Észak Firenzéje

Észak Firenzéje

Esővel széllel és szokatlan hideg idővel kezdődött a vasárnap (október 13).

A bőséges reggeli – meleg tea, kávé, finom felvágottak, ízletes péksütemények, friss gyümölcs, ropogós műzli és az elmaradhatatlan bagett – segített minket ráhangolni a mai kirándulásra.

Kelet – Flandria tartomány legnagyobb városa és központja Gent – észak Firenzéjéként is emlegetik. Itt a Szent Miklós Katedrálisban megtekintettük a genti szárnyasoltárt, ami előkelő genti polgárok megrendelésére készült. A Harangtoronyban sok-sok lépcsőt másztunk  meg, mire felkértünk a tetejére. A hosszabb rövidebb pihenők kiváló lehetőséget biztosítottak arra, hogy megismerjük a harangöntés technikáját, a harangjáték kulisszatitkait és a torony törénetét.

Brugge-ben elmentünk a Szent Vér Kápolnába, ahol Krisztus néhány csepp vérét őrzik. A csipke és a csoki fővárosát csatornák sokasága szeli át, mely partjain az óvárost körülvevő régi erődítmények, Európa legmagasabb kőtornyai állnak.

Nem diétáztunk. A kiadós ebéd után, kézzel készült finomabbnál-finomabb csokikat kóstóltunk meg. A csokoládé nagyon fontos szerepet játszik a város életében, mert még a kreatív szakácsok is ezzel bolondítják meg ételeiket. Érdemes lett volna megízlelni a fehérborban párolt fekete kagyót sült krumplival, de ezt a csemegét jövő évre tartogatjuk. 🙂