Ökopéntek, ökoszombat-Családi nap Szentesen

Ökopéntek, ökoszombat-Családi nap Szentesen

Október negyedik hétvégéjén is az “Egészség és környezet” projekten belül dolgozott a szentesi 1. csoport. A pénteki foglalkozások után a gyerekek ottalvós estére maradtak a közösségi házban. A nyári táborban leszedett teaalapanyagaink előkerültek a padlásról és nekiláttunk morzsolni. Citromfűből és mentából olyan szép termés volt idén, hogy egy évre ellát minket! Szokás szerint egyedi címkék is kerültek a megtöltött tasakokra. Közben a konyhában serénykedő lányok tésztát gyúrtak, kelesztettek, feltétet daraboltak és nyolc tepsi pizzával örvendeztették meg az estére igen csak megéhezett társaságot. A fáradt csapat esti filmnézéssel zárta a napot, de volt aki már ezalatt is álomba szenderült…

Szombaton a már-már nyáriasan meleg idő igencsak kedvezett programjaink kültéri epizódjainak. Az előző napi bentalvás után elpakolva, jól bereggelizve, fél óra bemelegítő séta vagy foci után került sor a mentori órára, ahol a tanuláson kívül újra a prevenció kapott fontos szerepet. Ezután megérkeztek a szülők is, akik a kialakított munkaállomások mindegyikén segítették a folyamatokat, egy részük pedig az ebédet főzte meg.

A felnőttek állomásán házi szappan készült: a környezetbarát, sokoldalú és olcsó tisztítószer méltatlanul merült feledésbe az elmúlt időkben. Akkora mennyiséget készítettünk, hogy mindenkinek bőségesen fog jutni belőle, amikor kiszárad.

A lányok arctisztító kendőt szabtak-varrtak felnőtt segítségeikkel: A környezetbarát, számtalanszor újrahasználható, mosható eszköz kétféle mintával készült, fiúknak és lányoknak.

A fiúk először építési hulladékokat újrahasznosítva barkácsoltak öntőformákat. Mértek, fűrészeltek, szögeltek lelkesen. Ezután már elkészíthettük a belekerülő növényi szenes, teafás kozmetikai szappant, mely a pattanásos arcbőr hatékony kezeléséhez hasznos.

A munkák befejezésével elkészült az ebéd is: az ízletes paprikáskrumplival alaposan belaktunk, a szülők pedig süteményről is gondoskodtak. Nagy öröm volt a Családi napon látni az összefogást, a közös tevékenységeket, amelyeket a legkisebb testvérek is élveztek és nagy-nagy köszönet illet minden családot a sok segítségért! -Kovács Sándor mentor

“Összefoglaló a Családi napról: Közösségépítési szándékkal a gyerekek már tegnap bent aludhattak a közösségi házban. Miután tefüvet morzsoltak és a lányok elkészítették a pizzákat vacsorára, közös filmnézéssel zárták a napot.

Reggel ébredés és reggeli után szabad foglalkozás volt, majd miután 10 körül megérkeztek a szülők is, kezdődhetett a Családi nap, melynek keretében a lányok arctisztító kendőket varrtak, a fiúk szappant öntöttek. A szülők eközben az ebéd hozzávalóit pucolták, darabolták, majd bográcsban elkészült a paprikás krumpli. Aki érdeklődött, megtanulhatta a háziszappan készítésének fortélyait is, a mentor, Sanya bácsi felesége, Dorka segítségével. A gyerekek közben rajzolhattak, focizhattak, beszélgethettek is. Úgy gondoljuk, mindenki nagyon jól érezte magát. Köszönjük! Jó volt újra együtt lenni!” -Soós Viktória, Rickert Dávid

További képekért látogasson el Galériánkba.