Egy (újabb) nap Villányban

Egy (újabb) nap Villányban

Április 16-án (csütörtökön) a „Gyakorlat teszi a mestert III.” című pályázat egyik nyerteseként lehetőségem nyílt egy teljes napot eltöltenem Villányban a Csányi Pincészetnél.

Vonattal érkeztem Villányba és már a vonat ablakából a szemem elé tárult a páratlan táj, amerre csak néztem, szőlőt láttam. 10 óra magasságában érkeztem meg a Csányi Pincészet üzeméhez, ahol Szakáll Zoltán, borászati és termelés vezető fogadott.

A rövid bemutatkozást követően volt szerencsém végig követni a szőlő útját egészen a beérkezéstől, a feldolgozáson, érlelésen, palackozáson át a csomagolásig és raktározásig. Nem csak a gyártósoron sorakozó palackokat volt szerencsém látni, hanem a pincében sorakozó több ezer literes tölgyfából készült hordókat is, melyek finomabbnál finomabb és régebbinél régebb borokat rejtenek. Ellátogattunk a laboratóriumba is, ahol együtt végeztünk el néhány kísérletet az éppen vizsgált boron. Nagy örömmel töltött el, hogy hosszas barangolásunk során a cég valamennyi dolgozójának be lettem mutatva és mindenki tudott az érkezésemről.

A pincszet látogatását egy finom ebéd követte, majd a kora délutáni órákban Zoltán elvitt a Pincészet szőlészeti telepére, ahol Nagy Roland, szőlészeti vezető volt a segítségemre. Leendő agrármérnökként ez volt számomra az igazán izgalmas rész. Alaposan áttanulmányoztuk a gépparkot, majd körbejártuk a Pincészet 365 hektáros birtokát és közelről láthattam valamennyi szőlőfajtát azok művelésmódjával együtt. Maga a Villányi borvidék 2300 hektáros és ebből a Csányi Pincészet rendelkezik a legnagyobb és legjobb területtel.

Villányba történő visszaérkezésünk után betekintést nyerhettem a borboltba, ahol Péter Ibolya mesélt a Teleki család történetéről (a Csányi Pincészet a Teleki Pincészet jogutódja), a különleges borfajtákról és még egy ajándék üveg bort is kaptam. A hosszú nap végén, 4 óra után hazafelé vettem az irányt.

Számos élménnyel gazdagodtam a nap folyamán és örülök, hogy 2012 után újra ellátogathattam a Csányi Pincészethez. Biztos vagyok benne, hogy a látottaknak és hallottaknak nagy hasznát veszem majd felsőfokú tanulmányaim során. Ezúton szeretném megköszönni a lehetőséget a Csányi Alapítványnak és a Csányi Pincészet valamennyi dolgozójának!

György-Dávid Valentin, Kaposvár 3