Mikrovilág a Szegedi Közösségi Házban

Mikrovilág a Szegedi Közösségi Házban

A mai természetbúvár foglalkozáson (december 1.) a Közösségi Házban található mikroszkopikus méretű élőlényeket, és a számunkra érdekes anyagokat vizsgáltuk meg mikroszkóppal. A foglalkozás első felében kísérlettel bizonyítottuk az ozmózis, és a diffúzió jelenségét.

A rendhagyó óra keretein belül előzetesen feltérképeztük a Házban, hogy mit lenne érdemes a mikroszkóp lencséje alá helyezni. Szerencsére könnyű dolgunk volt, mert a nagyok segítségével már az elmúlt hetekben újra sikerült beindítani az aquapóniás rendszereünket, amely a világítás kiépítése óta algákat, bolharákokat, vízibolhákat, borsót és halakat is eltart. Így az összes vizsgálati élőlényt, amely a kistavunkban és a kertben él, azt megtaláljuk a Közösségi Ház kutatószobájába.

Az óra első felében a nagy valószínűséggel látható fajokról beszéltünk. A vízben élő élőlények létfentartása azonban egy általunk is már tanult jelenségtől folyamatosan függ. Ez a jelenség az ozmózis, egy féligátesztő hártyán történő diffúzió.

Az ozmózist egy nagyon egyszerű kísérlettel szemléltettük. Egyforma méretű tojások héját leoldottuk ecettel, majd különböző töménységű oldatokba tettük őket egy napig. Az első tojást desztillált vízbe, a másodikat tengervíznek megfelelő sóoldatba, a harmadikat pedig szörpbe. Egy tojást pedig meghagytunk a héj oldása után kontrollnak.

A tojások kiemelése után megvizsgáltuk mi történt. A tapasztalataink szerint a desztillált vízben lévő tojás mérete megnőtt, tapintása puha lett a kontrollhoz képest. A sóoldatban lévő tojásmérete és rugalmassága hasonló volt a kontorlléhoz, míg a szörben lévő tojás összeesett és a rugalmassága is csökkent.

A tapasztalatainkat és azok magyarázatát lejegyeztük, és elkezdtük a mai mintagyűjtést a kutatószobában.

A megfigyeléseink során a következő élőlényekkel találkoztunk: ostoros algák, élesztőgombák, papucsállatkák, vízibolhák, bolharákok, fonalas zöldmoszatok, Volvox-, Pediastrum fajok.

Érdekességként megvizsgáltunk általunk szárított gombákat, virágokat, homokot, kavicsot, bőrt, hajszálat, sót, cukrot, mosószert.

Természetbúvár Klub Szeged 2-es, 3-as csoport