Népi hagyományok – disznóvágás, kolbászkészítés

Népi hagyományok – disznóvágás, kolbászkészítés

“A tél a hagyományos népi kultúrában a disznótorok ideje. Az ekkor végzett munkáról, népszokásokról történelem foglalkozáson ismerkedtünk meg. Ezt követően a csoport tagjai prezentációkészítéssel mérkőztek meg azért, hogy kik alkossák a csapatot, akik részt vehetnek a derekegyház-tompaháti Furioso Emlékparkban megrendezett sültkolbász-készítő versenyen. A lányok becsületesen és lelkesen végezték a feladatokat, a hús összedarabolásától a kolbásztöltésig. Sütés után boldogan falatoztunk finom kolbászunkból és persze megkínáltuk a szomszédos versenyzőket is. A zsűri kóstolóra érkezett hozzánk, majd az egész napos rendezvényen sok kikapcsolódási lehetőség és játék pihentette meg a csapatot: kézműveskedés, lovaskocsizás, kürtőskalácssütés is várt ránk. Az eredményhirdetés közeledtével már nagyon izgatottak voltunk. A lányok végül elismerő oklevelet kaptak teljesítményükért és a zsűri elnöke külön kiemelte, hogy nagy jelentőséggel bír a fiatalok megismertetése hagyományainkkal és e tevékenységek aktív művelése a helyi identitás erősítésében. Nagyon büszke vagyok a Berkecz Lotti, Pintér Lara Krisztina és Sebesi Fanni Lili alkotta csapatra: belevaló, vagány lányok, akik nem ijedtek meg az új kihívásoktól!” -Kovács Sándor mentor, Szentes 1.