Második Természetfotós workshopunk

Az évek óta rendszeresen megrendezésre kerülő Össz-Művészeti táborunk idén is várja az Alapítvány fényképészet iránt érdeklődő gyerekeit a Természetfotó szekciónkba. A táborba való jelentkezés előtt azonban a gyerekek egy workshopon is részt vesznek, hogy már hamarabb ráhangolódjanak a nyári táborban folytatott alkotói tevékenységre. Az idei tanév második ilyen műhelymunkájára 2023. május 12-13. között került sor.

A workshopon a szegedi fotósok mellett a Nagybajomi Közösségi Házból is érkeztek hozzánk gyerekek. Szerencsére most két új taggal is bővült az érdeklődők köre, ugyanis idéntől egy nagybajomi és egy szegedi gyerek is szeretne a Természetfotós csapatunkhoz csatlakozni, és jelentkezni a tábori szekcióra.

A kezdőkre való tekintettel a műhelymunkát egy elméleti alapozással kezdtük, amely során a gyerekek a fényképezőgép manuális beállításai mellett az egyes objektívek sajátosságairól, a helyes komponálásról, illetve a retusálás alapjairól tudhattak meg többet, valamint egy-két gyakorlati jó tanáccsal is elláttuk őket. A rövid, de tartalmas interaktív előadást követően a csapat nyugovóra is tért, hogy másnap kipihenten, újult erővel indulhassunk ki terepre.

A közös reggeli után el is indultunk első úticélunk felé, a Mórahalom melletti Nagyszéksós-tó irányába. Itt a tóra néző kilátóból számos vízi és vízparti madárfajt, például sirályokat, és bütykös ásóludat (Tadorna tadorna) is megfigyelhettünk és kaptunk lencsevégre. A tó másik oldalán fekvő kilátónál pedig az állatokon kívül számtalan növényfajt is sikerült megörökíteni.

Továbbhaladva egy számunkra igen kedves fotós helyünkre, a Mártélyi Tájvédelmi Körzetbe mentünk át. A holtág gazdag madár- és növényvilága miatt izgalmas helyszín, amelyet csapatunk már évek óta, a workshopok idején kívül is fel szokott keresni.

Az utolsó megállónk a Tápai rét volt, ahol először egy vizes, lápos területre látogattunk ki, érdekes és megörökíthető növény- és állatfajok után kutatva. Ezután Szabiék tanyájára is ellátogattunk, ahol Szabi megmutatta nekünk kutatási projektjének részeit: a táp nélkül működtetett, pontyokkal teli rendszerét, illetve egy kisebb, táppal is fenntartott tavat, amelyben aranyhalak vannak.

A napot a Fehértói Halászcsárdában zártuk. Az ízletes vacsorát közösen fogyasztottuk el az autentikus magyar csárdában, ezzel zárva az élményekkel gazdag napot.

Benczúr Anna

szegedi 2-es csoport

„Természetfotó Szegeden

Pénteken hazajöttem az iskolából délben. Hamarosan jött értem Roland bácsi és elindultunk a fiúkért. Felvettük Tóth Kristófot és Kámán Kristófot, és Szeged felé vettük az irányt. Bemutatkozás után lementünk a tóhoz. Mikor mindent megnéztünk, vacsorázni mentünk a Halászcsárdába. A vacsora után fényképezésről következett elméleti oktatás. Szombaton reggeli után a terepen folytattuk a munkát. Sok érdekes madarat láttunk, nagy újdonság volt számomra a gólyatöcs csapat. A pipacsréten a sok csodálatos látnivaló közül nehéz volt kiválasztani, hogy mit is fotózzak. Ebéd után a Tisza parton kaptuk lencsevégre az érdekességeket. A Szabiékhoz elmentünk és megnéztük a halakat, melyeket szívvel-lélekkel gondoz.

Hamar eljött az este, hosszú út állt előttünk, nagyon gyorsan elröppen ez a másfél nap. Örülök, hogy eljuthattam ide, külön öröm volt számomra, hogy Roland bácsitól kaphattam egy fényképezőgépet, így önállóan is bemutathattam munkáimat.”

Buzsáki Evelin, NB3

Galériánk az eseményről a következő linken érhető el:

Második Természetfotós workshopunk