Természettudományi tábor Kőszegen

Természettudományi tábor Kőszegen

Az idei évben a 7. osztályos jászberényi-, kaposvári- és pécsi- „csányisok” vettek részt természettudományi táborunkban Kőszegen július 5.-e és 13.-a között.

A kilenc napos ismeretterjesztő tábor elsődleges célja az Őrségi- és a Fertő-Hanság Nemzeti Park flórájának és faunájának (növény- és állatvilágának) megismerése és a természettudományos ismeretek mélyítése volt. A túrák és labori feladatok mellett számos olyan programon vehettek részt a diákok, amely a tájegység történelmi múltját és kulturális értékeit mutatta be.

A tábor első napja kőszegi városnézéssel kezdődött, a város főteréig érve tekintettük meg a Jurisics várat, a Hősök tornyát és a település további impozáns épületeit.

A második napon kezdődtek meg a szakmai programok, először a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontba mentünk, ahol nagyon sok játékos feladat mutatta be a hazai madárvilág táplálkozási-, fészkelési-, és vonulási szokásait. A látogatóközpont megtekintése után a szomszédos Chernel kert növényvilágát ismertette szakmai vezetőnk, majd a madárkórházat látogattuk meg. Az első szakmai nap ebéd után a patakok makrogerinctelen vízvizsgálatával folytatódott. Szakmai vezetőink gondosan előkészített mintáit vizsgáltuk meg Bizel módszerrel két kőszegi patak vonatkozásában.

Harmadik napunkon az Alpokalja növénytársulásait fedeztük fel az Írott-kőig tartó túrán. A túra során számos növényfaj megismerése mellett meg tudtuk figyelni az iskolában tanult hazai erdőtársulások változatos szintezettségét.

A 18 km-es túra után negyedik napunkon a „legnagyobb magyar”-nak is nevezett gróf Széchenyi István nagycenki kastélyába tettünk látogatást, majd az előző napi izomláz levezetéseként a soproni nyári bob pályát próbálták ki a merészebb vállalkozók. Mire visszaértünk a szállásra a gimnáziumi laborban már előkészítették számunkra a kísérleteket, amelyek a kémia színes és néha hangos világába vezettek be minket.

A következő napon a barokk-rokokó stílusban épült Esterházy kastélyt tekintettük meg Fertődön, majd a Fertőrákosi kőfejtő mészköveiben lévő kagylók korát próbáltuk megfejteni. Délután „Hany Istók” legendáját meghallgatva egy kellemes hajókiránduláson vettünk részt a Fertő tavon.

A tábor további programja madárgyűrűzéssel és a Rax hegycsúcs megmászásával folytatódott.

A tábor végén játékos vetélkedőn dőlt el, hogy melyik csoport tud legtöbbet a környék természeti értékeiről.

Hazatérve reméljük, hogy további tanulmányai során mindenki hasznosan tudja majd kamatoztatni a kőszegi táborban szerzett ismereteit.

 

A tábor további képei a „Természettudományi tábor Kőszegen” és a „Természettudományi tábor Kőszegen2” galériákban tekinthetőek meg.

Mikics Péter

mentor