Gyakorlat teszi a mestert X.

Gyakorlat teszi a mestert X.

A Csányi Alapítvány és a Bonafarm cégcsoport már tizedik alkalommal hirdeti meg a  középiskolásaink valamint a felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóink számára a Gyakorlat teszi a mestert pályázatot, melynek  célja a pályaorientáció segítése és a szakmai kapcsolati tőke építése. Idén 28 fiatal élt a pályázati lehetőséggel. A sikeresen pályázó fiatalok betekintést nyerhetnek az ágazatban folyó munkafolyamatokba, munkakörülményekbe, megismerhetik kisérőjük munkakörét, érzékelni tudják a feladatokat, a felelősségi kört és a munkakör betöltéséhez szükséges kompetenciákat.

BonOffice Kft.

A „Gyakorlat teszi a mestert” pályázat keretein belül tölthettem el egy napot Czipóth Ferenc pénzügyi és folyamatszervezési vezetővel, a BonOffice Kft. munkatársával. A nap elején körbevezettek az irodaházban, megnéztük a cég egyes részlegei (bérszámfejtés, számvitel, pénzügy) hol dolgoznak, és hogy mi a feladatuk. Ezután beültünk Ferenc irodájába, ahol legelőször elmagyarázta a Bonafarm csoport működését, hogy mely cégekből áll, és hogy ezek hogyan kapcsolódnak mind a BonOffice Kft-hez. Később átnéztem a számviteli részleghez is, ahol részletesebb betekintést nyerhettem cégcsoport könyvelésének működésébe. Beszélgettünk az egyetemen tanult számviteli tudásról és arról, hogy hogyan kapcsolódik ez a munkában is használt tudáshoz. Szó volt arról, hogy mik azok a részek, amiket valóban fontos átlátni és érteni, illetve melyek azok a feladatok melyeket már a számítógép, és a különféle számviteli programok végeznek. Ezután élesben is megnézhettem néhány tétel könyvelését az SAP-n belül, és emellett részletes tájékoztatást is kaptam a program működéséről. Végül Ferenccel áttekintettünk néhány pénzügyi táblázatot a Bonafarm csoport tevékenységeiről, és beszélgettünk a cégcsoporton belüli kiadások-bevételek egyensúlyáról.

Köszönöm a részvételi lehetőséget Czipóth Ferencnek, a Bonafarmnak és a Csányi Alapítványnak!

Borsos József, Szeged 3-as csoport

Csányi Pincészet

„A Bonafarm „Gyakorlat teszi a mestert” című pályázat lehetőségeként szakmai napon vehettünk részt Villányban a Csányi Pincészetnél november 28-án. A program során Kövesdi Nikolett Operatív beszerző mesélt a cég működéséről. Bemutatta mindennapi tevékenységei során használt SAP vállalatirányítási rendszert, hangsúlyozva, hogyan könnyíti meg az a munkáját. A rendszerben számos automatizált folyamat található, például automatikus e-mail írás és küldés beszállítók, más vállalatok részére. Az említett funkcionalitások mindegyike a cégcsoport saját fejlesztése, amelyek a dolgozók helyett végzik el az ismétlődő feladatokat. Majd ezt követően körbevezetett minket és bemutatta a pincészetet, a nagy tárolókat és hordókat, amikben azt a rengeteg bort tartják, valamint a pincészet saját barlangját és Elnök Úr saját gyűjteményét is megcsodálhattuk távolabbról. Nagyon hasznos és érdekes volt számunkra, nagyon sok új tapasztalatot szereztünk és e téren a tudásunk is jelentősen bővült.

Köszönjük a lehetőséget!”

Sándor Laura – Nagybajom 1-es csoport, Visontai Leonárd – Kaposvár 3-as csoport

Bonafarm HR – Középvezetői kiválasztás

„November 23-án a Pécs 2-es csoportból négyen egy érdekes programon vehettünk részt, ugyanis ellátogattunk Bólyba, a Bonafarm cégcsoport HR – központjába, ahol Stang Réka (koordinátor) és Vuk Szimonetta (HR – szakértő) fogadott minket. A mi napunkat azonban egy különleges esemény határozta meg, ugyanis a cégcsoporton belül egy „Középvezetői Kiválasztási AC“ módszertani nap  került megrendezésre, melynek mi is szemtanúi és aktív megfigyelői lehettünk. Ez a program egy több napos kiválasztási program azon emberek számára, akik a cégcsoporton belül kiváló és eredményes munkákat végeznek és középvezetői pozíciókba szeretnének bekerülni. A program célja, hogy az illetők vezetői potenciáljai előkerüljenek egy – egy középvezetői kompetenciákat igénylő feladat során. A legjobbak tovább juthatnak és részt vehetnek egy képzésben, hogy egy újabb szintre léphessenek a munkájukban.

A programban aznap kilenc jelölt volt, így a hatékonyság kedvéért több csoportban dolgoztunk. Láthattunk csoportos feladatokat és egyéni feladatmegoldásokat egyaránt, amiben a jelölteknek különböző vállalati lehetséges szituációkat kellett megoldaniuk (pl.: közölni a munkavállalókkal, hogy három műszakban fognak dolgozni a jövőben, vagy egy gyártósori meghibásodás megoldásait kellett ügyfelekkel lekommunikálni). Ezek után – a fejlődés érdekében – szakmai visszajelzésben részesültek a jelöltek értékelő és segítő mentoroktól. Mi a munkánk során megfigyeléseket végeztünk a jelöltek kommunikációja és viselkedése kapcsán, valamint készségfelméréseket készítettünk. Eredményeinket és észrevételeinket megoszthattuk az értékelőkkel, így ezúton is segíthettük a munkájukat.

Mivel mi fiatalok még a pályaválasztás előtt állunk, úgy érezzük, hogy ez az alkalom iránymutató volt számunkra a jövőbeli elképzeléseinket illetően. Nagyon érdekesnek találtuk a mai napot, és izgalmas volt bele látni a HR – központ működésébe és egyedi világába. Ezúton is szeretnénk megköszönni a Csányi Alapítványnak és a Bonafarm cégcsoportnak a lehetőséget!” Varga Izabella, Majdik Márk, Varga Péter, Nyári Lajos, Pécs 2-es csoport

 

 

Bonafarm Vállalati kommunikáció

„November 13-án Jászberényből és Pécsről ketten szakmai látogatást tettünk a Bonafarm budapesti irodájába a MOM Parkba. A kommunikáció és a szervezés rejtelmeibe vontak be minket, ahol megfigyelőként részt vehettünk egy munkahelyi megbeszélésen, ahol a vezető és a beosztottak tárgyaltak meg több rövidtávú projektet. Ezt követően munkaebédre invitált bennünket a programszervezőnk, Orosz Ilona Mária, aki vállalati kommunikációs szakértőként dolgozik ott. Ez az alkalom nagyszerű lehetőség volt egymás közelebbi megismerésére, valamint lehetőségünk nyílt kérdéseinket is feltenni, megbeszélni. Ezután kaptunk egy szervezési/kommunikációs anyagot áttekintésre, amiben kikérték a véleményünket. Köszönjük a hasznos időtöltést, érdemes volt részt venni a programon, mivel sok új információval gazdagodtunk. Karl Mária, Pécs 2-es csoport

„Számomra a vállalati kommunikáció volt a legkedvezőbb téma. A nap folyamán megnézhettük, hogyan is zajlik ez a való életben. Láthattuk, hogyan is néz ki egy napja az ilyen területen tevékenykedőknek, milyen problémákkal kell „szembenézniük”. Egy kommunikációs tevékenységben is részt vehettünk, ami által a mi korosztályunk és a kevésbé szakmai személyeknek is nyilvánvalóvá válik egy ilyen jellegű szabályzat. Fantasztikus napot tudhatunk magunk mögött, mindenki barátságos és befogadó volt. Köszönjük a Bonafarm és a Csányi Alapítványnak a lehetőséget.”Hégete Alexandra, Jászberény 2-es csoport

„A mai napon szegedi Pick Élelmiszergyár higiéniai koordinátorával Kondász Enikővel töltettel el egy napot. Betekintést nyerhettem az élelmiszeripar egyik legfontossab háttérmunkakörének a világába. A szakember végigvezetett a részlegen és bemutatta a sokrétű munkájának legfontosabb részeit, ami közül a mintafelvételt én is kipróbálhattam. Olyan világba nyertem betekintési lehetőséget, amit csak azok láthatnak akik már szakemberei ennek a területnek. Izgalmas volt ezt megélni. Biztosan hasznosítani fogom az általam eddig ismeretlen munkakörről megszerzett tudást a pályaválasztásom során. Köszönöm szépen a lehetőséget!” Orsós Jázmin, Nagybajom 1-es csoport

Nincs elérhető leírás.

