Gödöllőn képviseltük az Alapítványt

Gödöllőn képviseltük az Alapítványt

Május 19-21. között került megrendezésre az ország és a régió egyik legnagyobb természetfilmes fesztiválja, a A IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivál. A hagyományosan a Gödöllői Királyi Kastélyban tartott rendezvény a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány szervezésében valósult meg.

 

A fesztivál fő fókuszában a környezetvédelem, illetve a természetfilmek és -fotók készítése áll. Ennek megfelelően a programok között környezetvédelmi előadások, interaktív mikroszkópos látványlabor, valamint természetfilmek szemléje, illetve fotós és filmes workshopok is szerepeltek.

Idén a Csányi Alapítvány Természetfotós Csapata lehetőséget kapott, hogy az Alapítványt képviselve bemutathassuk természetfotós munkánkat, emellett a Karikó Katalin támogatásából megvalósuló kutatásainkba is bepillantást engedtünk az érdeklődőknek.

Alapítványunk a rendezvényre ötféle programlehetőséggel készült. Mikics Péter mentorunk a Karikó Katalin által felajánlott összegből kivitelezett kutatási projektet mutatta be röviden a látogatóknak. A kutatási projekt ismertetése után az érdeklődők mikroszkóppal is megfigyelhették az általunk begyűjtött vízmintákat, és azok élővilágát.

 

Emellett két interaktív fotós workshopon is részt vehettek a vendégek. Nálam a fényképezőgép manuális beállítását, valamint a makrofotózás alapjait sajátíthatták el az látogatók (elsősorban családok és gyerekek érdeklődtek). A rövid elméleti alapozás után a kastély udvarába mentünk ki, ahol a gyerekek rögtön a gyakorlatban is kipróbálhatták a tanultakat. Az elkészült fotókat közösen ki is elemeztük, majd a legjobban sikerült képet kiretusáltuk és kinyomtattuk. Az így elkészült nyomtatott fotókat a vendégek haza is vihették emlékként.

Talán a legnagyobb népszerűségnek a Turuczki Szabi által tartott rovarportré készítő workshop volt. A műhelymunka során a látogatók egy-egy kipreparált rovart fotózhattak be rétegzéses technikával. Az Alapítvány speciálisan erre a célra kialakított állványzatával az érdeklődők 50-100 képet készítettek el különböző fókusszal.

Végül Szabi segítségével az elkészült képeket digitálisan egybeolvasztották, ezáltal teljesen éles portrékat kaptak az egyes rovarok példányairól. Az elkészült fotókat szintén kinyomtattuk és ajándékként az érdeklődőknek adtuk.

 

Mindemellett két kötetlen programunk is volt. Az elmúlt évek legjobb természetfotóiból válogattunk össze egy 15 képből álló interaktív kiállítást. Az Alapítvány korábbi Életút napjain is kiállított képeket tekinthették meg a vendégek, valamint tudhattak meg készítésükről több érdekességet az egyes fotókhoz tartozó QR kódok beolvasásával. A másik kötetlen programlehetőségünk egy kalandjáték volt. A Zöld Detektív névre keresztelt játékunk során a versenyzőknek az egész rendezvény területén elrejtett nyomokat kellett megkeresniük, amik egy képzeletbeli vízi élőhely és annak tágabb környezetéről begyűjtött minták voltak, egy-egy befőttesüvegbe elzárva. Mindegyik “mintához” egy kérdéssor is tartozott, amelyet ha helyesen töltöttek ki a résztvevők, ajándékban részesültek. Célunk a játékkal a hazai vízi élőhelyek, és az ott található őshonos élőlények bemutatása volt.

 

Ezúton is szeretnénk még egyszer megköszönni a lehetőséget Tábori-Simon Évának és az Alapítvány vezetésének, hogy egy ilyen színvonalas rendezvényen vehettünk részt, és képviselhettük az Alapítványunkat!

Benczúr Anna, Szegedi 2-es csoport

 

Az eseményhez kapcsolódó galériánk az alábbi linken érhető el:

Gödöllőn képviseltük az Alapítványt (2023.05.19-21)

A rendezvényen résztvevőkkel készített művek az alábbi galériában tekinthetőek meg:

A IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztiválon készült művek 2023

A rendezvény honlapja az alábbi linken érhető el:

IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivál