Lehalásztuk a kistavunkat

Lehalásztuk a kistavunkat

A szegedi Közösségi Házban már hagyománynak számít, hogy az első fagyok előtt a kistavunkban lévő törpeharcsákat lehalásszuk, hogy a Közösségi Ház akváriumába teleltessük át őket.

Az idei évi lehalászat azért is volt izgalmas, mert a szegedi 3-as csoport „új csányisai” is részt vettek benne.

November 2-án délelőtt találkoztak mind a három szegedi csoport „önkéntes halászai” a nagy eseményre készülve. A közös megbeszélés után eltávolíttuk a tóból a zavaró növényzetet, majd a csapat egy része vödörrel merte ki a vizet a tóból, a másik része pedig halak és vízi rovarok után kutatva szűrte a kimerített vizet. A törpeharcsáink mellett megtaláltuk a tavasszal telepített két aranykárászunkat, amelyeknek az ősz folyamán már többször kifogtuk ivadékaikat a vízfelszín közeléből. A legnagyobb meglepetés számunkra azonban a nyár folyamán többször feltűnő kecskebékánk jelentette, aki a tó iszapjába ásta be magát és hatalmas méretéből arra lehetett következtetni, hogy a kárász ivadékokat az ősz folyamán jelentősen meggyérítette.

Az idei lehalászaton a törpeharcsáinkból 15 példányt találtunk, ami a tavalyi évhez hasonlóan kannibalizmus jeleire utal. Kárász ivadékból összesen 55 egyedet számoltunk meg, őket visszaengedtük az újra feltöltött tavunkba az anyahalakkal együtt abban a reményben hogy most már elég búvőhely révén ők át tudják ilyen kevesen vészelni a telet.

A víz kimerése és szűrése közben vízmintát vettünk a tóból és rovarok lárváit is begyűjtöttük, a mintákat és a rovarokat Tugyi Nóra biológus végzettségű önkéntesünk segítségével vizsgáltuk meg mikroszkóp alatt. Meglepetésünkre a kis tavunkban az elmúlt három év alatt egy nagyon izgalmas ökológia rendszer kezd kiépülni. A vett mintákban a fonalas zöldmoszatokon kívűl jelen voltak ostoros algák (Euglanophyta), kovamoszatok (Bacillariophyceae), kerekesférgek (Rotatoria), evezőlábú rákok (Copepoda). A vízben talált szitakötőlárvákat, és bolharákokat is megvizsgáltuk mikroszkóppal.

Ezt az izgalmas napot egy közös pizzázással zártuk le.

Mikics Péter

mentor

Szegedi 2-es csoport