Levelek és lenyomatok

Levelek és lenyomatok

A mai természetbúvár foglalkozáson (november 3.) a növények preparálásával és a természetben található egyéb „kincsek” (csigaház, termések, stb.) időtálló megörökítésével foglalkoztunk.

Az óra első felében a Közösségi Ház közvetlen környezetében, és a közeli Boszorkány-szigeten gyűjtöttünk terméseket, faleveleket, csigaházakat, virágokat. Az összegyűjtött „kincseiket” a Közösségi Ház nagy termében ürítette ki mindenki a vödréből.

Az óra második felében a növények preparálásának három módszerét próbáltuk ki. Az első módszer a préselés volt, amire mi nem könyveket használtunk, hanem egy külföldi minta alapján összeálított növényprést, amibe a terepen gyűjtött legszebb leveleket és virágokat raktuk egy hónapi száradásig.

A második módszerünk a mosóporos szárítás. Egy befőttes üvegbe mosószert tettünk, amibe gombát és virágokat süllyesztettünk, reményeink szerint két nap múlva kiszárítva tudjuk kivenni az üvegből a két kísérleti élőlényünket.

A harmadik módszerünk a növényi levelek érhálózatának preparálása. A kiválasztott leveleket mosószódában főztük 30 percen keresztül, a mosószóda meglazította a levél szerkezetét.

Ezután papírra téve fogkefével felbontottuk a bőrszövetet és az alatta lévő szöveteket feltárva a levél erezetét.

A levelek preparálása mellett megpróbáltunk a fosszíliákhoz hasonló lenyomatokat képezni gipszes, és agyagos eljárással. Az első próbálkozásunk során sikerült pár nagyon szép lenyomatot készítenünk, amit a legközelebbi foglalkozáson továbbfejlesztünk.

Természetbúvár Klub Szeged 2-es, 3-as csoport