Pénzügyi és drámatábor – Sarlóspuszta

Pénzügyi és drámatábor – Sarlóspuszta

1. nap – Nagyon örülünk, hogy visszatérhettünk Sarlóspusztára, de ez most kicsit más hangulatú volt, hiszen most kis-mentorként jöttünk vissza. Kicsit nosztalgikus hangulatba kerültünk, sok kedves emléket felidéztünk. A megérkezést követően mi, kis-mentorok bemutatkoztunk, majd miután mindenki elfoglalta a szobáját, ebédeltünk. A csendespihenő után a csoportok felváltva medencéztek, ill. különböző tevékenységekben vettek részt, például kipróbálhatták a jógázást, ami nagy érdeklődést váltott ki. A csapatépítő sorversenyen az ügyességüket mérték össze a gyerekek, ahol nagy hajrában végül a kaposvári lányok csapata győzött. Gura Krisztina, Szabó László kis-mentorok

 

  1. nap:

A sokaknak korai felkelés után a mai napot reggeli tornával és jógával kezdtük, majdnem mindenki Lacival indította a napját, szívesen folytattuk a tegnap megismert gyakorlatokat. Reggeli után az OTP Fáy Alapítvány két előadójával, Csufor Lillával és Mihályi Norberttel ismerkedtünk meg, egymásnak labdát dobálva bemutatkoztunk. Az Alapítvány oktatói pénzügyi, gazdasági és gazdálkodási tréningeket tartanak, játékos formában a pénz kialakulásával és fejlődéstörténetével, a pénz értékével és tulajdonságaival, valamint a bankok működésével ismerkedtek a gyerekek. Sok érdekes és játékos feladattal telt a délelőtt: hasznos tanácsokat kaptunk a takarékoskodással, ill. a bankszámlával kapcsolatban. Az egyik érdekes feladat az volt, hogy kockáztatni kellett a képzeletbeli pénzünket, hogy vajon végig tud-e menni a robot a pályán? Ha jól sikerült a tippünk, kaptunk érte pénzt, ha nem, vesztettünk belőle. Izgalmas volt a toronyépítés is tészta, ragasztó és pillecukor segítségével, itt az nyert, aki a legmagasabb tornyot építette.

Ebéd után megismerkedtünk a kaposvári kis-mentorokkal, memóriajáték segítségével ők is megtanulták a mi nevünket. Névjegykártyákat is készítettünk magunkról és a csoportból valakiről, a téma: ki leszek 15 év múlva?

Szabadidőnkben ismét volt lehetőség a mohácsi kis-mentorokkal karkötőkészítésre és kavicsfestésre is, sok szép alkotás született.

Ma is nagyon jól éreztük magunkat!

Kántor Stella Szeged 2-es csoport, Biró Kristóf Kaposvár 4-es csoport

  1. nap:

Reggeli után a két csoport együtt megnézte az Agymanók című filmet, ami szerintünk egy nagyon aranyos film volt. A filmhez Krisztina állított össze egy érdekes kvízt, ami mindenkinek nagyon tetszett és mindannyian jól teljesítettünk, szinte hibátlanul válaszolt mindenki. Ezután Sasával feldolgoztuk a filmet, megbeszéltük, mik is az alapérzelmek. A délelőtt nyertese a szegedi fiúcsapat lett!

Délután ismét kézműveskedhettünk, ahol sokféle fonási technikát tanulhattunk meg, illetve kihasználtuk a jó időt és úsztunk.

Uzsonna után ismét kvízben mértük össze a tudásunkat, ezúttal az alapítvánnyal kapcsolatos totót töltöttünk ki, amit a kaposvári fiúk oldottak meg legjobban. Ezután megismerkedhettünk a Kahoot nevű alkalmazással, egy kvíz formájában, ami a pénzügyeinkhez kapcsolódott, nagyon érdekes volt.

Vacsora előtt a közös csoportfotónkat is elkészítettük.

Izgalmas programokkal telt a mai nap is, jól éreztük ma is magunkat.

Papdi Ádám Balázs Szeged 2-es csoport, Sármány Enikő Kaposvár 4-es csoport

  1. nap:

A mai nap is nagyon színes volt, a kiadós reggeli után az internet veszélyeiről, a biztonságos internethasználatról tartott előadást Preszl Éva, a Lájkvadász társasjáték ötletgazdája, valamint dr. Baracsi Katalin internetjogász, akik a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Safer Internet Programjának oktatói. Nagyon izgalmas volt a „Lájkvadász” nevű játék. A játék vicces, könnyed formában mutatja be, hogy mit ne tegyünk az interneten, és mi az, amire figyelnünk kell, például a személyes adataink megosztását illetően. A társasjáték rávezeti a játékosokat arra, hogy mit szabad tenni a világhálón, illetve hogyan lehet elkerülni az internet különböző veszélyeit. A játék során a gyerekeknek különböző feladatokat kell teljesíteniük, szituációs szerepjátékok vannak, melyekből nemcsak tanulni tudnak játékostársaiktól, de olyan hasznos tanácsokat, információkat is megtudhatnak, amelyek segítségével tudatos felhasználókká válhatnak.

