Kik laknak az élelmiszereinkben?

Kik laknak az élelmiszereinkben?

Csoportunkkal idén is részt vettünk a Szegeden is megrendezett Kutatók Éjszakája programsorozaton.

Pénteken (szeptember 27-én) iskola után a Közösségi Házba találkoztunk a nagyokkal, innen indultunk el az első állomásunkra a Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Tanszékére, ahol Dr. Szilasi Péter tanár úr mutatta be nekünk a szegedi nagy árvíz történetét erre a célra létrehozott interaktív táblán.

A látványos bemutató után a tanszék egyik tanár szakos hallgatója vezetett be minket a műholdképek festési technikájának gyakorlati jelentőségébe.

A Földtudományi Tanszékről a Mérnöki Kar Élelmiszeripari laboratóriumába látogattunk, ahol Berta Luca csoporttársunk és évfolyamtársai vártak minket a “Kik laknak az élelmiszereinkben?” programmal.

Az élelmiszerekben előforduló gombák és baktériumok bemutatása után a hallgatók által kitenyésztett mintákat nézhettük meg, melyekről Luca nagyon sokat mesélt. A legmegdöbbentőbb az iskolapadokról vett minták tenyészete volt. A különböző gomba- és baktériumfajokat mikroszkóp alatt is megvizsgálhattunk, az ügyesebbek fotókat is tudtak készíteni a telefonjukkal a megfestett micéliumokról, sejtekről.

    

Új élményekkel gazdagodva indultunk el vacsorázni, majd a Közösségi Házba tartva még az idei év természetbúvár foglalkozások egyik helyszínének az Interaktív Tudástárnak a játékos feladatait próbáltuk. A hosszú, de nagyon sok élményben gazdag program után indultunk haza.

Ványa Júlia, Turuczki Szabolcs

Szeged 2-es csoport