Őszi természetbúvárkodás Szegeden

Őszi természetbúvárkodás Szegeden

Az októberi Természetbúvár Klub foglalkozás első óráján a Közösségi Ház udvarán és kutató szobájában lévő eszközöket, eddigi kísérleteinket ismerték meg a résztvevő diákok.

  A második óránkon a szegedi Fűvészkertbe látogattunk el, ahol Turuczki Szabolcs erdészeti tanulmányokat folytató diákunk és Benczúr Izabella biológus önkéntesünk mutatta be a kert jellegzetes fás társulásait.

Másnap a Fotós Klub résztvevőivel közösen halásztuk le a kerti tavunkat.

A kihalászott aranyhalakat a tavasz első melegebb napjaiig a Közösségi Házban tartjuk és táplálkozási megfigyeléseket végzünk rajtuk a téli hónapok folyamán. Mikics Péter

„Október 26.-án a Szeged 2-es kicsik csoport természetbúvárai ellátogattak a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjébe. A fákról tanultunk, megismertük például a tiszafát a nyírfát és a tölgyet.

Sok érdekes dolgot tudtunk meg, például, hogy a tiszafa termésének héján kívül minden része mérgező! A nap zárásaként mindenki a természet fotózást gyakorolta.

 

Másnap, október 27.-én szombaton a kicsik csoportja néhány nagyobb társunkkal lehalászta a kerti tavat és előkészítette a giliszták téli helyét. Vödörrel a halakat, kézzel pedig a gilisztákat szedtük ki a kialakított élőhelyükről.

Jelképesen örökbe fogadtunk egy-egy halat, akiket télen mi fogunk etetni és mérni. Mindenki el is nevezte a „saját” halát. Vicces neveket kaptak, mint például Picúr, Gülüke, Orin és Boni. Az én halam a Picúr nevet kapta, fehér színű és van egy piros folt a fején.

 

A halak a házban, a giliszták a pincében vészelik át a hideg telet és várják, hogy tavasszal ismét kikerüljenek a szabadban. Nagyon izgalmas volt ez a hétvége, társaim nevében is mondhatom, remekül éreztük magunkat együtt!”

Papdi Ádám, Szeged 2-es csoport