Lehalásztuk a kistavunkat

Lehalásztuk a kistavunkat

Szombati nap folyamán (november 23.) a Szeged 2-es és 3-as csoport fiatal diákjai a Közösségi Házban már hagyománynak számító kis tó lehalászatában vettek részt.

Az idei év különlegessége volt a két éve beindított napelemes önfenntartó kísérleti rendszerünk debütálása volt, ami az aranyhalaink súlynövekedésén kívül az ivadékok magas számát is eredményezte.

Mint minden évben a téli fagyok beállta előtt a kerti tavunkat átszűrjük, majd a kihalászott halakat benti akváriumba helyezzük el, ahol tavaszig az etetésüket mi végezzük el. Az előző évekhez hasonlóan idén is benti megfigyeléseket fogunk végezni az aranyhal állományunkon. Tavasszal pedig ismét a kerti tóba helyezzük ki őket, ahol reményeink szerint tovább növekednek és szaporodnak majd.

A hideg reggel ellenére mindenki várta már, hogy végre megpillantsuk a szűrőbe elsőnek fennakadó kishalat, amelyre nem is kellet sokat várnunk. A napelemes rendszer eltéliesítése után a zavaró növényzetet távolítottuk el, majd a víz átszűrését kezdtük el az előző évekhez hasonló vödrök és szűrök segítségével.

A tápanyagokban gazdag iszapos halas vizet idei évben is a zöldséges- és virágoskertünk táplálására használtuk. A kihalászott halakon kívül mocsári csigák, szitakötőlárvák, ászkarákok és mocsári csigák is a szűrőkben akadtak, ezeket az élőlényeket külön gyűjtve később visszaengedtünk a tóba, ők itt fognak áttelelni. Legnagyobb örömünkre két erdei békát is sikerül kihalásznunk a vízből, akik már a téli búvóhelyüket keresték, rövid megszemlélésük után szabadon engedtük őket.

Ahogyan apadt a tó vízszintje, úgy gyűltek a két csoportra különített halaink száma is. Voltak köztük egynyaras halak, és voltak amelyek az idei ívásból keltek ki.

A gondos válogatásunk után a nagyobb példányokat lefotóztuk, nevet adtunk nekik, majd felvettük a hosszméreteiket.

Az idei ívásból származó példányok számát összeszámoltuk, összesen 103 kis példányt sikerült kihalásznunk a rendszerből.

A házba a tél folyamán két nagy akváriumban elkülönítve várják a halaink a tavasz beálltát.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Turuczki Szabolcs, Papdi Ádám, Mikics Péter

Szeged 2-es csoport