 

„Október 31-én a csípőtelki szarvasmarha telepre látogathattam el, ahol az ágazatvezető, Somoskövi András mellett tölthettem a napot. Körbejártuk a telepet, mely során részletes tájékoztatást kaptam a szarvasmarha tenyésztésről, valamint a telep működéséről. Megnézhettem a fejést, mely nagyon korszerű géppel történik. Nagyon érdekes és jó nap volt, sok kérdésemre választ kaptam és rengeteg új tudást szereztem.” Gura Krisztina, I. éves egyetemi hallgató – MATE Mezőgazdasági Mérnöki Kar, Mohács 1-es csoport

„A mai napon (10.31.) a villányi Csányi Pincészetbe és annak működésébe tekinthettünk be. A reggelt egy kisebb sétával kezdtük a szőlőműveléshez használatos gépek körül. Megtudtuk, hogy a szőlők szüretelését egy géppel csinálják, amiből három is van a pincészetben. Használnak kombájnt, műtrágyáztót, permetezőt és talajlazítót is. A szüret 98%-ig gépesített, szinte nem szüretelnek már kézzel. A telek 400 hektár termőfölddel rendelkezik amin sokféle szőlőt termesztenek, amiből később bor készül. A legidősebb ültetvények 25 évesek, a legfiatalabbak pedig idei ültetésűek. 7 féle fehérszőlő fajta terem, 10 féle kékszőlő. Művelésük 4 féle módon történik: kordon, ernyő, félernyő és guyot. Ezeket be is mutatták nekünk. Láthattuk a talajlazítás munkafolyamatát élőben, amit azért csinálnak, hogy a csapadék könnyebben érje a tőkéket és oldalról levágják a gyökereket. Ezek után betekintést kaptunk a Csányi Pincészet pincéjébe, ahol a palackozott, illetve hordóban tárolt borok fogadtak minket. Megmutatták a folyamatot, ahogyan a szőlőszemekből napok leforgása alatt bor lesz. A pincészet évente 2,5 millió palackozott bort készít, majd értékesít. Köszönjük a pályázatunk pozitív elbírálását, illetve a lehetőséget a Bonafarmnak. Külön köszönet Zsófinak és Csabának, hogy körbevezettek minket és élvezetessé tették a számunkra ezt a napot.” Tálas Péter, Burai Tamás Jászság 2

Csányi Szőlészet és Pincészet

„November 2-án a Bonafarm- „Gyakorlat teszi a mestert” pályázat által megtekinthettük a kisharsányi Csányi Szőlészetet és a villányi Csányi Pincészetet. Előszőr a traktorokat és a kombájnokat csodálhattuk meg, és be is ülhettünk, majd ezeknek a munkaeszközöknek ismerhettük meg a működését, hogy milyen feladatokra használják őket. Majd a már leszüretelt szőlővesszők közt kirándultunk, és élesben is megfigyelhettük a földművelést. Sok dolgot tudtunk meg a föld helyes műveléséről és annak fontosságáról, majd autóval átszeltük a szőlészet 400 hektáros területetét és a Kővillánál megállva gyönyörű látvány tárult elénk, ahol a névadó Teleki Zsigmond szobrát is láthattuk, aki a filoxéra járvány után megmentette a hazai szőlőtermesztést. A szőlészetet követően a villányi borászat részlegét tekinthettük meg, egy rutinos tárlatvezető segítségével. Itt megtudhattuk, hogy a szüret után a szőlő a „garatba öntéssel” folytatja útját. Persze nem a sajátunkba öntöttük a bort, hanem a szőlészetről érkező traktorok öntötték a kiválogatott szemeket a kádba, ahonnan egy csigarendszerrel választották szét a gyümölcs húsát, a magtól és a héjától. Ezt követően a 90 000 literes tartályokba vezetik a mustot, a törkölyt pedig eladják. A tartályokban lepárlás, naponta háromszor felkeverés történik. Innen egy gépbe vezetik a bort, külön a vöröset vagy fehéret, rosét. Ebben a gépben sűrített légnyomással kezelik, innen egy szűrő berendezésen keresztül megy át a folyadék. Ezt követően vagy hatalmas tartályokban tárolják, egyből eladják, kamionon kb. 25000 literenként. Továbbá természetesen palackozzák, ez gépesítetten történik. Láthattunk a palackozót, címkézőt, dobozolót is. Innen a targoncások raklapon szállították tovább a raktárba a borokat. Jártunk a pincerendszerben is, itt hatalmas autentikus klasszikus, ászok, illetve barikk hordókat láttunk. Egyéb érdekességeket is megtudhattunk, mint például, hogy Csányi Sándornak kedvenc hordója van, amit gyakran látogat, vagy azt is, hogy a pincében egy kisebb cseppkőbarlangot tártak fel az építés során. Köszönjük a Csányi Alapítványnak és a Bonafarmnak, hogy pályázhattunk erre az érdekes és informatív programra.”  Zsagár Alexandra, Demerácz Lili, Pécs 2-es csoport

 

„November 3-án Villányban a Csányi Pincészetnél szakmai napon vehettünk részt a Pincészet dolgozóinak a vezetésével. Megismerhettük a cégvezetés, cégmonitoring alapjait, s pénzügyi controlling rendszert, amely kritikus pontja egy sikeres cég üzemeltetéséhez és vezetéséhez. Túránk során a bortermesztés folyamataival is megismerkedtünk és részt vehettünk a Villány alatt elterülő több mint 2 kilométeres pincerendszer egy részének a bejárásán. Úgy értékeljük, hogy egy nagyon izgalmas, informatív és érdekes napom lehetünk túl, mely nagyban hozzájárult a jövőbeni terveink kiélesítésében. Rengeteg új dolgot mutattak és betekintést nyerhettünk az éles munkafolyamatokba is, ami közvetlen és nagyon motiváló volt számunkra. Sokat jelentett, hogy tudtunk beszélni az egyetemről, a munka világáról és személyes tapasztalatainkról, így nem volt egy száraz, vagy unalmas bemutató, sokkal inkább egy kedvcsináló program. A dolgozóktól megtudtuk, hogy a mai világban egyértelmű előnyben van az, aki a nyelveket és az informatikát jól használja.  Köszönjük Kecskés Csabának, Kövesdi Nikolettnek, Kószó Máténak, valamint a Csányi Alapítványnak és a Bonafarm Cégcsoportnak a pályázat meghirdetését és jelentkezésünk sikeres elbírálását, illetve a Csányi Pincészet dolgozóinak hogy befogadóan, minden kérdésünkre választ adva fogadtak minket e nap keretében.”  Barkóczy Zsombor, Dömölki András, Flibert Virág, Balla Melodi, Pécs 2-es csoport

Pályaorientációs program a BonOffice Kft-nél

„A „Gyakorlat teszi a mestert” pályázatnak köszönhetően a BonOffice Kft.-nél tölthettem el egy izgalmas napot, Szentesi Kispéter Ágnessel senior pénzügyi szakértővel. A nap legelején a cég működéséről, fontosságáról kaphattam szélesebb körű tudást. Ezekután beleláthattam mit is csinál egy pénzügyi szakértő. Először az SAP rendszeren belüli könyvelési folyamatokkal foglalkoztunk, amely mellé egy igen tömör elméleti rész is társult. Később a Bonafarm cégcsoporton belüli átutalásokkal dolgoztunk, itt elsőként a beérkező e-mailek segítségével feljegyeztük az információkat és az utalandó összegeket, majd végezetül elkészítettük az utalási csomagokat. Nagyon tetszett, hogy Ágnes nagyon szakszerűen és érdekfeszítően magyarázta el nekem a feladatok közti összefüggéseket, jelentéseket és iszonyúan boldog voltam, hogy az elvégzendő munkák ismertetése, megértése után én is kipróbálhattam magamat a feladatokban, persze Ágnes segítsége, felügyelete alatt. Végül, de nem utolsó sorban szeretném megköszönni Szentesi Kispéter Ágnesnek, a Bonafarmnak, illetve a Csányi Alapítványnak, hogy részt vehettem ezen a szakmai napon.” Sashegyi Olivér, szegedi 2-es csoport

 

„A „Gyakorlat teszi a mestert” pályázat keretein belül, ezen a héten kedden egy remek programban volt esélyem részt venni. Itt eltölthettem egy napot Szentesiné Kispéter Ágnes mellett, aki a Bonafarm cégcsoportnál dolgozik, senior pénzügyi szakértőként. A rövid bemutatkozás után elkezdődött a munka. Az elején egyesével olvastuk át a beérkező e-maileket, melyek segítségével kijegyzeteltük az utalandó összegeket. Ez után kezdődött az utalási csomagok elkészítése. Itt komplex folyamatok során csoportokban utaltuk át az összegeket, melyet lépésről lépésre elmagyarázott, hogy hogyan megy végbe a folyamat. Végül a nap végén megengedte, hogy én is elkészítsek pár
csomagot, természetesen közben ellenőrizte a munkámat. Szeretném megköszönni ezt a lehetőséget a Bonafarm cégcsoportnak és Szentesiné Kispéter Ágnesnek, hogy betekintést nyerhettem a munkájába!” Berta Dávid, szegedi 2-es csoport

Pályaorientáció a Pick beszerzési osztályán

„A mai nap (2023.11.02.) folyamán a Gyakorlat teszi a mestert c. pályázat keretein belül ellátogattunk a Pick Szeged Zrt. irodaházba, megnézni a választott munkakör dolgozóinak egy napját. Mi a beszerzés ágazatra mentünk, ahol Loydl Zsuzsanna, az egyik kolléganő segítségével megismerkedtünk annak világával. Amint megérkeztünk és elfoglaltuk a helyünket az irodában, bemutatkoztunk, elkezdődött a munkán belüli napi rutin. Először végignéztük a beérkezett leveleket amikben le voltak írva az adott napon megoldandó problémák, feladatok, illetve, hogy mikor, milyen megbeszélésekbe kell belépnünk. Minden dolgozónak megvan a saját munkaköre, mit kell beszerezniük, például Zsuzsannával a húskészítmények fűszerezéséhez szükséges hozzávalók beszerzéséről gondoskodtunk. Miután mindezt kielemeztük el is kezdődött az első értekezlet. Mindenki elmondta, hogy milyen problémákba ütközött, miben kellene segítség, és megvitatták, hogyan is lehetne megoldani. Többek közt szó volt a beszállítók közti különbségről, az alapanyagok minőségéről, illetve pénzügyileg mi a legelőnyösebb választás. Amint véget ért neki is láttunk ezeknek a feladatoknak. Elintéztünk pár hívást más cégekkel, akikkel már kapcsolatban álltak, és olyanokkal is, ahonnan ajánlatokat kértünk a termékeikre. Lehetőségünk volt saját magunkat is kipróbálni a könnyebb feladatokban, mint például kiszámolni, hogy melyik ár a legjobb azok közül, amelyeket a vállalatok adtak, valamint mennyivel emelkedett az értékük, és megkerestük az okait. Egy kis szünet után folytattuk is a munkát egy újabb megbeszéléssel, ahol arról volt szó, mikor érdemes az újabb pályázatokat megírni az alapanyagok megigénylésére. Még néhány kisebb teendő után véget is ért a napunk. Nagyon jól éreztük magunkat, sokat tanulhattunk a beszerzők világáról. Köszönjük a lehetőséget Loydl Zsuzsannának, a Pick Szeged Zrt.-nek, illetve a Csányi Alapítványnak!”  Molnár Emma és Petrovszki Ramóna Szeged 2-es csoport

Üzemlátogatás Újszászon

„November 2-án a Gyakorlat teszi a mestert című pályázat keretein belül lehetőségem adódott megnézni Újszászon a Bábolna Takarmányüzemét, betekinteni a gyártási folyamatokba, illetve megtudtam, hogy mivel jár egy minőségbiztosító munkája. Rózsa Tímea, az üzem vezetője fogadott, aki mindent megmutatott, és minden kérdésemre készséggel válaszolt. Amit tegnap neki köszönhetően láttam, s megtanultam, minden elképzelésemet felülmúlta, nem hittem volna, hogy az e típusú munka ilyen sokrétű lehet. Összesen öt üzem található Magyarországon, viszont csak ez az egy üzem exportál Romániába is tápokat. Más-más szabályok vonatkoznak az ottani és az itteni vásárlókra, a romániai vásárlók különböző kiszerelésekben is forgalmazhatják az exportált tápokat, míg az itteni vásárlókra, terjesztőkre ez nem vonatkozik. Itt csak 20-, illetve 40 kg-os kiszerelésben árulják/veszik az állateledelt, emellett szerződésük is van a céggel. Minden szállítótól kapott árut bevizsgálnak és nyilvántartanak a MEO-ban, illetve a kész tápokat is mind bevizsgálják. Ilyenkor különböző szempontoknak kell megfelelniük (fehérje, nedvességtartalom) ha a termék értéke a megadott kritériumba, vagy fölé esik, akkor kiadhatják a terméket, viszont, ha nem sokkal alatta van, akkor a minőségbiztosító hozhat róla döntést, hogy kiadhatják-e vagy, sem. Nagyon élveztem a tegnapi napot, mert nem „csak” egy minőségbiztosító munkakörébe volt lehetőségem betekinteni, de a többi alkalmazott munkáját is megnézhettem, és ők is készséggel megmutattak és elmagyaráztak nekem mindent. Hálásan köszönöm a Bonafarm cégcsoportnak, köztük Rózsa Tímeának és a Csányi Alapítványnak, hogy részt vehettem ezen a szakmai napon!” Szalai Boglárka, Nagybajom 2-es csoport

 

„November 02-án szerencsém volt ellátogatni Villányba, a Csányi pincészetbe az alapítvány és a Bonafarm cégcsoport jóvoltából. Mivel tavaly is részt vettem a Gyakorlat teszi a mestert pályázaton, nem volt idegen számomra a környezet, ezért idén a megszokottól eltérően jártuk körbe a pincészetet. Betekintést nyerhettem az analitika és mikrobiológia laborba, ahol a beérkező tételeken végeznek különféle vizsgálatokat. A különböző mintákon többek között cukor, – alkohol, -illósav és szorbinsav tartalmat vizsgálnak, illetve E. coli vizsgálatokat is végeznek. A labor körbejárása után a szőlészetbe is elmentünk, amely Kisharsányban található. Itt az újonnan beszerzett szüretelőgépek egyikének a működését ismerhettem meg, illetve bele is ülhettem. Ezt követően közelebb mentünk a szőlőültetvényekhez, ahol a különböző metszési, -és talajlazítási módszereket ismertették. A pincészet munkatársai nagyon közvetlenek és segítőkészek voltak, jövőre is szívesen részt vennék a pályázaton. A szakmai nap végére élményekkel és sok új tudással tértem haza.” Pápai Panna élelmiszermérnök hallgató III. évfolyam, SZ3-as csoport

 

 

Bonafarm IT Csoport bemutatója a biztonságról

A “Gyakorlat teszi a mestert” pályázat révén október 31-én a Bonafarm IT Csoport, Hágen István információbiztonsági vezető irányításával tartott bemutatót Pécsett, ahol a cég IT biztonságát és az azt fenyegető veszélyeket mutatták be részletesen. Az esemény során feltárták a potenciális fenyegetéseket, a támadók működési mechanizmusát és az általuk alkalmazott módszereket. A délelőtt során bemutatták, hogy a csoport milyen intézkedéseket hoz a vállalati hálózat és adatok védelme érdekében, valamint azt, hogy miért olyan fontos az általuk alkalmazott „best practice” megközelítés. megtudhattuk, hogy a Bonafarm cégcsoport számos kritikus területet azonosított, amelyek veszélyeztethetik az IT biztonságát. Ezek a területek a következők: tűzfalat érő támadások, végpontot érő támadások, 0. napi fertőzések, rendszer kompromittálódás és megtévesztés. István részletesen ismertette, hogy a támadók hogyan működnek. A támadók először adatokat gyűjtenek a célpontokról, majd speciális szoftvereket hoznak létre a támadáshoz. Ezt a szoftvert eljuttatják a célpont rendszerekbe, telepítik a megfertőzött gépekre, és végrehajtják a támadást, ez az egész folyamat lehet több mint 90-nap amire észrevehető és súlyos veszteségeket okozhat a rendszerben. Ezen lépések alapján világossá vált, hogy mennyire veszélyesek a fenyegetések és milyen óvatosságot kell alkalmazni a védelem érdekében. A bemutató során kiemelték a ChatGPT lehetőségeit, amely egy erőteljes nyelvi modellel rendelkezik. Az előadók rámutattak arra, hogy ez a technológia nemcsak áldás lehet, hanem átok is, amennyiben rosszindulatúan használják. A ChatGPT képes olyan szociális mérnöki (social engineering) csalások létrehozására, amelyekkel könnyen megtéveszthetőek az emberek, és káros tevékenységekre csábíthatók. Ugyanakkor a ChatGPT áldást is jelenthet. A csoport saját kutatásokat folytatott azzal a céllal, hogy felmérjék az alkalmazottak biztonságos viselkedését. Kifejlesztettek egy kísérletet, amely egy hamis (phishing) weboldalra irányította az alkalmazottakat, és a felmérés adatai alapján közel 20% a hajlandóság a veszélyes linkre kattintani. Ezért kiemelték az oktatás és a biztonságtudatosság jelentőségét. Megtudhattuk, hogy az IT Csoport számos biztonsági intézkedést alkalmaz a védelmi vonalak megerősítése érdekében például a saját szabályzati rendszer, vállalati tűzfal, E-mail védelem vagy különböző mentési rendszerek stb. Az esemény részeként megtekinthettük a Bonafarm szerver szobáját Bólyban. A szerver szoba közel 40 kW áramot használ, és a legmagasabb szabványoknak kell megfelelnie. Minden komponens redundáns, hogy a folyamatos rendelkezésre állást biztosítsa. A gépek és rendszerek rendkívül jól védettek, és a legkorszerűbb biztonsági technológiákat alkalmazzák. Útravaló üzenet is kaptunk. A nap során tudatosult bennünk, hogy a biztonság kulcsfontosságú, és nem lehet kompromisszumokat kötni a védelem terén. Az eseményt István a következő gondolatokkal színesítette: „Nem nyerhettünk, ha nem játszottunk.” „Nem jöhet csomagunk, ha nem rendeltünk.” „Nem járunk jól, ha hármat fizetünk, és kettőt vihetünk.” Vagyis a vállalati fegyelem mindig és mindenkire vonatkozik, ne dőljünk be a csalóknak, ne kattintsunk ismeretlen forrásból érkező linkekre. A Bonafarm IT Csoportja példaértékűen jár el a biztonság terén, és ezáltal képes megvédeni az értékes adatokat és infrastruktúrát a veszélyekkel szemben. Köszönjük Hagen Istvánnak, hogy informatikusokként részesei lehettünk ennek a külön IT programelemnek, a Bonafarmnak és a Csányi Alapítványnak, hogy támogattak bennünket. ”  Nagy Richárd és Pál Rajmund, Pécs 2-es csoport

     

 

 

„A “Gyakorlat teszi a mestert” pályázat révén a Sole-Mizo Zrt.-nél tölthettem el egy napot Szegeden, Dr. Gerőné Nagy Katalin minőségügyi koordinátorral. Ez Magyarország piacvezető tejipari vállalata, mely az ország legszélesebb termékválasztékával rendelkezik, ahol a friss és fermentált termékek, az UHT tejek, a túró, az ömlesztett sajtok, valamint a desszertek gyártása történik. Katalin megmutatta, hogy a nyers tej a szállító tartályból hogyan jut el egészen a bedobozolt állapotig. Egy igazán tartalmas körbevezetésben lehetett részem, ahol megnéztük, hogyan készül a túró, hogyan csomagolják be a különböző termékeket és a laborba is betekintést nyerhettünk, ahol különböző minták tesztelését végzik. Mint ma megtudtam, közel 300 alkalmazott dolgozik ebben az üzemben, ami elképesztő és láthattam, hogy egyre több modern technológia kerül használatba. Ami számomra a legérdekesebb volt, hogy egyetlen gép végzi a tejesdoboz alakjának formálását, a kupak ráhelyezését, magát a tejnek a betöltését és végül a doboz lezárását. Közel 600.000 liter tejet dolgoznak fel itt nap, mint nap.  Örültem, hogy több olyan dologról is beszélgettünk, amiről az egyetemen tanultam már, de sok újat is tanultam és hálás vagyok, hogy élhettem ezzel a lehetőséggel és betekintést nyertem Közép-Európa egyik legnagyobb tejüzemének életébe.” Ritzl Blanka, Mohács 2-es csoport, MATE – élelmiszermérnök hallgató

 

A pályaorientációs programsorozat életképei a Galériában megtekinthetők.