Múzeumi előadáson jártunk

Múzeumi előadáson jártunk

Február 22-én a Jász Múzeumban Hortiné dr. Bathó Edit néprajzkutató előadását hallgattuk meg:  „Vajha volna már egy tisztességes mulató helyiségünk!” adatok a jászberényi vendégfogadás történetéből címmel.

A múzeumigazgató asszony hosszú évek folyamatos kutató munkáját összegezte az előadás. Nemcsak Jászberény város vendégfogadóiról, mulatóiról, de magáról az épületek felépítéséről, funkcióiról, az ott történt eseményekről is mesélt érdekességeket.

Számunkra az egyik legérdekesebb épület, a Közösségi Házunk helyszíne, a Jászkürt Fogadó volt. A műemlék épület 1731-ben épült, a Pesti Invalidus Ház fennhatósága alatt, mely a város legrégebbi középülete. A kőből és vályogból épült épülethez istálló, kocsiszín, kőkerítés és még árnyékszék is tartozott. Az udvar valószínűleg egészen a Zagyva-partig nyúlt, ahol nem csak a hosszú úton megpihenni vágyó utasok szálltak meg, hanem azok is, akik többek között a Jászkunság testületi gyűlésére érkeztek. Érdekesség volt számunkra, hogy az 183o-as években a Jászkürt Fogadóban egy vacsora 35 korona volt, egy feketekávé 15 korona. 1895-ig szolgált az épület vendégfogadóként, majd Városi Rendőrségnek és a Jász Múzeumnak adott helyet. A 20. századtól Hadkiegészítő Parancsnokság, Posta és többek között Pártok Házaként funkcionált. A felsorolás persze nem teljes – jelenleg mi használjuk ezt a hangulatos ódon épületet, és igyekszünk vigyázni rá! A régi képeslapokról, tervrajzokról megtudhattuk a Lehel Szálló és a Lehel Vezér Gimnázium épületének egyáltalán nem gördülékeny történetét is.

Az est folyamán számtalan olyan dolgot tudhattunk meg, amik még közelebb vittek saját városunk és az előttünk itt élők hétköznapjaihoz. Szeretnénk a következő múzeumi ismeretterjesztő estén is részt venni. Köszönjük! Bolyós Roland, Horváth Anna Jászság 1., Horváth Ferenc, Sebestyén Tamás, Tamási Tilda, Varga Orsolya Jászság 3.