Nemzetközi Részecskefizikai Diákműhely 2022.

„Március 31-én a Wigner Fizikai Kutatóközpontban jártunk az idei diákműhelyen. A részecskefizika kiváló kutatói és előadói biztosították számunkra, hogy élménydúsan tölthessük el március utolsó napját a kutatóintézetben. Délelőtt előadásokkal vezettek be minket a részecskefizika rejtelmeibe és alapjaiba, hiszen erről az iskolában még nem tanultunk. Megtudtuk, hogy az atom átalunk ismert fogalmánál sokkal kisebb részecskék is léteznek – például a kvarkok, leptonok, fotonok, hadronok és bozonok, valamint az anyagi részecskék három családjáról (fermionok) is részletes tájékoztatást kaptunk, valamint ezek keletkezéséről és felfedezésük történetéről is szó volt. Természetesen néhány olyan híres tudós is szóba került, akik részecskefizikai kutatásokat végeztek, mint például Higgs, Wigner Jenő, Anderson, Perl és Lederman. A nap folyamán velünk volt Horváth Dezső fizikus, a fizika tud. doktora, kutató professzor emeritus, címzetes egyetemi tanár, aki közvetlenségével beépült a diákok közé és bármilyen felmerülő kérdésre válaszolt. Még a fizikusok indulója is szóba került, ami jól tükrözi a részecskék és a hullámok kutatásával foglalkozó tudományágat:

„Részecske vagyok, vagy hullám,
Élek-e vagy ez a hullám?
Megmondanám, hogyha tudnám”

Emellett elmagyarázták a részecskék közti kölcsönhatásokat; beszéltünk a gyorsítók és detektorok működéséről és ezek gyakorlati felhasználásáról az orvostudományban és szeizmológiában. Ezek után felkészítettek minket a mérésekre, amiket délután végezhettünk el. Az ebédet követően, a délután során az elméletet izgalmas gyakorlat követte. Megtekintettünk egy protonütköztetőt élőben és később kis csoportokra bomolva elemeztük az így keletkező részecskék jellemzőit számítógépes program segítségével. Majd egy szintén érdekes lézerlabort vehettünk szemügyre. Kisebb szünet elteltével tovább folytattuk ismereteink mélyítését, a müográfia területén belül, amellyel detektorok segítségével vulkánokat, barlangokat, alagutakat, cunamikat és különböző régészeti feltárásokhoz szükséges talaj szerkezeteket lehet hatékonyan detektálni. A napot egy szenzációs kvíz-játékkal zártuk. Összességében nagyon informatív program volt, sok új ismerettel gazdagodva térhettünk haza a fővárosból. Köszönjük a színvonalas programot!” Karl Mária, Demerácz Lili, Pécs 2-es csoport