Kutatók éjszakája – Nagybajom

Kutatók éjszakája – Nagybajom

Szeptember 25-én részt vettünk a Kutatók éjszakája eseményen Kaposváron. A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának Kaposvári Képzési Központjában zajló programokat látogattunk meg.

Az aulában kiállításokat tekintettünk meg, mint például az „Élelmiszerek tápanyaga” kiállítást, palacsintákat kóstolhattunk, mely éppen tojás, vagy tej nélkül készültek, „Láthatatlan lényeket” láttunk mikroszkóp alatt – hogy néz ki egy gomba, vagy egy baktérium.

16 órakor kezdődő Látványos kémia előadáson megtudtuk, hogyan készül az „elefánt fogkrém” mosogatószer segítségével? Reggeli italokat állítottunk elő kísérletezés közben. Kémcsőben láthattunk szikrázó, villámló viharokat. S mi magunk is „készítettünk” szénkígyót cukor, alkohol és további összetevők segítségével. Színes élményekkel gazdagodtunk.

17 órakor meghallgattuk az „Internet veszélyei” című előadást, ahol sok hasznos információt tudtunk meg arról, hogy az internetet biztonságosabban tudjuk használni. Mire figyeljünk a közösségi hálózat használatakor, illetve hogyan csalhatják ki hackerek a számítógépünkből az adatokat. Megtanultuk azt is, mi az a szerzői jog, s hogyan ne sértsük meg. Rengeteg ismeretet szereztünk a délután folyamán.

Horváth Bence, Fehér László Nagybajom 1. és 2. csoport