Kulturális napunkon Szegedre látogattunk

„Napsütéses, de hűvös reggel kelt útnak november 18-án Szentesről Szegedre a Szentes 2-es csoport a Móra Ferenc Múzeumba, ahol az ókori Kína kincsei- A Jáde császárok kora- és az Agyagkatonák című időszaki kiállításokat néztük meg. Az ókori kínai emberek mindennapjaiba tekinthettünk be, eredeti étkezési, temetkezési szokásaikhoz kapcsolódó tárgyakat, szokásokat és hiedelemrendszereket ismertünk meg, valamint az akkori császároknak készített jáde tárgyakat és fegyverdíszítési néztük meg. Különlegesség volt az uralkodóknak készített halotti jáde páncél is, melyet aranyszálakkal és selyemmel állítottak össze, és 1460 apró jáde lapból állt. A kiállításon bemutatásra került az ókori nagy fal egyik téglája is, valamint szó esett a Kína határán élt nomád népekről, például a hunokról is. Az agyagkatonák elképesztő látványt nyújtottak, a kiállítás bemutatta a teljes feltárást, az akkori technikát, amivel a szobrok készültek és jónéhány rekonstruált szobrot is, melyeket feltártak. Különlegességük a pontos ruházatuk és egyedi arcvonásaik: minden szobor más. Az agyaghadsereg az első kínai császár, Csin Si Huang-ti sírhelyét őrzi, körülbelül 8000 katonából, valamint lovakból és harci szekerekből áll, élethű méretben, i.e. 210 körül építették és temették el a császárral egy föld alatti gödörrendszerbe. A tábornokokat, katonákat és íjászokat különféle ruházattal és testtartással ábrázolták. Ezt követően megcsodáltuk az állandó kiállításokat is. Gyönyörködhettünk Munkácsy Mihály: Honfoglalás című hatalmas festményében és a szentesi vonatkozású Koszta József egyik alkotásával is találkoztunk a kiállító teremben. A természettudományi kiállításon a hazánkban található állat- és növényvilággal ismerkedtünk. A nap második felében tettünk egy sétát a Dóm téren, ahol a fogadalmi templomot csodálhattuk meg, majd egy közös jóízűen elfogyasztott ebéddel zártuk ezt a szép őszi napot.”

Tajnai Dóra szülő, Nagy Balázs, Gulyás Szilvia szülő, Mácsai Zalán Szentes 2-es csoport