Kirándulás az olasz reneszánsz festett tájain

Kirándulás az olasz reneszánsz festett tájain

Az alapítvány egyre növekvő méreteinek köszönhetően egy, a gyerekeink számára szervezett izgalmas rendezvény azonnal két alkalmat jelent. Így sikerült a hideg, országos havazásokkal fehérré varázsolt januárt is mozgalmassá tennünk.

A nagybajomi ünnepélyes közösségi házavató után a gyerekeket Budapestre vártuk. Január 22-23-án a „kicsik”, 29-30-án a „nagyok” barangoltak a fővárosban.

Szakmai koncepciónk a hosszú távú, egymásra épülő fejlesztéseket tartja szem előtt. A gazdagító kulturális programok szervesen illeszkednek tehetséggondozó tevékenységünkbe. A reneszánsz korszaka tavaly a Leonardo da Vinci kiállítással került reflektorfénybe. A gyerekek heteken keresztül kis csoportokban készültek a kiállítás megtekintésére és a tematikus versenyre.

A Szépművészeti Múzeum Boticellitől Tiziánóig című kiállítása lehetővé tette számunkra, hogy a gyerekek felidézhessék és elmélyíthessék mindazt, amit a korszakról már megtanultak. Az előzetes felkészülést a mentorok szervezték. A kiscsoportos kutatómunkát változatos kvízek, egymásnak elkészített feladatlapok, korhű ruhákban eltöltött reneszánsz délután követték.

A kiállításon a tárlatvezetők rácsodálkoztak gyerekeink tájékozottságára, friss szemére. Az életkori sajátosságoknak megfelelően az 5-6. osztályos gyerekek még egymás szavába vágva próbálták meg a tárlatvezető kérdéseire elmondani a képeken észrevetteket. A 8-10. osztályos kamaszoknál már nem „dicsőség” a lelkesedés, ott más módszerekre volt szükség, hogy véleménynyilvánításra ösztönözzük őket. Kétségtelen, hogy kis- és nagykamaszaink könnyebben boldogultak tavaly Leonardo korát megelőző találmányaival, mint most a bibliai történetekre és portrékra összpontosító festményekkel. Bízunk benne, hogy nagy odafigyeléssel élővé tudjuk tenni számukra a kortalan művészetet.

A kiállítás után meglepetésnek a Planetáriumot szántuk. A gyerekek régi vágya teljesült ezzel. Mikor az elsötétülő teremben megjelentek a csillagok a kupolában, a kicsik elvarázsoltsága hallható volt, a nagyoknál pedig elmélyült a csönd. Fordult a kocka: a gyerekek könnyedén követték a narrátort és a „bolygóközi társasutazáson” elhangzó csillagászati információkat. Nekünk, felnőtteknek, már nehezebb volt a lépéstartás.

Az ilyen programok nagy varázsa, hogy a különböző régiókból származó gyerekek végre találkozhatnak barátaikkal. Az esti közös vacsorát és a beszélgetéseket, az asztali foci és ping-pong meccseket türelmetlenül várták.

Másnap a fél országot elborító havazás még a közös fotózást és a hazautazást is kalanddá fokozta.

 

Cseh Anna