Ismerd meg a Jászságot! – Jászberény

Ismerd meg a Jászságot! – Jászberény

A Jászság 4-es csoportba 16 gyermek 8 településről jár be a Jászság fővárosában lévő jászberényi Közösségi Házba és szívesen megismernénk egymás településeinek értékeit, látnivalóit. Így az egyik nyári táborunk szlogenje: “Ismerd meg a Jászságot!” lett és a tervezett öt nap alatt végigjárjuk a gyermekek településeit egy általunk megálmodott jászsági túraútvonalon. Első körben a családok segítenek feltérképezni a saját falujukat és a gyerekekkel együtt készítenek egy leírást a látnivalókról, illetve egy túraútvonalat, majd fotók készülnek az épületekről, tájakról. Ezeket az összeállításokat folyamatosan megosztjuk veletek. Nyolcadik, egyben utolsó településünk a Jászság szíve: Jászberény. A leírást összeállították: Kovács Hanna, Kovács Zsolt, Sas Maja Anna, a navigálásban segített még Dobosi Viktor és Kiss László Ákos. Nagyon várjuk már a nyári táborunkat!” Hábenciusné Balla Andrea, mentor, Jászság 4-es csoport

Jászberény város az Észak-Alföld régióban, Jász-Nagykun-Szolnok megyében fekszik, a Jászberényi járás központja. Gyakran emlegetik a Jászság fővárosaként. Lakosainak száma 27 439 fő volt 2019. január 1-jén, amivel a megye második legnépesebb településének számított. A Duna-Tisza közének északi részén, Jász-Nagykun-Szolnok megye északnyugati részén, a Jászságban, a Zagyva folyó két partján terül el, Budapesttől 79 km-re keletre.

Itt található az ország egyik legrégibb múzeuma, az 1874-ben alapított Jász Múzeum, ahol látható Jászberény város és a jászság szimbóluma, nemzeti ereklyénk, a Lehel kürtje. A Szikra Galéria és a Hamza Múzeum is a településen található. 1917-ben alakult a városban a Tanítóképző Főiskola, mely jelenleg az egri Eszterházy Károly Egyetem karaként működik. Négy templom is található a városunkban, református, katolikus templomok. Jászberény kulturális élete élénk: a városban működik a nemzetközi hírű Jászság Népi Együttes, a Lehel Társastánc Klub, a Palotásy János Vegyeskar, a Székely Mihály Kórus és a Vasas Kórus. Itt rendezik meg minden évben a Nemzetközi Táncház és Zenésztábort, a Csángó Fesztivált.  Mozi és színházi előadások várják az ide látogatókat, a szabadtéri színpadon koncerteken vehetünk részt. Nagyon szép könyvtárunk is van, aminek a kupolájában csillagvizsgáló található. Régen ez az épület zsinagóga volt. Aki az állatokat szereti, az ellátogathat az Állat és növénykertbe. Télen-nyáron látogatható a termálfürdő és egy jégcsarnokkal is büszkélkedhet a város. A város szívében található egy kis sziget, amit Margit szigetnek neveztek el. Sokan járnak oda kikapcsolódni.

Természeti értékek:

  • A Zagyva folyó és árterülete
  • A 117 hektáros Hajta-mocsár Természetvédelmi Terület.
  • Zagyvamenti Természetvédelmi Terület.
  • Borsóhalmi Természetvédelmi Terület.
  • Sasközpont (Jászberény Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és Magyar Madártani Egyesület)

Szobrok, műemlékek:

Nádor oszlop,  Lehel Vezér szobor, Szent Vendel szobor, Juhász Gyula:Trianon, Gróf Apponyi Albert, Szent István szobor, Korsós lány szobor, Jászkapitány szobor, Bundás kút,  Petőfi szobor, Déryné szobor, Huszár lovas szobor, Pálinkáskereszt, Szűz Mária szobor, Szentháromság szobor, Időjós Szentek szobra, Békás szökőkút.

A Zagyva folyón több híd is található:

Kőhíd, Csók híd, Sörházi híd, Városligeti híd, Jászmintás híd, Kállai híd és a mozit és a piacot összekötő fahíd.

A város szülöttjei:

Déryné Széppataki Róza, Palotásy János, Zirzen Janka, Tarnay Alajos, Bertalan Albert, Székely Mihály, Csík Tibor, Jeles András, Sárközi István, Rékasi Károly, Badár Sándor, Csomor Csilla.

A Galériában további képek megtekinthetők!