Kincsnézés

Kincsnézés

Pécs

Mindhárom pécsi csoport képviselői ellátogattak Kaposvárra (január 11.) a Seuso- kincseket megtekinteni, melyek a Rippl- Rónai Múzeumban találhatóak  január 21-ig.

„Nagyon jó volt a Seuso-kiállítás Kaposváron, érdemes lenne mindenkinek megnézni. Nekem legjobban az Akhilleusz-tál tetszett. Csodálatos, gyönyörűen megmunkált ezüst, a legnagyobb méretű darabja a kincseknek. Átmérője 72 cm és a súlya több mint 11 kg. A tálon  mintaként Akhilleusz életéből való jelenetek sorakoznak. Köszönöm a lehetőséget, hogy ott lehettem.” Varga Péter, Pécs 2.

Ma szerencsénk volt megtekinteni a Seuso kincseket. A Balaton környékén talált ókori görög motívumokkal díszített leletek nagyon művésziek voltak. Érdekesség volt, hogy ezek a műtárgyak mekkora tömegekkel rendelkeztek. A kiállítás legnagyobb darabja az Akhilleusz-tál,amely kb. 11kg-ot nyom. Ezeken a tálakon szolgálták fel a húsokat illetve szószos ételeket.” Majoros Ivett, Pécs 3.

„A kiállítás lélegzetelállító volt. Korábban már láttam a Seuso-kincseket és nagyon örültem, hogy meg tudtam nézni az újonnan érkezett darabokat is, ami a 4.-5. századból származó színezüst lakomakészlet. Finoman és aprólékosan vannak megmunkálva, gazdagon díszítve. Kalandos utat jártak be ezek a kincsek, de végre „haza érkeztek”.   Egy életre szóló élmény volt, köszönöm.” Albert Laura Pécs 1.

Kaposvár

„Január 16-án a kaposvári 1-es csoport a Seuso kiállításon járt a Rippl-Rónai Múzeumban. Számomra nagy élmény volt a kiállítás, bár már egyszer láttam korábban is. A kedves idegenvezetőnknek köszönhetően sok új ismerettel gazdagodtam. Az ezüst tárgyak gyönyörűek, a motívumok lenyűgözőek. A különböző dísztárgyakon megtalálhatjuk Akhilleust, Pánt, Poszeidont vagy Pallasz Athénét. Az egyik tálon a „Pelso” felirat is megtalálható, ami magyarul „Balaton”-t jelent. A kincsekre Sümegh József bukkant rá, aki később rejtélyes körülmények között életét vesztette.” Trixler Zsófia Kaposvár 1-es csoport

Január 13-a, szombat szokásosan tanórákkal kezdődött, majd délután megcsodálhattuk a saját városunkban Kaposváron a Seuso-kincseket. Már nagyon izgatottak voltunk amikor hosszabb várakozás után beléptünk az épületbe, és izgalmunk fokozódott mikor megláttuk az igazi kincseket. Hihetetlen látvány volt ennyi régi ezüst tárgyat látni, ami Magyarországról származik. Reméljük még sok ilyen kiállításon vehetünk majd részt. Merkl Loretta Kaposvár 3-as csoportja

Az idei év első hétvégéjén tanultunk is és római kincsek között kalandoztunk kicsit egy izgalmas kiállításon. A nemrégiben Kaposvárra érkezett Seuso-kincseket néztük meg a megyei múzeumban. A tárlat megtekintése után beszélgettünk a látottakról és szövegértés órán egy barátunknak szánt ajánlót fogalmaztunk meg.  Íme néhány minden kedves barátunknak:

„Én ezt a kiállítást azért ajánlom, mert ekkora mennyiségben még nem találtak Magyarországon ilyen régi ezüsttárgyakat. A történetük egészen a Római Birodalom idejére nyúlnak vissza. Ugyanis akkor készültek, valószínűleg Seuso nevű Pannóniában élő római nemes tulajdonát képezték.” (Gyurka Péter)

„Képzeld, a Seuso-kincsek megtalálása igazán krimibe illő, de szó szerint: egy fiatal katona találta meg őket, aki rejtélyes körülmények között halt meg. majd a kincsek külföldre kerültek, megjárták Bécset, Londont később New Yorkban tűntek fel. Nemrégiben kapta vissza Magyarország. A legnagyobb ezüst tál 72 cm, és 11,8 kg. És nagyon szép! Szerintem érdemes elmenned megnézni!” (Fekete Lilla)

„Minden kedves ismerősömnek  sok szeretettel ajánlom a kiállítást, amely nem túl nagy viszont roppant szép és értékes. A közel kétezer éves ezüst edények értéke is hatalmas, késő császárkori értéke 2040 arany pénzérme (solidus) volt. Egy solidusból  a római katona egy katonaköpenyt, 88 kg marhahúst, 350 liter búzát, 109 liter bort tudott vásárolni. Feltehetően tehát Seuso igazán gazdag nemes, vadászatot kedvelő lehetett. Ugyanis az edények mindegyikén mitológiai alakok, állatok, a vadászat istene jelenik meg.” (Sárközi Emma)

Szeretettel ajánljuk mindenkinek! Kaposvár 2-es csoport tagjai