Kihívások és lehetőségek – Ágota Gyermekvédelmi Konferencia

Kihívások és lehetőségek – Ágota Gyermekvédelmi Konferencia

Június 29-30-án került megrendezésre az immár hagyománnyá váló éves gyermekvédelmi konferencia a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató égisze alatt. A rendezvénynek, mely a Kihívások és lehetőségek alcímet viselte, a Szent Gellért Fórum adott otthont.

A programon nyitóbeszédet mondott Kothencz János, az Ágota Közösség vezetője, Dr. Kiss- Rigó László, megyéspüspök, Dr. Kozma Ákos, Alapvető Jogok Biztosa és Fülöp Attila államtitkár. Mindannyiuk a saját szemszögéből értelmezte a gyermekvédelem jelenlegi állapotát és a jövőre nézve előre látható nehézségeket, melyek közül elsődleges a nevelőszülők korfájának öregedő volta és a minőségi szakemberek megfelelő, időben történő pótlása annak érdekében, hogy a gyermek legfőbb érdekének, a családi alapú nevelésnek a jövőben is meg tudjon felelni az ágazat.

Kothencz János ismertette az elmúlt időszakban végzett kutatásuk eredményét, melyet a nevelőszülők körében történő adatfelvétel alapozott meg. Feltérképezték a saját családjukba fogadó szakemberek pályán való maradását, motivációjukat és az általuk megfogalmazott kihívásokat. Színvonalas előadásokat hallhattunk a két nap alatt a gyermek-és lakásotthoni ellátás lehetséges fejlesztési útjairól, a terepen dolgozók mentálhigiénés megsegítésének fontosságáról.

A második napon a tehetséggondozás kapott nagyobb fókuszt, mellyel kapcsolatban dr. Feffer Zsuzsanna, a Belügyminisztérium Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztályának főosztályvezetője és dr. Radoszáv Miklós, a Csányi Alapítvány operatív igazgatója beszélt. Miklós a saját időkeretét megosztotta az alapítvány két tehetséges egyetemistájával, Járay Biankával és Benczúr Annával, akik az életútjukról tartottak egy izgalmas ízelítőt. Kiemelték életük fő állomásait, tevékenységeikbe és terveikbe avatták be a jelenlévőket.

Dr. Radoszáv Miklós bemutatta az Alapítvány fő tevékenységét, az Életút Program mögött meghúzódó szakmaiságot és tudatosságot, a beválogatás módszertanát. Megható pillanata volt a konferenciának, amikor Miklós bejelentette, hogy ez az utolsó nyilvános előadása, a jövőben átadja a terepet a fiataloknak. A beszédét követő kávészünetben több tucatnyi szakember sorakozott fel mellette és kifejezte köszönetét, háláját azzal kapcsolatban, hogy elindította a pályán vagy motiválta a maradásra, tanulhatott tőle az iskola padjaiban illetve az együtt megoldott esetek kapcsán.