Gombák, mikrobák láthatatlan világa

Gombák, mikrobák láthatatlan világa

A január 26-ai természetbúvár klub foglalkozáson a gombák és mikrobák világával foglalkoztunk. A rendhagyó órán baktérium táptalajt készítettünk, mintákat vettünk a Közösségi Házból, és az óra végén gombacsírát oltottunk.Az óra első felében magtanultunk tápoldatot készíteni baktériumok számára. Mi a tápoldatunkat cukorból, marhahúsleves kockából, és zselatinból főztük ki, amiket Petri csészékbe öntöttük, majd hagytuk őket megdermedni a beoltásig.
 
 

A foglalkozás következő részében Peti bácsi bemutatta a mikroorganizmusok kimutatási rendszerét, majd az otthoni gombatermesztés készítés eszközeit és módszereit. Három gombafajt hozott be: csiperkét, laskagombát és ördögszekér gombát. Ezután elmagyarázta, hogy kölesből és búzából, hogyan készíthetünk értékes, szalmazsákok, vagy farönkök beoltására alkalmas gombacsírát, melyből később saját gombatenyészetet hozhatunk létre. A steril körülmények biztosítása érdekében egy Peti és Szabi segítségével elkészített Glove Box-ot használtunk.

Az ismeretek megszerzése után a gyakorlat következett, steril fültisztító pálcikák segítségével a Közösségi Ház mikroorganizmusai nyomába eredtünk, és ennek érdekében nagyon sok helyről vettünk mintákat, amelyeket az előre elkészített táptalajainkra oltottunk steril körülmények között.

A baktériumok és gombák oltása után laska- és ördögszekérgombák micéliumait oltottuk be köles magra, amelyből reményeink szerint értékes gombacsíránk lesz a következő foglalkozásra.

A legközelebbi alkalommal ezeket a csírákat szeretnénk majd szalmazsákokba átszöveteltetni.

Tokai LiliSzeged 3-as csoport