Idén is részt vettünk a Kutatók éjszakája pécsi programjain

Idén is részt vettünk a Kutatók éjszakája pécsi programjain

Szeptember negyedik péntekének éjszakája 2013-ben is a kutatóké. Idén több mint hetven intézmény csatlakozott a programokhoz, az érdeklődő közönség kora estétől egészen hajnalig válogathatott a bemutatók, kísérletek, előadások és kiállítások között. 2013-ban Pécsen két központi helyszínen volt lehetőségünk betekinteni a tudományok tárházába.

A Pécsi Tudományegyetemen izgalmas fizikai kísérleteket láthattunk. A bemutató során megtapasztalhattuk, hogyan lehet házilag hőlégballont készíteni, vagy, megtudhattuk, hogy a türelmetlen ember milyen trükkel nyitja ki a pezsgős üveget. Arra is fény derült, hogy milyen módszerrel tudjuk hangunkat oktávokkal megváltoztatni. És közkívánatra, a hagyományhoz híven -200 Celsius fokot varázsoltak a teremben.

Botanikus kerti szabad sétánkon és az üvegházak látogatása során rengeteg értékes információhoz jutottunk a fantasztikus esztétikai élmény mellett. A park kezdetben a jezsuita Pius gimnázium kertje volt. Botanikus kertté való fejlesztése 1952-ben kezdődött el az akkori Pedagógiai Főiskola Biológia Tanszékének megalapítását követően.

Szakmailag jelenleg a TTK Növényrendszertani és Geobotanikai Tanszékhez, gazdaságilag pedig a Gazdasági Főigazgatósághoz tartozik. A területet 1989-ben nyilvánították megyei természetvédelmi területté. Az 5,2 ha területen több mint 1200 fa és cserje, valamint legalább 2000 évelő növény található.

Kaktusz- és pozsgásgyűjtemény:
Több, mint 1200 faj került bemutatásra. A pozsgás növények az Aizoaceae, Agavaceae, Aloaceae, Asclepiadaceae, Crassulaceae, Euphorbiaceae, Liliaceae stb. családok képviselői. A kaktuszgyűjtemény a Cereus, Echinocereus, Echinopsis, Ferocactus, Gymnocalycium, Lobivia, Mammillaria, Notocactus, Opuntia, Parodia stb. nemzetség közel 600 taxonjából áll.

Pálmaház:
Pálmák és nagyméretű fikuszfák alatt közel 500 trópusi növényfajt mutatott be. Cyperus, Hibiscus, Musa, Peperomia, Philodendron, Pilea, Sansevieria, Streptocarpus stb. fajok és változatok.

Orchidea- és Bromelia-ház:
Liánnövények (Aristolochia, Ficus, Philodendron stb.), valamint broméliák, orchideák, rovarevő növények, cikászok és páfrány-félék találhatók itt meg, közel 350 képviselővel.

Az idei évben a Tempus Közalapítvány  központi programjain is részt vettünk, mely a  Zsolnay Negyedben került megrendezésre. Láthattunk 3Dimenziós tárgyak nyomtatását. Ha van egy elképzelésed amit szeretnél kézzel foghatóvá tenni, alkalmazd az FDM (Fused deposition modelling) technológiát. A technológia alkalmas prototípus készítésére használati tárgyak, ajándéktárgyak, készség fejlesztő játékok elkészítésére.
Betekintést nyerhettünk az iszlám csempedíszítmények titkaiba és szerkesztésük alapjaiba, valamint az Élmény Műhely tematikus óriáskirakójával is játszhatunk. Vezettünk pneumatikus autót, kipróbáltuk mekkorát tudunk ordítani ezen a varázslatos estén! Részesei lehettünk egy kerekasztal beszélgetésnek, mely  az első világháború okait és előzményeit boncolgatta.

Ebben az évben először szerveztük úgy a tudományos esti programunkat, hogy a családokat is meghívtuk az előadások és kiállítások megtekintésére, meghallgatására. Együtt éltük át a technika új csodáit, a játék és szórakozás örömét.