Kamaszkori frusztrációk és megoldási lehetőségek

2023. március 11-én, szombaton, került sor a Csányi Alapítvány Szeged 3-as csoportjának idei első Szülők Akadémiája előadás megtartására. A téma a kamaszkorban felmerülő „problémák”, az azokkal való megküzdési stratégiák, továbbá a kamaszkorú gyerekek felnőtté válása biológiai, pszichés és érzelmi szempontból. Az előadást Tóthné Bolla Eszter szakpszichológus tartotta a csoportba tartozó gyermekek szülei részére. A közel kétórás, magas szakmai színvonalú előadáson majdnem minden gyermek szülője jelen volt. A pszichológus kiemelte, hogy az utóbbi 15-20 évben lényegesen meghosszabbodott a kamaszkor, mivel 2-3 évvel korábban is elkezdődhet. A kamaszkor mind fizikai, mind pszichés szempontból nagy teher a gyerek és a szülő számára. A felnőtté válás pedig akár 5-6 évvel kitolódhat a kamaszkor után. Az előadás hamar átváltott egy nagyon közvetlen, interaktív beszélgetésbe, köszönve a pszichológusnő személyiségének és nyitottságának. Ezáltal több szülő bátorkodott gyakorlati példákkal, kamasz gyermekével kapcsolatos problémákkal előállni. A pszichológusnő szakmai tanácsokkal segítette a kérdező szülőket, illetve ő maga is megemlített pár gyakorlati példát, esetet, amire közösen kerestük a legjobb megoldást. Azt tapasztaltam, hogy ahogy telt az idő, egyre több szülő csatlakozott be a beszélgetésbe. A kamaszkorral kapcsolatos kérdésekről, hetekig lehetne beszélni, ez a közel két óra arra volt elegendő, hogy a legalapvetőbb problémákat megbeszélje a szakember a szülőkkel. Az előadást követően, az Alapítványnak köszönve, a szülők és gyerekeik egy közös ebéden, vettek részt a Közösségi Házban. A továbbiakban is számítunk a pszichológusnő szakmai tanácsaira és előadásaira bármilyen témakörben.

Nagy Zsolt, Szeged 3-as szülő