Kutatók éjszakája 2018.

Kutatók éjszakája 2018.

Pécs: A Pécs 1-es és Pécs 3-as csoport az idei év programjai közül a Pécsi Tudományegyetem által szervezett négy programon vett részt (szeptember 28.). Elsőként „A láthatatlan légió” címmel hallgathattuk meg és csodálkozhattunk rá több mikroszkópos vizsgálat eredményére. Programunk díjnyertes társasjátékok kipróbálásával folytatódott. A csoportok ezt követően egy turisztikai vetélkedőn vettek részt, melyen Albert Laura kimagasló eredményt ért el. Az idei évben sem maradhatott el a Botanikus kerti séta sem, ahol lehetőség nyílt az idei évben kaktusz vásárlásra is. A programokat követően szétváltak a csoportok útjai,volt akinek folytatódott egyéni érdeklődési körének megfelelően a tudományos ismeretterjesztő rendezvényen való részvétel. Köszönjük, hogy részt vehettünk a programokon, nagyon sok érdekes dolgot tanulhattunk.

Így láttuk mi….

„A mai napon a Pécsi Tudományegyetem által szervezett Kutatók Éjszakáján vettünk részt. Nagyon sok új és érdekes tudományágon belüli információt sajátíthattunk el a program keretein belül. Szinte már hagyománnyá vált a pécsiek körében a program utáni Botanikus kertben való séta. Így ez most sem maradhatott el. Köszönjük a Csányi Alapítványnak a lehetőséget.” Orsós Dániel Pécs 3.

„Ahogy az elmúlt években mindig, szeptember utolsó péntekén a Kutatók Éjszakájára látogattunk, ezúttal a Pécsi Tudományegyetemen voltunk, ahol több programon is részt vettünk: mikroszkopikus lények csodálhattunk meg, melyek láthatóvá váltak számunkra is a mai napon, majd díjnyertes társasjátékokat próbálhattunk ki. Majd ”A legszebb helyek a Földön” elnevezésű turisztikai vetélkedőn vettünk részt, az első blokkban között a világ legszebb helyeit kellett felismernünk képekről, a másodikban mozifilmek forgatási helyszíneit, a harmadikban a világ népeinek zenéit képek és zene alapján, persze három lehetőség közül választhattunk, de igencsak megdolgoztatták az agytekervényeinket ezek a feladatok, amit mindenki nagyon élvezett. A második blokkban én lettem a legügyesebb, jutalmul egy szép könyvet kaptam.  A délutánt egy Botanikus kerti sétával zártuk, mely méltó lezárása volt a napnak. Köszönöm, hogy ismét részt vehettem, minden évben új és hasznos élményekkel gazdagodom.” Albert Laura Pécs 1.

Kaposvár: A Kaposvári Közösségi Ház néhány lelkes tagja péntek délután ellátogatott a Kaposvári Egyetemre, a Kutatók Éjszakája idei programsorozatára. Gombosné Szabó Sára tanárnő meghívásának eleget téve utunk egyből az egyetem könyvtárába vezetett, ahol „Messziről jött mesék” címmel hallhattunk színes előadásokat angol nyelven.

„A könyvtárban külföldi egyetemisták vártak minket. Legtöbbjük Afrikából jött, de akadt köztük török és lengyel is. Mindenki bemutatta azt az országot, ahonnan érkezett, és egy ottani mesét, legendát mondtak el. Az előadások után csoportképet is készíthettünk a külföldi diákokkal. Ezután volt, aki maradt a könyvtárban varázspálcát készíteni, míg mások – köztük én is – letelepedtünk a büfében, ahol jókat beszélgettünk, miközben a következő előadásra vártunk. Végül Berecz András mesemondó előadásával zártuk a napot, bár akadtak néhányan közülünk, akik még az egyetemen maradtak, további színes programok után kutatva.” Camacho Maria Isabel, Kaposvár 1-es csoport

Szeged: A szegedi 2-es csoport legifjabb tagjai a nagyok által már jól ismert szegedi Természeti Tudástárba látogatott el a Kutatók Éjszakáján. Az egyetemista csoporttársaink segítségével több csoportba vehettünk részt biológiai, fizikai megfigyeléseken. A Tudástár szekrényeiben tárolt preparátumokról Peti bácsi mondott el érdekességeket.  Dollák Tamara szegedi 2-es csoport.