Kutatók éjszakája Pécsett

Kutatók éjszakája Pécsett

Immár 11. éve, hogy szeptember utolsó péntekének éjszakája a kutatás jegyében telik (szeptember 30.). Mindhárom pécsi csoport izgalmas programokon vett részt.

Pécs 1. csoport: Tavalyhoz hasonlóan idén is részt vettünk a Kutatók Éjszakája programon. Két helyszínre is ellátogattunk. Az egyik helyszínen megtapasztaltuk, hogy milyen hangosak is tudunk lenni, az „ordító versenyen”, a lányok és a fiúk csapata külön-külön is megmérkőzött. A lányok nyertek hangosságban, amiről igazolást is kaptunk. Majd megtudhattuk milyen egy sokdimenziós kocka. Különböző buborékokat fújtunk. Az Orvostudományi Egyetemen egy előadáson vettünk részt, ahol megtudtuk, hogy az orvostanhallgatók hogyan tanulják az újraélesztést és minden egyéb gyakorlati dolgot. Szimulációs bábukat is láttunk, teljesen élethűek voltak, még a pulzusukat is ki tudtuk tapintani. Egy kis időre meg is „öregedtünk”, mert olyan „nehezékeket” raktak ránk, különböző testrészeinkre, amivel úgy éreztük magunkat mintha legalább ötven évet öregedtünk volna, nagyon furcsa és rossz érzés volt.    Az előadás után oklevelet kaptunk. Jó és érdekes délutánt töltöttünk ismét együtt!
Polgár Petra, Pécs 1169531_file


Pécs 2. csoport:
Első közös őszi programunk a 2016-17. tanévben, a „Kutatók éjszaka” volt. Idén a PTE ÁOK számos izgalmas témában hirdetett ismerkedési lehetőséget az egészségügy területén. A Medi Skills Lab – Szimulációs Oktatási Központba jelentkeztünk be. Ez a központ a medikus hallgatók számára nyújt gyakorlási lehetőséget. Itt tanulják meg az elsősegélynyújtást, az életmentést. Kipróbálhattuk az időskor nehézségeit különböző segédeszközök által: elnehezedő lábak érzése, fájó derék, gerinc, gyenge látás. Ez a program mélyítette azt a tudásunkat, melyet a nyári Gólyatáborban megkaptunk a Léghajó program keretében. Köszönjük!
Pécs 2 csoport.

Pécs 3. csoport: Az idei évben az Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán a laikus újraélesztési kurzuson vettünk részt. Az 1 órás programon eddigi ismereteinket átismételtük és rendszereztük.  Egymáson gyakoroltuk a stabil oldalfekvést, valamint egy speciális bábun a szívmasszázst. Az idei évben sem maradt el immár a szokásossá vált Botanikus kerti szabad sétánk, valamint az üvegházak látogatása. Rengeteg értékes információhoz jutottunk, a fantasztikus esztétikai élmény mellett. Majoros Ivett Pécs 3.