Kalandra fel Kőszegen

A második nap: gyűrűzés, városnéző túra, nyelvórák és szabadidő

Ma egy  hosszú, és élményteli napunk volt. Reggeli után mindannyian egy szabadidős programon vettünk részt Tömörd településén, mely a gyönyörű madarairól és egy speciális eljárásról, a madárgyűrűzésről híres. Ez annyit jelent, hogy megjelölik a madarakat egy fémgyűrűvel a lábukon annak érdekében, hogy a későbbiekben azonosíthassák őket, regisztrálva különböző adatokat róluk, mint például a korukat, súlyukat és fizikai állapotukat. Továbbá lehetőségünk volt új dolgokat megtudni különleges növényekről és azok latin neveiről, melyeket még sosem hallottunk előtte. Az egész csoport órákat töltött a szabadban a körülöttünk lévő dolgokra koncentrálva, amely a szabadság érzését nyújtotta a hosszú tannapok után. Ebéd után a diákoknak angol vagy német órájuk volt a táborban lévő nyelvtanárokkal és egyetemi hallgatók segítségével az Alapítványból. Az órák 3×45 perces turnusokban zajlottak, így könnyebb volt egy osztályteremben ülni és tanulni. Sőt, inkább volt szórakozás és játék, mintsem kötelező tevékenység. Este volt időnk körülnézni Kőszeg városában, ami lenyűgöző volt, mert hatalmas dombok és egy hegy öleli körbe, az idegenvezetők meséltek nekünk a történelméről, az itt lakó emberekről, a különleges helyeiről és rendezvényeiről. Később volt egy kis szabadidőnk a főtéren, tehát gyorsan megismertük a helyet saját magunktól is.

A harmadik nap naplója

A mai napunk remekül telt. Délelőtt nyelvi órákon vettünk részt. Három angolos csoportban dolgoztunk, és más-más termekben különböző feladataink voltak. A németes csoport a szabadidőről és a hobbikról beszélgetett Kingával. Mr. Ham óráján történeteket dolgoztunk fel, feladatok segítségével. Zsuzsa néni vezetésével bűnügyi nyomozást folytattunk. A kínai önkéntessel Margeryvel, szabadidőnkről beszélgettünk. Délután az ebédet követően természettudományi foglalkozásokon vettünk részt. Először is a Chernel kertbe látogattunk el, ahol Chernel István életéről tudhattunk meg érdekes dolgokat. Ezt követően egy érdekes kémia óra keretein belül banán DNS-t készítettünk és érdekes információkat tudhattunk meg a DNS funkciójáról. Természetesen nem maradhatott ki a fagyi, a foci, és az esti beszélgetés se.  Remek napot tudhatunk magunk mögött.

Fekete Lilla és Székelyi Fruzsina

A negyedik napunk

Szinte meg is szoktuk azt a menetrendet: délelőtt nyelvórák, délután (nagyon jó) természet ismereti programok este pedig szabadidőben játék! Így volt ez ma is, angolórán egy jó kis kártyajátékkal „nyomoztunk”– folytatva a krimi projektünket. Ehhez kódírás, és kódfejtés, valamint a találós kérdések megfejtése jelentett kihívást. Németesek sem unatkoztak álmaink szobáját tervezték meg, rendezték be, rajzolták meg.  Mindenki kicsit kíváncsian várta a délutáni nagy túrát a Dunántúl legmagasabb pontjára, az Írottkőre. Az időjárás megkegyelmezett, kellemes melegben vágtunk neki a 882 méteres hegy meghódításának. Út közben helyi idegenvezetőink mutatták be a táj élőlényeit. Volt aki tempósabban, volt aki kényelmesebben, de mindenki felért az Írottkő nevű csúcsra. Hát mit ne mondjunk, jól esett odafent a pihenő. A kilátó, amely fent áll a csúcson érdekes volt, hiszen az országhatár magában a kilátóban van. Még magyar földről indultunk fel, a kilátóba felvezető csigalépcső már  az osztrák oldalon található. A kilátóból igazán szép panoráma tárult elénk. Volt egy jó kis vetélkedő is, ahol azoknak a növényeknek a neveit kellett felidéznünk, amelyekkel a napokban találkoztunk. Az elmúlt napok játékos, interaktív foglalkozásain több versenyfeladat is volt. Ennek eredményhirdetésére is sor került ma a hegytetőn. A vacsora után most kivételesen nem sok kedvünk volt az aktív mozgásra, maradt a kártyázás, a készített fotókból a válogatás, a mentorok által hirdetett a nap képe fotópályázatra.  Jól elfáradtunk, de megérte.

Karácsony Áron és Antal Dominik Kaposvár 2.

Egy szép hét lezárása

Az utolsó két nap mozgalmasan telt. Az utolsó angol nyelvi órákon „a nyomozásunk” vagyis a krimi projektünk eredményes volt, mindent felderítettünk!  A németesek is élvezték azokat az órákat, amelyeket kismentoraik tartottak, a rengeteg játékos feladat és a sok beszélgetést mindenki nagyon hasznosnak tartotta. Tanáraink segítettek  a szóbeli vizsgákra is felkészülni. Az utolsó napokban sem hiányoztak a remek szabadidős programok: helyi kísérőinkkel a Hétvezér forráshoz  túráztunk, útközben fút-fát vizsgáltunk, már rutinosan. Az Ó-ház kilátóból igazán pazar kilátás nyílt a városra és az azt körülölelő tájra. Nehéz és meredek szakaszon kapaszkodtunk fel, de megérte! A tábor utolsó napján is sok minden történt velünk. Számot adtunk nyelvi tudásunkról, a szóbeli vizsgákon persze izgultunk kicsit, de mindenki sikerrel vette az akadályokat.. Délelőtt egy villám csődületben vehettünk részt: téma a tánc volt. Még sosem voltunk flashmob résztvevői, „élőben” nagyon tetszett nekünk! Az egyik legjobb program ezután következett: a sárvári fürdőben lazítottunk. A táborzáró is nagyon jó hangulatban telt: a kismentorok levetítették nekünk azt a meglepetés kisfilmet, amely az elmúlt napok eseményeit és legszebb pillanatait örökítette meg, s amelyet ők készítettek el. Tamás bácsi mindenkinek gratulált a sikeres vizsgához, átadta az ajándék csokit. Madárlátta táborunk ezzel bezárult, szívesen jönnénk vissza ide máskor is.

Sárközi Emma