Délvidék

Délvidék

1. nap – hétfő reggel elindultunk Közösségi Házainkból, hogy Mohácson találkozva közösen megkezdjük utazásunkat Délvidékre. A határátlépés után első utunk a Kopácsi-rétre vezetett. Hajózásunk alkalmával megismerkedtünk a fokozottan védett természetvédelmi terület állat-, és növényvilágával. Élőben láthattuk a kormoránok halászati technikáját, hogyan őrzi területét a réti sas, és hogyan várja türelmesen zsákmányát a szürke gém. Hosszú utazásunkat folytatván késő este érkeztünk meg a szálláshelyünkre Belgrádba, ahol helyi ízletes vacsorával fogadtak bennünket. A nagy meleg és a hosszú utazás következményeként korán lepihentünk, hogy másnap újult erővel telve ismerhessük meg Belgrád belvárosát.

2. nap – A reggeli után elindultunk Belgrád belvárosába, ahol a helyi idegenvezetőnk, Ana kalauzolt végig minket. Megtekintettük a főváros nevezetes intézményeit, emlékhelyeit. Délelőtt a nándorfehérvári várat (Kalemegdán -erőd) jártuk körbe. A nagy hőségben nagyon jól esett a vár belső területén elfogyasztott fagylalt. Belgrád után folytattuk utunkat Herkulesfürdőre. Út közben megálltunk Galambócon, ahol megnézhettük a felújítás alatt álló Galambóc várát, mely festői környezetben fekszik. Este későn érkeztünk meg a herkulesfürdői szállásunkra.

3. nap – Herkulesfürdőről korán indultunk Orsovára, ahol a reggeli bevásárlás után 10 órakor már felszálltunk a hajóra, és körülbelül 4 órás hajókiránduláson vettünk részt a Dunán. Kirándulást tettünk a Vaskapu – szoroshoz. Áthajóztunk a Duna legkeskenyebb szakaszán, a mindössze 150 m széles Kazán-szoroson. Itt található a Duna legmélyebb szakasza ami körülbelül 80 méteres mélységet jelent. A Vaskapu – szorosban a sebes víz, a zuhatagok, a vízből kiálló sziklák egészen a 19. századig súlyos akadályt, igazi „vaskaput” jelentettek az errefelé hajózók számára. Késő délutáni ebédünk után Herkulesfürdőn a patak vízében fürödhettünk.

 

4. nap – Újra összepakoltuk csomagunkat és a kora reggeli étkezés után tovább folytattuk  utunkat. Első úti célunk Temesvár városa volt. A belvárosban több órás sétát tettünk. Temesvár látnivalói a város két nagy főtere körül csoportosulnak: a város északi részének 18. században kiépült, barokk stílusú Piata Unirii, déli részén a 20. század elején felépült szecessziós városrész, amelynek központi sétatere a Piata Victoriei. A főtér épületei közül kiemelkedik még az egykori főispáni székház, a hatalmas méretű úgynevezett barokk palota. Az épület kiállítótermei klasszikus remekművekből bánsági és európai festmény-, és képzőművészeti gyűjteményből áll. Temesvárról késő délután indultunk a további három éjszakán át otthont adó palicsi Róka tanyára.

5. nap – A mai napon Palicra utaztunk. A falu közelében gyönyörű környezetben található, Palicsi-tónál töltöttük napunk nagy részét. Volt, aki a vízen biciklizett, volt, aki a szárazföldön tekerte körbe a tavat. Igazi kikapcsolódás volt ez a környék. A délután folyamán látogatást tettünk a helyi állatkertben. A tanyára visszaérkezvén többen is fürödtünk, csónakáztunk a szállásunk közelében lévő tavon. Az este folyamán igazi, ízletes hazai vacsorával vártak minket vendéglátóink. A helyi fiatalok egy koncerttel leptek meg bennünket, így az este jó hangulatban telt el a tábortűz mellett.

6. nap – Mai napunk fő programja Szabadka megtekintése volt. Kezdésnek a szabadkai piacon kaptunk egy kis szabadidőt, amit vásárlással tölthettünk. 11 órakor találkoztunk a helyi magyar idegenvezetőnkkel, aki végigkísért minket a városon és megmutatta nevezetességeit. Legfőképpen a Városháza tetszett. Ebéd után visszatértünk a szálláshelyünkre egy kis délutáni pihenőre. Majd vacsora előtt lovaskocsikáztunk a környékbeli utakon.

Hosszú utazásokkal, élményekkel teli héten vagyunk túl. Jól éreztük magunkat, mely közben megismertük Délvidék történelmét. Köszönjük! A Jászberény 3-as csoport és a Nagybajom 2-es csoport