Hulladéklerakóban jártunk

Hulladéklerakóban jártunk

Az őszi szünet előtti utolsó napon a Jásztelek mellett található REGIO-KOM Térségi Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. telephelyén jártunk a Jászság 4-es csoport egy részével. Gyakran foglalkoztatott bennünket a gondolat, hogy amikor a sárga színű – szelektív hulladék gyűjtő – zsákokba helyezzük a műanyag, fém, papír hulladékot, az vajon hová kerül és mi lesz a további sorsa. Ezekre a kérdésekre válaszolt nekünk Horváth Zoltán, a hulladéktelep munkatársa.

A településeken élő lakosoknál képződő kevert települési hulladékok heti egy alkalommal történő begyűjtésének, elszállításának, ártalmatlanításának szervezése önkormányzati feladat, melyet a Hulladékgazdálkodási Törvény értelmében az ingatlan használójának kötelező igénybe venni. Ezen feladat ellátására 33 (Jászsági és dél Hevesi) település 2000-ben létrehozta a Regio-Kom Térségi Kommunális Szolgáltató Társulást. Pályázati forrásból és a hozzá tartozó önerőből Jásztelek és Jászapáti határában egy hulladéklerakót építettek és közös lépéseket tettek a szelektív hulladékok gyűjtése érdekében. A cég feladataihoz hozzátartozik a hulladékudvarok üzemeltetése, a szelektív szigetek működtetése, és a háztól történő szelektív hulladékgyűjtés, valamint az így bekerülő szelektív hulladékok kezelése is.

Sok érdekességet tudtunk meg a délután folyamán, például, hogy a sárga zsákokból a hulladékok egy hatalmas forgó hengerbe kerülnek, amelyen 8 cm átmérőjű lyukak vannak, hogy az apróbb dolgokat kiszűrjék. Ezután a nagyobb darabok egy futószalagra kerülnek, ahonnan kézi erővel válogatják szét az ott dolgozók az újrahasznosításra váró hulladékokat. Sajnos sok egyéb szemét is belekerül, ami plusz munkát ad a dolgozóknak. Ezért kell ügyelni arra, hogy ezekbe a zsákokba valóban csak az kerüljön, ami rá van írva. Ezt követően bálázzák a szétválogatott hulladékot. Hatalmas méretű kockabálákat láttunk, melyeknek mérete egyforma, de súlya eltérő: az alumínium dobozok bálája: 150 kg, a PET palackok bálája: 250 kg, a papír hulladékok bálája: 450 kg.

Megnéztük a zöld hulladékok komposztálását is, illetve felmentünk a kommunális hulladék dombra is, ami annyira magas volt, hogy elláttunk egészen a Mátráig. A telephely 7,5 hektár területen helyezkedik el, amelyet folyamatosan bővítenek, illetve tömörítik a hulladékokat. Mostantól még tudatosabban válogatjuk majd a háztartásokban a szemetet és szelektáljuk az újrahasznosítható hulladékokat.” Hábenciusné Balla Andrea mentor