktuszház ritkaságait, a kert kora tavaszi növényeit és fás szárú gyűjteményét. A kert szépsége, a gyönyörű környezet mellett fontos volt, hogy meglássuk az élővilág sokszínűségét, minden élőlény és a közöttük lévő kölcsönhatások nélkülözhetetlenségét az élővilágban.  Köszönjük Dénes Eszter tanárnőnek a színvonalas projekt megtervezését, kivitelezését. Sokat profitáltunk. a pécsi csoportok