Ebédeltünk, majd a csendes pihenő után a kaposváriak kézműveskedtek, a szegediek pedig közben játszottalak, beszélgettek.

A drámafoglalkozás drámai feszültséggel kezdődött, mert karbantartás miatt nem volt internet, de ez csak tartott, amíg bele nem merültünk a játékba, hiszen ma is nagyon jókat játszottunk. Megérkezett közben Miklós bácsi is a táborba.

A tavalyi hagyományokat felelevenítve idén is meglepett bennünket Peti bácsi és Nóri, a kismentorunk, egy QR-kódos játékkal, melyben a madarakkal kapcsolatos ismereteinket bővíthettük. Nagyon érdekes volt, mert a tavalyitól eltérően nem tudtuk, ki melyik ládát kapja majd és mi rejlik benne.

Vacsora után a kismentorok, Patti, Peti és Niki megleptek bennünket egy rendhagyó ország- város vetélkedővel.

Ma sem unatkoztunk, nagyon jól éreztük magunkat.

Pajor-Vincze Anna Szeged 2-es csoport, Sipos Levente Örs Kaposvár 4-es csoport

  1. nap:

A délelőtt forgószínpadszerű volt, 3 csapatban különböző állomásokon ügyeskedtek a gyerekek: trambulin, íjászat és légpuskával lövészet. Valamennyi állomást nagyon élvezték a gyerekek, de a legnépszerűbb talán a trambulin volt. Itt sok időt töltöttek a gyerekek, nagyon örültek az új játéknak.

Ebédet követően ismét örültünk a medencézésnek. A drámafoglalkozásokon ma a kreativitás volt az egyik téma, de voltak csapatépítő játékok is, nagyon jó hangulatúak ezek a foglalkozások. Miután mozit varázsoltak a kaposváriak a teremből, megnéztük a Lorax című animációs filmet, melynek témája az ember és a természet viszonya volt.

Vacsora után partizán kidobót játszottunk, mi is beálltunk a csapatokba. Nagyon izgalmas és szoros meccsekkel telt az este, szépen együtt dolgoztak a gyerekek, alig akarták abbahagyni.

Estére mindenki eléggé elfáradt és hamar lepihent mindenki.

Balog Teréz Hanna, Kern Andor Ferenc kis-mentorok

6. nap

A tábor utolsó napján délelőtt egy izgalmas Pusztaolimpián vettünk részt a Hotel munkatársainak segítségével. Itt lehetőségünk volt ki próbálni a patkó dobást, kuglit dönthettünk ostorral, bekötött szemmel vezettünk talicskát másik csapattársunk irányításával. A játékos vetélkedő után ping-pongoztunk, röplabdáztunk majd elmentünk ebédelni.

A délutáni pihenő után az utolsó dráma foglalkozáson vettünk részt, ahol megosztottuk a heti élményünket. Ezután lázasan készültünk az esti „ki mit tud”-ra. Az esti vetélkedőn a két csoport szinte minden tagja fellépett valami produkcióval. Az este folyamán színes előadásokat láthatunk, melyet a kismentorokból álló zsűri értékelt. Az előadásokat követően díj osztás következett, ahol minden résztvevő meghallgathatta a zsűri véleményét, ezután átvette a jutalmát.

Nagyon jól éreztük magunkat a táborban és jövőre várjuk az újabb közös élményeket.

Mikics Péter-mentor

A táborban fejlesztőtanárként vehettem részt: drámafoglalkozásokat bízta rám a tábor vezetője.  Akármennyire is laza szövetű tanórákat tervez ilyenkor az ember, a „félelem” bennem van, hogy a résztvevők valójában tanóraként élik meg, hiszen sokkal szívesebben játszanának a kis kamaszok a gyönyörű környezetben lévő hotelben, vagy úszkálnának önfeledten a központi helyen lévő medencében.  De a gyermekeink fegyelmezetten, odaadással voltak jelen a nem öncélúan összeállított játéksorokban. Mert a fő szerep a drámaórákon most is s valamilyen pedagógiai céllal összeállított játéksor volt.  Így volt célja a foglalkozásoknak az én- és társismeret, az együttműködési készségek és a kreativitás fejlesztése.  Óriási élmény és nagyon jó tapasztalat, ahogyan a gyerkőcök bevonódtak a játékokba, ahogyan együttműködtek egymással és a számukra még kicsit ismeretlen kismentorokkal. Jó élmény volt látni, ahogyan a kismentorok mindegyike segítőkészen, tele szeretettel és barátságosan fordultak fiatalabb társaik felé. A drámaórákon közülük többen részt is vettek, és az együtt megélt élmények miatt még közelebb kerülhettek egymáshoz. A közös munka eredménye pedig a tapasztalat önmagunkról, társainkról mellett azok az ölelések voltak, amelyekkel elbúcsúztunk egymástól, hogy a nyári szünet után együtt legyünk továbbra is egy nagyon jó csapat, a Csányi Alapítvány tagjai.

V.S.Angéla, mentor – drámatanár