Kémiai reakciók

Kémiai reakciók

A legutóbbi természetbúvár foglalkozás (február 21.) kifejezetten különleges volt, hiszen az egész órát a kísérleteknek szenteltük. Első kísérletünk neve „fekete kígyó” volt, ami a végtermék alakjáról kapta nevét. Ehhez a feladathoz szükségszerű volt a homok, amelyet egy tálca aljára helyeztünk, ennek tetejére cukor és szódabikarbóna keverékét tettük, belocsoltuk benzinnel és meggyújtottuk. A cukor a hő hatására karamellizálódott majd elszenesedett, a szódabikarbónából szén-dioxid keletkezett, így jött létre a kígyónk. Szerintem ez volt a leglátványosabb kísérlet, amit valaha láttam.

Az óra hátralevő részében megtudhattuk, hogyan modellezhetjük le a földi légkört egy vödör melegvíz, folpack és jég segítségével. Előállítottunk lávalámpát is olaj, víz, ételszínezék pezsgőtabletta összeöntésével, amely szintén fenomenális sikert okozott. Ez a kísérlet az apoláris és poláris anyagok oldhatatlanságát mutatta be.

Ezzel elég sokáig eljátszottunk, de sok érdekes dolog várt még ránk. A következő állomás a kristályképződés volt, melyet túltelített cukoroldat elkészítésével értünk el. Sor került még salátalevél-színezés és „elefántfogkrém” készítésére is. Utóbbihoz nélkülözhetetlen volt a hidrogén-peroxid, a mosogatószer és élesztő. Sajnos a patikában kapható kis töménységű hidrogénperoxid nem hozott akkora sikert, mint amilyen a látott videón volt, de a reakció így is elindult. Nagyon tetszett ez a nem mindennapi óra, mely során sokat fejlődött mind a kémiai, mind a fizikai tudásom.

Makra Sarolta, Szeged 3-as csoport