Gilisztafarmot építettünk a madárbarát kertünkbe

Gilisztafarmot építettünk a madárbarát kertünkbe

A legutóbbi természetbúvár foglalkozáson (május 10.) egy gilisztafarmot terveztünk és építettünk meg a Közösségi Házunk udvarán.

A földigiliszták segítenek a házban és az udvaron lévő szerves hulladékok (almacsutka, levágott fű, növényi nyesedékek) feldolgozásában és újrahasznosításában, miközben humuszban gazdag virágföldet állítanak elő a tavaszi ültetésekhez, a giliszták pedig jó táplálékul szolgálnak majd a tóban lévő halainknak.

Az áprilisi természetbúvár foglalkozáson szó esett a komposztálásról, és már akkor találtunk az interneten egy használt gumiabroncsokból összeállított komposztálót, amelyben földigilisztákat is tenyésztenek.

A májusi foglalkozáson ezt az ötletet valósítottuk meg. A megvalósítás előtt feltérképeztük az udvarnak azt a részét, ahova megépítethetjük a „farmunkat”. Nagy szerencsékre szinte minden alapanyag megtalálható volt a házban, ami a munkálatokhoz szükséges volt. A gumiabroncsok összeállítás, és a megfelelő tájolás után kavicsréteget szórtunk a giliszták otthonául szolgáló abroncsok tornyának alsó részére, majd virágföldet és átnedvesített újságpapírt kevertünk be fafaforgáccsal, ami kezdeti táplálékul szolgál majd az élőlényeink számára.

Ezt több rétegben felhalmoztuk, majd ezekre a rétegekre helyeztük a begyűjtött gilisztákat. Ezután lefedtük a komposztáló edényük tetejét, és hagytuk, hogy gilisztáink nyugalomban eltudják kezdeni „munkájukat”.

A foglalkozás első részben a földigiliszták testfelépítését és életműködését is tanulmányoztuk.

A farmunk előkészítése közben a madárbarát kertünk is sok izgalmas dolgot nyújtott számunkra. A tavaszi zápor az első széncinege költés egyik fiókájának a tollát eláztatta, így röpképtelenné vált.

A megszeppent madárfiókát a foglalkozás idejére és a vihar elmúltáig a Közösségi Házba vittük, és itt szárítottuk meg mindenki nagy örömére.

A gilisztafarm építése során kimaradt két gumiabroncsunk, amikből a hét folyamán egy kis rákkeltető-,és vízibolha nevelő kistavat készítettünk.

Természetbúvár Klub
Szeged 2-es, 3-as csoport