Mozidélután kicsit másképp

Mozidélután kicsit másképp

“Német projektünkön belül két részletben megnéztük Denis Gansel rendezésében Napola – A Führer elit csapata című filmet. Kicsit megijedtem a címtől, hogy unalmas történelmi sztorit ölel át, de már az első pár perctől kezdve magával ragadott .

Mielőtt megnéztük volna a film második felét, Andi néni készült nekünk egy kis online összegző feladatsorral, amelyből megismerhettük a történelmi hátteret. A film végén beszélgettünk kicsit a történetről, hogy számunkra milyen üzeneteket rejtett, majd a Quizizz nevű oldal segítségével egy versenyt is sikerült rendeznünk.
Az online feladat linkje: https://www.thinglink.com/scene/1439575919193751554?fbclid=IwAR0cIXjXcbVq9jSfOf7YBaMPIFDOQDqHZSHuZF-axj6XYj9EinVx3u915WY

A film egy szegény, viszont nagyon tehetséges gimnazista boxolóról, Friedrichről szólt, akinek egy hatalmas lehetőség adatott: garantált bejutást kínáltak neki az ország legszínvonalasabb iskolájába, Napolába. Itt a gyári munkásfiú élete gyökerestől megváltozott. Nagyon sok mindenen kellett keresztül mennie. Szépen szemléltetik a filmben Hitler korszakát. Őszintén szólva nem számítottam a film második felében ennyi bonyodalomra.

Sok szereplő kapcsolata példaértékű volt számomra, főként Friedriché és Albrechté. Hogy miért? Mert nem nézték le egymást anyagi helyzetük miatt, több dologba együtt mentek bele és ami még nagyon fontos: őszinték voltak egymáshoz.

A történet értékes üzeneteket is rejtett számomra, mint például Friedrich és Albrecht barátság. Nálam az első mélypont akkor volt, amikor Albrecht nem bírta tovább, s öngyilkos lett. Innentől kezdve küzdöttem a könnyeimmel. Friedrich barátja elvesztése miatt feladta minden álmát, ami nem biztos, hogy a legjobb döntés volt. Az élet nem áll meg! Bármilyen nehéz is, nekünk élni kell, küzdeni, és elérni céljainkat! A fentiek akkor büszkék ránk! Albrecht pedig szerintem nagyon bután viselkedett. Talált volna egy középutat, ami mindenkinek jó lett volna.

Sajnos most is sok kapcsolat elavul, rosszabb esetben megszűnik. Ennek egyik fő okozója a járvány, ugyanis sokan nem tudunk találkozni barátainkkal, interneten pedig nem nagyon kommunikálunk. Csak reménykedni lehet, hogy mihamarabb visszakapjuk régi életünket.

A Napola – A Führer elit csapata című film a Barátom, Róbert Gida mellett az első helyen áll a listámon. Mindenkinek ajánlom, ugyanis sokat tanulhatnak belőle a szülők és főként a végzős diákok a megfelelő viselkedésről, bánásmódról és arról, hogy soha nem szabad feladni! 😊” Vajda Milán, Nagybajom 2-es csoport

Én ezt a filmet már sokszor láttam, de mindig más jelentéssel bír számomra. Szeretem ezt a filmet, nagyon sokat tanultam belőle. Megtanultam, hogy létezik igaz, erős barátság, nem számít a távolság. Megtanultam, hogy az álmainkat sosem szabad feladni, a végsőkig küzdenünk kell értük. Rengeteg pozitív dolgot lehet tanulni a filmből. Emellett ez a felvétel a Hitler uralma alatti időszakot mutatja be. Mindig is érdekelt a történelem, és nagyon szeretem ezt a tantárgyat. Ebből a szempontból is közel áll hozzám a film.

(Szalai Boglárka, Nagybajom 2-es csoport)

 

Az igaz barátság

A barátság az egyik legfontosabb dolog az életben. Mindenkinek szüksége van legalább 1 igaz barátra, aki támasza a szomorú pillanatokban, akivel együtt örülhet a másik sikereinek, aki ismeri a másikat. A barátaim nélkül én nem tudnék mihez kezdeni, komolyan!

Ebben a filmben láttam, hogy mekkora kötelék alakult ki a két fiú között. Láttam, hogy mennyire odafigyeltek a másikra, mennyire kötődtek/függtek egymáshoz. Érezni lehetett, hogy mennyire akarnak egymáson segíteni, hogy mennyire elakarják venni a másiktól a sok rosszat, ami szomorúvá tette őket.

Ez a film, tényleg bebizonyította és megmutatta, hogyha nincsenek barátaink, akkor nehéz elérni az álmainkat teljesen egyedül.

(Bogdán Vivien, Nagybajom 1-es csoort)