Gasztronómiai Mérföldkövek

Gasztronómiai Mérföldkövek

Február elején projekthétvégét tartott a szentesi 1. csoport. Ezúttal az ételek kerültek a tudatosság nagyítója alá. A hagyományok és az egészség szempontjából közelítettük meg életünk igen fontos szegmensét, a táplálkozást. Pénteken este egy rendhagyó történelemórán ismerkedtek meg a fiatalok a hagyományos hústartósítási eljárásokkal. Sokak számára meglepő volt, hogy a természetismeret, fizika és kémia tárgyakból tanultakat is fel kellett idézni ahhoz, hogy megértsék azokat a folyamatokat, amelyek ezen eljárások során játszódnak le. A történeti háttér és az elméleti alapok megismerése után a gyakorlaté lett a főszerep. Célunk az, hogy saját füstölt húsokat vihessen mindenki haza a húsvéti asztalra. Első fázisként az alapanyagot megfelelő mennyiségű sóban kezdtük pácolni, melyet rendszeresen forgatnunk és ellenőriznünk kell majd. Néhány hét múlva füstre visszük pácolt ételeinket. Ahhoz, hogy a húsvéti meglepetés mutatós is legyen, a megfelelő csomagolást is mi állítottuk elő: a gyerekek elkészítették azokat a fadobozokat, amelyekben hazaviszik majd a készterméket.

Másnap a modern konyhával foglalkoztunk. A szegedi Borsódi-Kovács szakácsházaspár nagy örömünkre elfogadta meghívásunkat és az ő irányításukkal zajlott a szombati kulináris kaland. A fiúk házi hamburgert készítettek, a lányok pedig az önkiszolgáló salátabárhoz dolgozták föl az alapanyagokat. Nagyon sok érdekességre fény derült közben. Megtudtuk a hamburger érdekes történetét a kezdetektől a gyorséttermi változatokon keresztül a manapság divatos kézműves fajtákig. Mindkét csapat esetében minden alapanyagról elhangzottak a fontos információk, miért és milyen mennyiségben van rá szüksége szervezetünknek, hogyan figyelhetünk oda ezek minőségére. Nemcsak a közismert zöldségeket és gyümölcsöket használtuk, asztalra kerültek a szintén ízletes és fontos magvak, de a kuszkusz és a bulgur is. A fiatalok nagy lelkesedéssel vettek részt a munkában és gyúrták, préselték, sütötték a húspogácsát, pirították a zsömlét, csirkemellet, aprították a zöldségeket, fűszernövényeket. Eredményként fantasztikus ízű saját ételeink kerültek asztalunkra, amelyek a kiadós és minőségi táplálkozás ötvözetét mutatták be. Teli hassal és új ismeretek tömegével tért haza a csapat. -Kovács Sándor mentor

„A mai nap Kata és Martin jött el hozzánk, hogy együtt főzzünk. Két csapatra oszlottunk: a társaság egyik fele salátát, a másik hamburgert készített. Első feladatunk az alapanyagok előkészítése volt, utána nekiálltunk a húspogácsák és a csirkemell sütéséhez, utóbbi a salátához kellett. Sok munkával járt, mert nagyon sokféle dolgot készítettünk. A végén mindenki tetszés szerint állította össze a kedvére való hamburgert és salit, majd örömmel fogtunk hozzá az ebédhez. Szeretnénk, ha újra sor kerülne hasonló alkalomra a közösségi házban.” Horváth Vanda és Rickert Dávid, Szentes 1 csoport.

 

További képek a Galériában találhatók: