Fő az egészség!

Fő az egészség!

A tanév épphogy befejeződött, kezdődött az egészségtábor a Pécs 2 csoportban. A változatos programok tervezésében és megvalósításában önkéntesek, kis-mentorok is segítettek. Elrettentő kísérletek a dohányzás súlyos következményeit mutatták be, társasjátékon keresztül legyőzésre kerültek a káros szenvedélyek. Ismertté váltak a vírusok baktériumok és ezek okozta betegségek, azok kezelése, gyógyítása, legyőzése. Láthatóvá vált a tüsszentés, hangsúlyos lett a kézmosás, annak szerepe az egészséges élethez. Mennyire összetett mozgás a balett! S milyen sok izom összhangja, ereje, fegyelme kell hozzá! Ezt is megtapasztalhatták a csoport tagjai. Alapállások, alaplépések, alaptartások elsajátítása után, rövid mozgássorok tanulása következett.

„A hétfői és keddi napokon a Pécs 2-es csoport helyi táborában vettem részt önkéntesként. A tábor első napján a szenvedély betegségek kérdéskörében különböző érdekes feladatokkal ismerkedhettek meg a dohányzás káros hatásaival, illetve kipróbálhatták a témába vágó társasjátékot a gyerekek, melyek előkészületeiben segédkeztem. Kedden a játékos tudományok napja volt, amikor 4 állomás körforgásában sajátíthatott el érdekességeket eloszlatva tévhiteket. Mindent játékosan szemléltettünk a társaim segítségével.” Petrovics Vivien, Pécs 2 csoport

„A mai napon (hétfő) kezdetét vette  Pécsett az egészségtábor és nem is akárhogy! A legtöbb embert érintő és mindenesetre foglalkoztató kérdéskörrel, az addikciókkal vágtunk a téma közepébe. Volt szó a különböző függőségekről, így a dohányzásról, a kábítószer használatról és az alkoholizmusról is. A legtöbb szó a dohányzásról és annak káros hatásairól esett. Egy műanyag flakon segítségével végzett kísérlet során megfigyelhettük, mi is történik valójában a légzőszerveinkben dohányzás közben s bizony van ami talán sosem távozik már a tüdőnkből, ha egyszer beszívtuk, még pedig a kátrány.  Kedden megismerkedtünk az ember mindennapjainak szerves részét képező mikrobákkal. Megtudtuk, hogy terjedésük igen gyors és könnyű, ám megakadályozása annál is egyszerűbb. Egy hatékony kézmosással (természetesen szappannal, a kézmosás 6 fázisát szabályszerűen elvégezve) könnyedén megelőzhető a betegségek gyors terjedése. Ezen kívül megismerkedtünk a konyháink káros lakóival és Shrek segítségével bebizonyítottuk, hogy tüsszentéseink zsebkendővel való gátlását nem véletlen és legkevésbé sem alaptalanul szorgalmazzák szüleink, nagyszüleink. Végül, mint azt  mindannyian tudjuk az egészséges életmódból nélkülözhetetlen a sport, így a nap második felében egy órás ritmikus gimnasztikával mozgattuk át tagjainkat.” Gaál Dorottya, Pécs 2-es csoport

Az egészségtábor programjai közt szerepelt a mozgás, azon belül a tánctanulás: balett és flamenco alaplépések elsajátítása közben mindenki érezte az izmain, hogy a tánc tanulása nem is olyan egyszerű dolog. Komoly fizikai igénybevétel a testnek és erős kitartó koncentrálás az agynak.

Az egészséghez hozzátartozik tiszta környezetünk is. Az ÖKO KUCKÓ interaktív játszóház ehhez adott plusz ismeretanyagot.

Az egészségtábor utolsó napján a kirándulás, utazás és közlekedés volt a fő téma. Kismentorok : Klepah Máté és Sólya Mihály segédkeztek a program lebonyolításában. A tábor zárásaként az elégedettség kinyilvánítása következett, majd rákészülés a csoport következő, pár nap múlva induló tokaji táborára.