Kutatók éjszakája Szegeden

Kutatók éjszakája Szegeden


Szeptember 28-án a szegedi két csoport a Kutatók Éjszakája rendezvényen vett részt.
A szegedi 2-es csoport a Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékén szervezett „Jövőnk talajai – A talajok környezetvédelmi szerepe-laborprogramon” vett részt.

A program során a gyerek laborkísérleteket végeztek, amelyeken feladatlapokat töltöttek ki. Az első állomáson a talajok szerkezeti felépítést ismerték meg, itt fontos hangsúlyt fektetettek a szervezők az Alföld talajtípusainak és szerkezetének bemutatására, illetve a talajszennyezések környezetvédelmi problémáinak ismertetésére. A második állomáson a homok- és agyagtalajok vízáteresztő képességét vizsgáltuk meg, a kísérlet során a talajok vízháztartását mutatták be a diákoknak. A harmadik állomás volt a legizgalmasabb számunkra, itt az ország különböző helyeiről begyűjtött talajminták pH értékeit kellett meghatározni indikátorok segítségével, a gyerekek ezen az állomáson betekintést nyerhettek a terepi talajvizsgálat rejtelmeibe is. A negyedik állomáson a talajok mésztartalmának egyszerű sósav oldatos kimutatását végeztük. A program zárásaként a víz keménységének meghatározását is megmutatták, megmagyarázva az összefüggést a víz keménység és a mosószer oldódása között.

Az állomások bejárása után a kitöltött helyes feladatlapokért ajándékokat vehettünk át a tanszéken tanuló hallgatóktól. A Kutatók Éjszakáját a tavalyi évhez hasonló a Boci Tejivóban közös vacsorával zárta a csoportunk.

Mikics Péter
mentor
Szegedi 2-es csoport